Πηγή Εικόνας: Image by marcinjozwiak from Pixabay

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Πιο κοντά έρχεται η έναρξη της υλοποίησης της μεγάλης επένδυσης που προωθεί η HIG στον Ασπρόπυργο για την κατασκευή μεγάλου πάρκου – κόμβου αποθήκευσης και μεταφοράς, εκτιμώμενου ύψους 244εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, ολοκληρώθηκε, στη βάση της διαδικασίας εξυγίανσης της Ελληνική Χαλυβουργία Α.Ε., η μεταβίβαση του οικοπέδου άνω των 290 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο στην εταιρεία Streem Development A.E., φορέα της HIG που προωθεί το project, καθιστώντας την κύριο του οικοπέδου. Προφανώς, απαιτούνται σχετικές μελέτες, αδειοδοτήσεις, η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάδειξη του ομίλου που θα αναλάβει το τεχνικό αντικείμενο, πλην όμως, ήδη έγινε ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αντικείμενο του επενδυτικού σχεδίου είναι η κατασκευή και λειτουργία ενιαίας πρότυπης υπερσύγχρονης μονάδας εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και συνδυασμένων μεταφορών, χερσαίων-θαλάσσιων-σιδηροδρομικών (tri-modal), στην περιοχή Ασπρόπυργου στη Δυτική Αττική.

Σημειώνεται ότι με βάση την διαδικασία εξυγίανσης που ξεκίνησε το 2019 έγινε διαγραφή δανείων άνω των 150 εκατ. ευρώ με ανταλλαγή οικοπέδου-παλαιού χαλυβουργείου που έκλεισε το 2012 και μέσω υπαγωγής στο αρ. 106 του ν. 3588/2007, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τη διάσωση της εταιρίας (περίπου 600 θέσεις εργασίας) και τη συνέχιση της δραστηριότητας του χαλυβουργείου του Βόλου. Με τη σειρά της, η ΗΙG προχωρά στη μετατροπή του οικοπέδου σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης.

Το εκτιμώμενο ετήσιο όφελος για την Ελληνική Οικονομία ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ από την έναρξη λειτουργίας του, έχοντας σημαντικό πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο για την οικονομία. Να αναφέρουμε ότι το έργο πέρασε από την Διυπουργική Επιτροπή κι εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας τον Μάρτιο του 2023. Έχει, προς ώρας, ολοκληρωθεί η εξυγίανση του οικοπέδου, καθώς και σε μεγάλο βαθμό το γκρέμισμα του παλαιού χαλυβουργείου.

Βάσει όσων αναφέρονταν σε παλιότερη διαβούλευση, η περιοχή επέμβασης έχει επιφάνεια 291 στρέμματα και βρίσκεται εντός της ΒΙ.ΠΕ. Διυλιστηρίων, στο 17ο χλμ. της Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου. Η έκταση διαχωρίζεται από την Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου σε δύο τμήματα, τμήμα Α (238 στρέμματα) και τμήμα Β, παραλιακό (53 στρέμματα). Στο τμήμα Α προβλέπονται κτήριο πολλαπλών χρήσεων (εμπορικά, γραφεία, ξενοδοχείο, εστιατόριο κ.α.), αποθήκες, χώρος διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, parking. Στο τμήμα Β ανήκουν ο λιμένας, χώρος διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, σταθμός διακίνησης φορτηγών, αποθήκη σταθμός διακίνησης Ι.Χ.