Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Σε μια ασφυκτική αίθουσα στο ξενοδοχείο MayFair στο Λονδίνο  ο πρόεδρος  και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης κλήθηκε να δώσει απαντήσεις σε 70 εκπροσώπους Fund και να περιμένουν στην ουρά άλλοι 130 που παρακολουθούσαν   την παρουσίαση μέσω της τεχνολογίας από τα γραφεία , περιμένοντας υπομονετικά να πάρουν απάντηση σε μια ακόμη ερώτηση που δεν είχε πέσει στο τραπέζι της συνάντησης.

Η τιμή της μετοχής χθες έκλεισε στα 12, 48 ευρώ και 3,5 ευρώ πιο ψηλά από την ΑΜΚ  που είχε κάνει τον Νοέμβριο του 2021 προσελκύοντας επενδυτές  από το εξωτερικό με  τη μείωση του ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου στο 34,45% από 51% που ήταν πριν.

Το ζωηρό μετοχικό ενδιαφέρον των επενδυτών για τη μετοχή της ΔΕΗ  την έχουν οδηγήσει σε  ιστορικά επίπεδα των τιμών των τελευταίων ετών.

Το 2019 η τιμή της μετοχής ήταν κάτω από τα ευρώ και σήμερα  κινείται άνω  των 12 ευρώ ανά μετοχή. Η  κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είναι στα 4,7 δις ευρώ ενώ  το 2019 ήταν κάτω από το 1 δισ  ευρώ.

 

Οι ΑΠΕ και η μερισματική πολιτική αρέσουν  στους επενδυτές.  

 

Η πορεία της ΔΕΗ στις ΑΠΕ αλλά και η πρόθεση της διοίκηση να δώσει μέρισμα για την οικονομική χρήση του 2023 ανέβασε τον πήχη της αισιοδοξίας που ήδη έχουν επενδύσει  στη ΔΕΗ αγοράζοντας μετοχές ενώ όσοι δεν είναι κάτοχοι μετοχών βάζουν στο μικροσκόπιο  τα  οικονομικά δεδομένα  της εταιρείας όπως και τις προοπτικές της.

Το business plan της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως είναι πλέον ο Όμιλος ΔΕΗ, μετά και την είσοδο στην αγορά της Ρουμανίας, είναι βασισμένο σε μία ολιστική προσέγγιση γύρω από την πράσινη μετάβαση και το τρίπτυχο καθαρή παράγωγή ενέργειας, σύγχρονα δίκτυα και πελατοκεντρική φιλοσοφία.

Στόχος της διοίκησης είναι ο Όμιλος ΔΕΗ να γίνει ενεργειακός ηγέτης στην ευρύτερη περιοχή και σημαντικός παίκτης στην Ευρώπη, με υγιή οικονομικά και ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Ένας «πράσινος» όμιλος που το 2030 θα έχει EBITDA 3 δισ.  ευρώ από  διαφορετικές δραστηριότητες, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση και να ανταποκριθεί στον κρίσιμο ρόλο του σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός έχει πλέον στο επίκεντρο την πράσινη μετάβαση με αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων. Ήδη έχουν αποσυρθεί λιγνιτικές μονάδες καθαρής ισχύος 1,9GW, οι οποίες αντικαθίστανται από  τη δημιουργία νέων ΑΠΕ. Ο πελάτης βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο με ολοκληρωμένες ενεργειακές λύσεις, ταχύτερη multichannel εξυπηρέτηση και digital εμπειρία. Η αλλαγή που έχει συντελεστεί αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο Net Promoter Score (NPS), το βασικότερο δείκτη μέτρησης της ικανοποίησης των πελατών, όπου η ΔΕΗ έχει ανέβει από το 3 το 2021 στο 53 το 2023.

 

Η ΔΕΗ σήμερα: ένας όμιλος με σταθερές βάσεις

Ο Όμιλος ΔΕΗ σήμερα είναι μία αναγεννημένη εταιρεία. Το παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ ανέρχεται σε 10,7GW, εκ των οποίων το 43% είναι από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας φτάνει τις περίπου 20,6TWh. Στα δίκτυα διανομής, η συνολική Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση σε Ελλάδα και Ρουμανία ανέρχεται σε περίπου 4,3 δισ. ευρώ

Ο Όμιλος ΔΕΗ αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, εξυπηρετώντας περίπου 8,7 εκατ. πελάτες στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μία ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.

 

Νέοι, ακόμα υψηλότεροι, στόχοι για το 2026 και το 2030

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο 2024-2026 το ταξίδι μετασχηματισμού του Ομίλου ΔΕΗ αναπροσαρμόζεται με βάση όσα επιτεύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια θέτοντας ακόμη υψηλότερους στόχους.

Την επόμενη τριετία, η εγκατεστημένη ισχύς θα αυξηθεί από τα 10,7GW στα 13,1GW, παρά το κλείσιμο λιγνιτικών και άλλων ρυπογόνων μονάδων εγκατεστημένης ισχύος 2,8GW μέσα στην τριετία. Οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να κατευθύνονται κυρίως προς τις ΑΠΕ, οι οποίες θα αντιστοιχούν στο 44% της περιόδου 2024-2026. Παρά τις σημαντικές επενδύσεις, το καθαρό χρέος του ομίλου δεν θα υπερβεί το όριο του 3,3Χ/ΕΒΙΤDA, παραμένοντας χαμηλότερα από τον πήχη του 3,5Χ/ΕΒΙΤDA που έχει θέσει η διοίκηση του Ομίλου.

Το 2030 η εγκατεστημένη ισχύς θα φτάσει τα 17GW, εκ των οποίων το 75% θα είναι καθαρές μορφές ενέργειας με τις εκπομπές CO 2  να μειώνονται συνεχώς εντός της τροχιάς μείωσης βάσει του Προτύπου Net Zero του Science Based Targets initiative (SBTi).

 

Νίκος Θεοδωρόπουλος