Μικρή άνοδο καταγράφουν σήμερα στη δευτερογενή αγορά οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Παρά ταύτα όπως επισημαίνει o αρθρογράφος του Bloomberg Μatt Winkler, «οι τιμές των ομολόγων στην αγορά καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δανειστεί εδώ και τώρα από τις αγορές με επιτόκιο χαμηλότερο κατά 0,18%, από εκείνο με το οποίο θα δανείζονταν χώρες οι οποίες διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα ΑΑ, ήτοι επτά βαθμίδες υψηλότερη εκείνης που διαθέτει η χώρα (ΒΒΒ)». Αλλωστε όπως συμπληρώνει ο ίδιος κατά το πρόσφατο παρελθόν η Ελλάδα, πριν ακόμη επανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, κατόρθωνε να δανείζεται από τις αγορές με όρους που δανείζονταν χώρες οι οποίες διέθεταν την επενδυτική βαθμίδα.

 

Πάντως οι σημερινές πιέσεις συνδέονται με την επανεμφάνιση των λεγόμενων «σκληρών» της ΕΚΤ οι οποίοι πιέζουν για μία βραδύτερη αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Isabel Schnabe δήλωσε σήμερα στους Financial Times ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι υπομονετική με τη μείωση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί και τα πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι το «τελευταίο μίλι» για τη μείωση του, θα είναι το πιο δύσκολο.

Η ΕΚΤ διατηρεί τα επιτόκια σε υψηλά ρεκόρ από τον Σεπτέμβριο, αλλά η συζήτηση για χαλάρωση πολιτικής εντείνεται και οι αγορές βλέπουν την τράπεζα να αρχίζει να αντιστρέφει την πορεία της αυτή την άνοιξη, δεδομένης της αδύναμης ανάπτυξης και της εξασθένισης των πιέσεων στις τιμές.

Ωστόσο, η Schnabel προειδοποίησε να μην προχωρήσουμε σε περικοπές πολύ σύντομα, υποστηρίζοντας ότι οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων έχουν ήδη κορυφωθεί και ορισμένα ανησυχητικά σημάδια παραμένουν καθώς ξεκινά μια νέα, «κρίσιμη» φάση αποπληθωρισμού.

«Οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης στις υπηρεσίες έχουν αυξηθεί για αρκετούς συνεχόμενους μήνες», ανέφερε την Τετάρτη οι FT. «Βλέπουμε κολλώδη πληθωρισμό υπηρεσιών. Βλέπουμε μια ανθεκτική αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα βλέπουμε μια αξιοσημείωτη χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών».

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 108 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 3,47% από 3,34% που έκλεισε χθες, έναντι 2,31% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,16% από 1% που έκλεισε χθες.