Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Υποχρεωτικούς αντισεισμικούς ελέγχους και πιστοποιητικό στατικής επάρκειας, στα πρότυπα του ενεργειακού πιστοποιητικού, αναμένεται να προτείνει ο ΟΑΣΠ. Το πιστοποιητικό στατικής επάρκειας, όπως και το ενεργειακό, θα είναι απαραίτητο προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μισθώσουν ή να πωλήσουν το ακίνητό τους.

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί όταν ενοικιάζεται ή πωλείται ένα διαμέρισμα να ζητάμε το ενεργειακό πιστοποιητικό και να αφήνουμε απέξω το πιστοποιητικό των σεισμών. Κανονικά πρέπει να υπάρχει ένα πιστοποιητικό στατικής επάρκειας των κτιρίων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιστοποιητικό θα πρέπει να επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το ακίνητο θα έχει άλλη αξία. Εφόσον, οι έλεγχοι δείξουν ότι τα ιδιωτικά τα κτίρια έχουν υποστεί φθορά λόγω χρόνου ή άλλου είδους οι παρεμβάσεις, όπως τόνισε ο κ. Λέκκας: «θα πρέπει να γίνουν με βάση το θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή τον κανονισμό επισκευής και επαναφοράς των κτιρίων στην αντισεισμική τους επάρκεια. Υπάρχουν κανονισμοί αυτοί από τον ΟΑΣΠ που έχουμε εκδώσει πρόσφατα». 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον υποχρεωτικό προσεισμικό έλεγχο στα δημόσια κτίρια της χώρας που θα ολοκληρωθεί εντός του 2024 και ακολούθως, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα «θα προτείνουμε να υπάρχει και για τα ιδιωτικά κτίρια της χώρας».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «προσδοκούμε ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αντισεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια θα γίνει κάποια θεσμική νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να επεκταθεί αυτός ο υποχρεωτικός έλεγχος σε όλα τα κτίρια της χώρας, τα ιδιωτικά, με ευθύνη των ιδιοκτητών». 

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του καθηγητή Κωνσταντίνου Συνολάκη ότι «τα κτίρια με πιλοτές σε περίπτωση σεισμού είναι παγίδες θανάτου», ο κ. Λέκκας σχολίασε ότι ο σεισμός του 1999 ανέδειξε ότι υπήρξαν θέματα σε κτίρια με πιλοτές, τα οποία δεν είχαν περιμετρικά τοιχοποιία. 

Πρόσθεσε ότι, «από το 2003 έχει αλλάξει η νομοθεσία και όλα τα κτίρια με πιλοτές από τότε καλύπτονται με αντισεισμικές προδιαγραφές, όπως επίσης και σε παλαιά κτίρια με πιλοτές προ και μετά του 1999 έχουν γίνει ενισχύσεις και έχουν ληφθεί αντισεισμικά μέτρα, όποτε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Για όσα από αυτά τα κτίρια δεν έχουν ληφθεί μέτρα θα πρέπει να ελεγχθούν».

Κατά τον κ. Λέκκα «τώρα απόλυτη προτεραιότητα έχουν πράγματα, όπως η αντισεισμική θωράκιση των κατασκευών, η εκπαίδευση, η ενημέρωση και ο προσεισμικός έλεγχος που κάνουμε τώρα σε όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας, ο οποίος είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο».