Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παραιτείται από βουλευτής. Σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρει τα εξής:

«Στην ζωή έρχεται η ώρα που ένας κύκλος κλείνει κι ένας νέος ανοίγει. Έχω την τιμή να απολαμβάνω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών 24 χρόνια έχοντας εκλεγεί έντεκα φορές Βουλευτής ανελλιπώς από το 2000. Διετέλεσα τέσσερεις φορές μέλος της κυβέρνησης με τρεις διαφορετικούς Πρωθυπουργούς τους οποίους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό μου. Όλα αυτά τα χρόνια πορεύτηκα έχοντας βαθιά μέσα μου το αίσθημα της προσφοράς στην πατρίδα και την κοινωνία. Υπηρέτησα τον εθνικό στόχο η Ελλάδα να διακρίνεται στην Ευρώπη τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό. Προώθησα μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις που σήμερα αποτελούν πετυχημένα παραδείγματα. Υπηρέτησα τις θέσεις ευθύνης με απόλυτο σεβασμό στην διαφάνεια και το δημόσιο χρήμα. Συνεργάστηκα με άξιους κρατικούς λειτουργούς χωρίς κομματικές παρωπίδες. Ποτέ δεν κρύφτηκα στα δύσκολα και πάντα ανέλαβα τις ευθύνες μου κάποιες φορές με προσωπικό και πολιτικό κόστος. Έχοντας πάντα ήσυχη τη συνείδησή μου. Το πιο σημαντικό όμως υπήρξε η σχέση που δεκαετίες τώρα έχω κτίσει με τους πολίτες. Μια σχέση άμεση βασισμένη στην ειλικρίνεια. Σας ξέρω με τα μικρά σας ονόματα και για μένα δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα από το να με φωνάζουν με το μικρό μου όνομα. Πάντοτε έλεγα ότι στην πολιτική δεν κάνεις ψηφοφόρους αλλά φίλους και έτσι πορευτήκαμε. Πάντα πίστευα ότι η προσφορά στον τόπο δεν γίνεται μόνο από τα βουλευτικά έδρανα ή μια υπουργική καρέκλα. Ιδιαίτερα σήμερα, που έχει περάσει η εποχή των μεγάλων κρίσεων και των ισχυρών συγκρούσεων, η πατρίδα έχει ανάγκη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος. Έχοντας θητεύσει δύο φορές στο Υπουργείο Ναυτιλίας, με την εμπειρία του ναυτιλιακού δικηγόρου, αλλά και ως ένας άνθρωπος της θάλασσας, πιστεύω ακράδαντα ότι ο χώρος αυτός έχει απεριόριστες δυνατότητες για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας. Πάντα πίστευα άλλωστε ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο την επιτυχία της στον χώρο της ναυτιλίας και η προσωπική μου συμβολή σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στην πολιτική δράση. Με αυτές τις σκέψεις παραδίδω τη βουλευτική μου έδρα. Σας ευχαριστώ για την αγάπη και την εμπιστοσύνη μέσα από την καρδιά μου!».

 

Δήλωση Κυρ. Μητσοτάκη για την απόφαση του Μ. Βαρβιτσιώτη να παραιτηθεί

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγο έκανε την εξής δήλωση για την απόφαση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να παραιτηθεί από τη βουλευτική του ιδιότητα: «Με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, εκτός από την πολιτική συμπόρευση επί δεκαετίες, μάς συνδέει και προσωπική φιλία. Στα 25 χρόνια της διαδρομής του, πολιτεύθηκε με συνέπεια και στήριξε την παράταξη ως βουλευτής και υπουργός. Τιμώ το έργο του. Με την σημερινή του απόφαση, την οποία άκουσα με λύπη, δείχνει ότι για κάποιους η πολιτική δεν είναι μονόδρομος, ούτε ισόβιο επάγγελμα. Ο Μιλτιάδης, επέλεξε ο ίδιος τη στιγμή που θα κάνει το επόμενο βήμα στη ζωή του. Του εύχομαι κάθε επιτυχία και τον ευχαριστώ για τη συνεργασία και τη φιλία».

