Πηγή Εικόνας: Image by marcinjozwiak from Pixabay

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Ωριμάζει, όπως τουλάχιστον αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη σύγχρονου επιχειρηματικού πάρκου στη Φυλή για τη μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων του Βοτανικού/ Ελαιώνα, ένα project εκτιμώμενης αξίας 250 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα δε με στελέχη της αγοράς, αναμένεται επιπλέον μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων άνω του 1 δις ευρώ από την υλοποίηση του έργου, μέσω σύμβασης παραχώρησης.

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω της μονάδας PPF, προωθεί τις διαδικασίες ώστε να «βγει» σχετικός διαγωνισμός σύντομα, ίσως και άμεσα, εντός Φεβρουαρίου, αν και τα χρονοδιαγράμματα σε τέτοια εγχειρήματα είναι πάντα σχετικά.

Σε πρόσφατη ημερίδα του Υπερταμείου, ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ όσο και του Εθνικού Συμβουλίου Εφοδιαστικής, κ. Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, τόνιζε ότι υπάρχουν 391 εταιρείες στον Ελαιώνα υπεύθυνες σχεδόν για το σύνολο των εγχώριων μεταφορών που λειτουργούν σε τριτοκοσμικές συνθήκες. Με την μεταφορά στο νέο επιχειρηματικό πάρκο στη Φυλής θα μειωθεί κατά 6.500 φορτηγά η κίνηση στον Κηφισό, ενώ σημαντική ώθηση στα logistics θα δώσει η σύνδεση με τον σιδηρόδρομο και την Αττική Οδό ή την Περιφερειακή Αιγάλεω.

Στόχος είναι εντός του πρώτου εξαμήνου να αναδειχθεί ο επενδυτής για το έργο που θα φτάσει τα 250 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια έκταση 470 στρεμμάτων και πέρα από τα 80 στρ. στα οποία θα εγκατασταθούν οι διαμεταφορείς, με κίνητρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην υπόλοιπη έκταση ο ανάδοχος μπορεί να αναπτύξει δραστηριότητες μεταφορών, διαμετακόμισης, εμπορικές, μεικτών χρήσεων, καθώς και αποθήκες ύψους ως 23 μέτρα. Η μετεγκατάσταση των πρακτορείων στον Δήμο Φυλής, όπως παλαιότερα ανέφεραν παράγοντες της αγοράς, θα μπορούσε να ανακουφίσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, αλλά και να μετατοπίσει τις μετακινήσεις βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό.

Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, το έργο έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, το περιβάλλον και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μεταφορικών επιχειρήσεων της πρωτεύουσας. Δεδομένου ότι το έργο σχετίζεται και με το Ταμείο Ανάκαμψης, η μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων και η έναρξη λειτουργίας του επιχειρηματικού πάρκου αναμένεται έως το τέλος του 2025, στόχος που μοιάζει αρκετά δύσκολος. Υπενθυμίζεται ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του ΥΠΕΝ γνωμοδότησε θετικά σχετικά με την προέγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ), για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου Δήμου Φυλής.