Της Τέτης Ηγουμενίδη

Την καλύτερη προσφορά για την κατασκευή και λειτουργία του αυτοκινητόδρομου Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο, προϋπολογισμού κατασκευής 1,8 δισ. ευρώ, έχει καταθέσει ο Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη σύμβαση παραχώρησης για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες βάσει της προσφοράς που έδωσε η ΓΕΚ Τέρνα η αιτούμενη κατά την περίοδο μελετών – κατασκευών χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου ανέρχεται στα 693 εκατ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές), ενώ η επιδότηση κατά την περίοδο λειτουργίας (δικαίωμα απόληψης σκιώδους διοδίου) αντιστοιχεί σε ποσοστό 64,62% επί των επιβαλλόμενων στους χρήστες διοδίων τελών.

Τα επόμενα βήματα της διαδικασίας είναι η ανάδειξη προσωρινού αναδόχου, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των φακέλων οικονομικών προσφορών, η έκδοση του σχετικού πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού και η απόφαση της Αναθέτουσας Αρχής επί του πρακτικού.

Θα ακολουθήσει η διαδικασία οριστικοποίησης των συμβατικών εγγράφων, η ανάδειξη οριστικού αναδόχου, ο προσυμβατικός έλεγχος νομιμότητας και η έγκριση της σύμβασης παραχώρησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατόπιν (μεταξύ άλλων) η υπογραφή της σύμβασης και η κύρωσή της από τη Βουλή. Στη συνέχεια, με την έναρξη της παραχώρησης, θα ξεκινήσει η περίοδος της μελέτης του έργου και ακολούθως, όταν οριστικοποιηθούν οι μελέτες και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις, ώστε να καταστεί διαθέσιμος ο χώρος εκτέλεσης του έργου, θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής.

Η περίοδος της παραχώρησης είναι 35 έτη, εκ των οποίων έως 5 έτη (έως 60 μήνες) είναι η περίοδος μελετών – κατασκευών.

Στην μάχη για την παραχώρηση του ΒΟΑΚ (αυτοκινητόδρομος μήκους 157,5 χλμ.) συμμετείχαν εκτός από την η ΓΕΚ Τέρνα οι κοινοπραξίες Άκτωρ Παραχωρήσεις – Mytilineos και Άβαξ – EGIS – Meridiam (Ένωση Ιδομενέας).

Σε συνέχεια της δημοσιοποίησης των εξελίξεων αυτών, πηγές του αρμόδιου Υπουργείου διευκρίνιζαν ότι, αναφορικά με το άνοιγμα των προσφορών στη διαγωνιστική διαδικασία για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ) στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα τοποθετηθεί μετά την υποβολή του Πρακτικού της Επιτροπής, με τον Πίνακα Κατάταξης Διαγωνιζομένων, καθώς συνεχίζεται ο έλεγχος των υποβληθεντων Φακέλων.