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρωί ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για την απόφασή του ήταν σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό.

Την έδρα του στη Βουλή παίρνει ο Δημήτρης Καλογερόπουλος.

 

H πορεία του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην πολιτική

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και εργάστηκε ως ναυτιλιακός δικηγόρος. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστόνης με ειδίκευση στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.
Με την πολιτική ασχολήθηκε, αρχικά, μέσα από τις τάξεις της Ο.Ν.ΝΕ.Δ.
Έχει εκλεγεί  έντεκα (11) φορές Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Στην Περιφέρεια της Β’ Αθηνών εξελέγη στις εκλογές του 2000, του 2004, του 2007 και του 2009, του Μαΐου και Ιουνίου του 2012, του Ιανουαρίου του 2015 και του Σεπτεμβρίου του 2015. Στις Εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης Βουλευτής στην περιφέρεια του Δυτικού Τομέα της Β’ Αθήνας και επανεξελέγη στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023.
Διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών από τον Ιανουάριο του 2009 έως τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, όταν και άλλαξε η Κυβέρνηση, με αρμοδιότητα την οικονομική διπλωματία και την αναπτυξιακή βοήθεια, με τον ίδιο να ηγείται πολλών επιχειρηματικών αποστολών στο εξωτερικό.
Διετέλεσε Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Στη διάρκεια της θητείας του μεταξύ άλλων υπογράφηκε η τελική συμφωνία μεταξύ του ΟΛΠ και της COSCO, προχώρησε ο εξορθολογισμός του ακτοπλοϊκού δικτύου, ψηφίστηκε από τη Βουλή ο ν.4256/2014 για τον θαλάσσιο τουρισμό που ανέπτυξε σημαντικά τον κλάδο και ενισχύθηκε το δόγμα της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων παράλληλα με τη ναυπήγηση σύγχρονων σκαφών του Λιμενικού Σώματος.
Από τον Σεπτέμβριο του 2007 έως τον Ιανουάριο του 2009 και από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013 διετέλεσε Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ έχει μετάσχει και σε πολλές άλλες Κοινοβουλευτικές και Εξεταστικές Επιτροπές, όπως εκείνη για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ως βουλευτής εισηγήθηκε εμβληματικά νομοσχέδια, μεταξύ άλλων για την αξιοποίηση του Ελληνικού, την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις που περιελάμβανε και τη θέσπιση του καθεστώτος της Golden Visa.
Υπήρξε τακτικό μέλος των Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2004 μέχρι το 2019. Στις 9 Οκτωβρίου του 2018 εξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Στις 9 Ιουλίου 2019 ορίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, με αρμοδιότητα τα Ευρωπαϊκά θέματα της χώρας και παρέμεινε στη θέση αυτή έως τις εκλογές του 2023. Στα τέσσερα αυτά χρόνια των απανωτών διεθνών κρίσεων εκπροσώπησε τη χώρα μας στα Συμβούλια Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ συνόδευε τον Πρωθυπουργό σε όλα τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και τις Συνόδους Κορυφής, δυναμώνοντας τη φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη. Συμμετείχε ενεργά στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης που εξασφάλισε στη χώρα μας 72 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Συνέβαλε στη διεύρυνση των συμμαχιών με τις χώρες του Νότου στο πλαίσιο της Προεδρίας του σχήματος EUMED. Υπό την Προεδρία του στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης μπήκε στο επίκεντρο η συζήτηση για το Κράτος Δικαίου και αναδείχτηκε η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περίοδο της πανδημίας, ενώ η χώρα μας είχε ενεργή συμμετοχή στον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης. Νομοθετήθηκε η BusinessVisa, η Digital Nomad Visa για την προσέκλυση ψηφιακών νομάδων καθώς και η διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο για τη μετάκληση εργατών γης.
Στις 26 Ιουνίου 2023 ορίστηκε και πάλι Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και παρέμεινε στη θέση αυτή έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2023. Στη μικρή αυτή θητεία εισηγήθηκε και ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της «Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε».