Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Εριφύλης Δρίβα

Εκκλησίες, τζαμιά και συναγωγές στις ΗΠΑ γίνονται «πράσινοι» χώροι λατρείας επενδύοντας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προκειμένου να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα αλλά και να ευαισθητοποιήσουν τους πιστούς τους.

Η στροφή αυτή στην «πράσινη» ενέργεια έγινε χάρη σε νόμο που προσφέρει φορολογικές επιδοτήσεις σε οργανισμούς που συνήθως έχουν μόνο φοροαπαλλαγές, δίνοντάς τους μία ευκαιρία να μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Οι χώροι λατρείας είναι συνήθως Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί στις ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να δανειστούν μεγάλα ποσά για επενδύσεις σε ΑΠΕ. Για τους επενδυτές, από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητο το εγχείρημα να είναι μεγάλης κλίμακας προκειμένου να τοποθετήσουν τα χρήματά τους. Αποτέλεσμα ήταν οι συγκεκριμένοι χώροι να μένουν πίσω στο ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης. Τα περισσότερα κτίρια χτίστηκαν όταν τα ηλιακά πάνελ ήταν πολύ ακριβά, έτσι χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα για τις καθημερινές ενεργειακές ανάγκες.

Η αλλαγή ενεργειακού συστήματος δεν είναι μόνο μία σημαντική επένδυση αλλά έχει και αρκετή γραφειοκρατική δουλειά, που απαιτεί επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο οι χώροι λατρείας μπορεί να μην διαθέτουν. Επιπλέον, από τη στιγμή που αυτοί οι οργανισμοί δεν καταβάλλουν φόρους, δεν δικαιούνται και φορολογικά προνόμια που προβλέπονται από τις διατάξεις για τις ΑΠΕ.

Στο παρελθόν, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ήθελε να αλλάξει το ενεργειακό του σύστημα θα έπρεπε να συνεργαστεί με μία άλλη νομική οντότητα που θα αναλάμβανε την επένδυση και θα απολάμβανε τα φορολογικά οφέλη. Δεδομένου ότι ο οργανισμός δεν είχε την ιδιοκτησία των πάνελ, έπρεπε να συνάψει συμφωνία αγοράς ενέργειας (PPA) με το τρίτο μέρος.

Με νόμο του 2022, αυτοί οι οργανισμοί έχουν πλέον την ευκαιρία να γίνουν πιο οικολογικοί και να απολαύσουν σχετικά φορολογικά οφέλη. Ο νόμος επιτρέπει σε φοροαπαλλασσόμενες οντότητες να λαμβάνουν εκπτώσεις φόρου για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ονομάζεται άμεση πληρωμή, το σύστημα επιτρέπει έως και το 30% τοις εκατό του κόστους εγκατάστασης ως πίστωση φόρου, η οποία είναι χρήσιμη για την κάλυψη ορισμένων εξόδων.

Επιπλέον, δεδομένου ότι ο οργανισμός κατέχει πλέον τα ηλιακά πάνελ, επωφελείται από χαμηλότερους λογαριασμούς κοινής ωφελείας ή μπορεί να πουλήσουν πλεονάζουσα ενέργεια στο δίκτυο, αποκομίζοντας πρόσθετα έσοδα.

Εκκλησίες με φωτοβολταϊκά

Η εκκλησία Greensky Hill Indian United Methodist Church στο Μίσιγκαν στεγάζεται σε κτίσμα σχεδόν 200 ετών το οποίο πλέον έχει ηλιακά πάνελ στην οροφή του, εγκαταλείποντας το προπάνιο που χρησιμοποιούνταν για θέρμανση.

Άνθρωποι που ασχολούνται με project όπως το «πρασίνισμα» χώρων λατρείας, αναφέρουν, σύμφωνα με το interestingengineering.com, τις διαφορετικές αντιλήψεις ανάμεσα στους πιστούς. Ενώ κάποιοι είναι αρνητές της κλιματικής αλλαγής, άλλοι πιστεύουν ότι το ενδιαφέρον για τον πλανήτη είναι μία ηθική υποχρέωση. Προσπάθειες όπως η εγκατάσταση ηλιακών πάνελ σε εκκλησίες είναι ένας χειροπιαστός τρόπος να εμπλέκεις τους ανθρώπους με την δράση υπέρ του κλίματος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν εγκαθίστανται ηλιακά πάνελ σε μη οικιστικά κτίρια, το ενδιαφέρον για την τεχνολογία και τα οφέλη της αυξάνεται, με αποτέλεσμα να γίνονται περισσότερες εγκαταστάσεις στην περιοχή. Οι τόποι λατρείας είναι ένας πιθανός κόμβος υιοθέτησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ευαισθητοποίησης σχετικά με τα πλεονεκτήματά τους για τον πλανήτη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkley, το 2% των χώρων λατρείας στις ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει ηλιακά συστήματα, ενώ με την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.

Σημειώνεται ότι, στην Ελλάδα το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη» επιδοτεί τα νοικοκυριά για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με σύστημα αποθήκευσης και τους επαγγελματίες αγρότες  ή αγρότες ειδικού καθεστώτος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης για αυτοκατανάλωση με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού. Στα επαγγελματικά ή άλλα κτίρια τώρα αναμένονται νέα προγράμματα τύπου «εξοικονομώ» που θα περιλαμβάνουν και δράσεις αυτό-παραγωγής από ΑΠΕ. Για τους φορείς του δημοσίου εξελίσσεται ακόμη η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ. Για τον ενδιάμεσο τομέα των μη κερδοσκοπικών οργανισμών ή των ημι-κρατικών οντοτήτων, όπως θα μπορούσε να θεωρηθεί η Εκκλησία, δεν έχει προβλεφθεί ειδική δράση. Μήπως ήρθε η ώρα να σκεφτούμε και εμείς διαφορετικά από ό,τι στο παρελθόν;