Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αφυπνίζεται σιγά- σιγά ο ανταγωνισμός στον τομέα της ενέργειας με τους προμηθευτές  να προσφέρουν πιο χαμηλές τιμές ανά KWh στα σταθερά τιμολόγια. Η αρχή έγινε με τη ΔΕΗ που κατέβασε με τη «μία» κατά 11 λεπτά ανά KWh  για να διαμορφωθεί στα 0,179 ευρώ ανά KWh. Ακολούθησε η Elpedison δίνοντας  τιμή 0,169  ευρώ ανά KWh για να έρθει η ΕΛΙΝ με το πρόγραμμα Power On ! Blue Day που δίνει σταθερή τιμή 0,149 ευρώ ανά KWh για ένα χρόνο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή της αγοράς η οποία συνδυάζεται με μηνιαίο πάγιο στα 5 ευρώ. Η τελική λιανική τιμή ανά KWh διαμορφώνεται στα 0,159 ευρώ ανά KWh.

Βέβαια με την υπογραφή του συμβολαίου ανάμεσα στην εταιρεία και τον καταναλωτή δεν «κλειδώνει» η συμφωνία. Οι καταναλωτές θα πρέπει να ζητούν να γράφεται πάνω στο συμβόλαιο ότι η προσφερόμενη τιμή δεν θα αλλάζει σε έξι μήνες όπως και η τιμή ανά KWh και η συμφωνία θα τηρηθεί στο ακέραιο για 12 μήνες.

Αξίζει  να σημειωθεί ότι η ΕΛΙΝ στη χαμηλή τάση είναι «άφαντη» με το μερίδιο  αγοράς να διαμορφώνεται στο 0,10% και αριθμεί μερικές χιλιάδες νοικοκυριά.

Το σύνολο των προμηθευτών όμως διστάζει να μπει δυναμικά στα σταθερά τιμολόγια διότι  θεωρείται υψηλού ρίσκου για τους ίδιους καθώς δεν μπορούν να προβλέψουν την πορεία της αγοράς τους επόμενους 12 μήνες.

Το σταθερό τιμολόγιο για τους προμηθευτές μπορεί να αποδειχθούν «παγίδα» διότι η εταιρεία θα προσδοκά η τιμή της MWh να μη ξεπεράσει τα 160 ευρώ ανά μήνα για τους επόμενους 12 μήνες.

Πάντως τα νοικοκυριά «φλερτάρουν» με τα σταθερά τιμολόγια διότι θα γνωρίζουν το μηναίο κόστος του ρεύματος ενώ οι υπόλοιποι χρωματισμοί  των τιμολογίων έχουν  μεταβλητές που ακολουθούν βήμα -βήμα την τιμή του φυσικού αερίου και της χονδρεμπορικής τιμής που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ερυθρά θάλασσα δημιουργούν  προβλήματα στη ναυσιπλοΐα τα οποία αν ενταθούν αναμένεται να προκαλέσουν αύξηση των ναύλων στις θαλάσσιες μεταφορές. Εκτιμάται ότι οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες και στην τιμή του φυσικού αερίου που σήμερα είναι στα 34 ευρώ ανά MWh. Οι χαμηλές  τιμές  του συμβολαίου TTF οφείλονται  στις υψηλές  θερμοκρασίες και στη χαμηλή ζήτηση για θέρμανση.

Σε υψηλά επίπεδα η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη   

Στις 24 Δεκεμβρίου, τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν στο 87,1%, με τη Γερμανία στο 90,5%, τη Γαλλία στο 84,5% και την Ιταλία στο 83,5%. Κοιτάζοντας το μέλλον, η Βορειοδυτική Ευρώπη αναμένει ένα ζεστό ξεκίνημα στις αρχές του 2024 με θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου, που θα οδηγήσει σε μειωμένη ζήτηση ενέργειας και χαμηλότερη κατανάλωση φυσικού αερίου, μετά από έναν ζεστό Δεκέμβριο. Επίσης, μια δύσκολη οικονομική προοπτική υποδηλώνει περιορισμένες δυνατότητες για σημαντική αύξηση της βιομηχανικής κατανάλωσης στο εγγύς μέλλον.

Νίκος Θεοδωρόπουλος