Στην «αποκωδικοποίηση» των διατάξεων των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης παρουσίασαν χθες οι αρμόδιοι υπουργοί κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΘΟ στην Ολομέλεια της Βουλής. Συγκεκριμένα, τις διατάξεις τροπολογίας που κατατέθηκαν στο πολυνομοσχέδιο, παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,    ανέφερε:

– Αυξάνονται οι πιστώσεις του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων 350 εκατομμύρια. «Αυτό γίνεται για να απορροφηθούν πλήρως οι πόροι του ΕΣΠΑ 2014- 2020. Είναι πρόβλεψη αναπτυξιακού χαρακτήρα. Φέρνει λεφτά και ολοκληρώνει 100% την απορρόφηση», ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης.

– Ορίζεται η επιτελική δομή ΕΣΠΑ ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης για τις πράξεις που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Αυτό αφορά το ΕΣΠΑ 2021-2027 που βρίσκεται σε εξέλιξη.

– Εισάγεται το «Ρόδος pass» και, όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας είναι ρύθμιση για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στη Ρόδο και αφορά σε φυσικά πρόσωπα τα οποία διαμένουν σε ξενοδοχεία που εκκενώθηκαν λόγω των δασικών πυρκαγιών στη Ρόδο τον Ιούλιο του 2023. Η εν λόγω ρύθμιση επιταχύνει την επανάκαμψη της τουριστικής κίνησης στο νησί, θα τονώσει την τοπική οικονομία».

– Παρατείνονται οι συμβάσεις εργασίας των πρώην εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που βρίσκεται σε ειδική διαχείριση και παρατείνεται και η ειδική διαχείριση, προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η σχετική διαδικασία.

– Εισάγεται ρύθμιση για τις συμβάσεις μεταβίβασης και διαχείρισης απαιτήσεων του ν. 4354. «Είναι μια τακτοποίηση νομικής φύσεως ως προς το χρονικό διάστημα μεταξύ 5 και 31 Δεκεμβρίου», είπε ο κ. Παπαθανάσης.

– Μειώνεται μόνιμα ο ΦΠΑ 13% στα μη αλκοολούχα ποτά.

– Ρυθμίζεται ο τρόπος απόδοσης του κινήτρου παραγωγικότητας στους εργαζόμενους της ΕΑΒ.   

– Καλύπτεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την πληρωμή του μικροεξοπλισμού και των αναλώσιμων που προμηθεύτηκε για τον έλεγχο της ποιότητας νερού, την επιδημιολογική επιτήρηση μεταδιδόμενων νοσημάτων στην περιφέρεια Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή, συνέπεια της κακοκαιρίας Daniel.

– Παρατείνεται μέχρι τέλος του 2024 η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού νοσηλευτικού προσωπικού σε δομές υγείας της ίδιας ή άλλης περιφέρειας, προκειμένου να λάβουν τη μηνιαία αποζημίωση και εισάγεται ρύθμιση για τους ειδικευόμενους ιατρούς για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας.

– Εξομοιώνονται οι αποδοχές των εξωκοινοβουλευτικών Υπουργών και Αναπληρωτών Υπουργών με τις αποδοχές αυτών που έχουν τη βουλευτική ιδιότητα. Το ίδιο ισχύει και για τους εξωκοινοβουλευτικούς Υφυπουργούς.

Παρατάσεις για ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, παρουσίασε στην εθνική αντιπροσωπεία, το περιεχόμενο των διατάξεων του τομέα ευθύνης του. «Δίνουμε παρατάσεις για τους αναπτυξιακούς νόμους, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στα επενδυτικά σχέδια τα οποία έχουν ενταχθεί να ολοκληρωθούν», είπε ο κ. Σκρέκας. Αναφέρθηκε επίσης και στις διατάξεις με τις οποίες επιδιώκεται να περιοριστεί ο πληθωρισμός. «Παρατείνουμε για έξι μήνες το «Καλάθι του Νοικοκυριού», παρατείνουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο και τον έλεγχο της αισχροκέρδειας, με βάση τον οποίο επιβάλλουμε βαριά πρόστιμα μετά από ελέγχους που διενεργούνται, όπως ανακοινώνουμε, κάθε εβδομάδα», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

   Ο κ. Σκρέκας ενημέρωσε το Σώμα ότι με άλλες διατάξεις του υπουργείου Ανάπτυξης:

– Παρατείνεται μέχρι 1-1-2026 η δημοσίευση στον περιφερειακό Τύπο, των συμβάσεων που συνάπτουν οι δημόσιοι οργανισμοί με εργολαβικές εταιρείες για την κατασκευή έργων.

– Δίνεται παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος της μεταβίβασης των Ναυπηγείων Ελευσίνας στον νέο κάτοχο και επενδυτή, της απαλλαγής από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της πώλησης και της εξυγίανσης.

– Παρατείνονται οι μισθώσεις χειμερινών και θερινών κινηματογράφων και θεάτρων, με νόμο το έχουμε παρατείνει. Δίνουμε τη δυνατότητα, δηλαδή, να λειτουργούν με μισθώματα τα οποία μπορούν να τα αποπληρώνουν τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, οι θερινοί κινηματογράφοι. 

«Όχι» στο νομοσχέδιο, επί της αρχής από την αντιπολίτευση – «Ναι» και «παρών» σε δεκάδες άρθρα 

Υπογραμμίζεται ότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις» ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσε η Νέα Δημοκρατία. Καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Όπως υπογραμμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολλές επιμέρους διατάξεις ωστόσο εξασφάλισαν θετικές ψήφους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «ναι» σε 45 άρθρα. Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε «ναι» σε 46 άρθρα. Το ΚΚΕ ψήφισε «ναι» σε 7 άρθρα. Η Νέα Αριστερά ψήφισε «ναι» σε 38 άρθρα. Η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισε «ναι» σε 21 άρθρα. Η Ελληνική Λύση ψήφισε «ναι» σε 8 άρθρα. Οι «Σπαρτιάτες» ψήφισαν «ναι» σε 24 άρθρα. Σε πολλά άρθρα δε τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει «παρών». Η «Νίκη» είναι το μόνο κόμμα που καταψήφισε και τα άρθρα και τις τροπολογίες.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και στην Ολομέλεια, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο – σκούπα. Είχαν ωστόσο διευκρινίσει ότι θα ψήφιζαν «ναι» σε διατάξεις που κινούνται επί τα βελτίω, έστω και αν δεν δίνουν οριστική λύση σε εκκρεμή ζητήματα.

Παρά την διακομματική αντίδραση για την «πανσπερμία διατάξεων», ο κ. Παπαθανάσης επέμεινε ότι το νομοσχέδιο είναι «συνώνυμο της καλής νομοθέτησης», αφού έγινε οργανωμένη συζήτηση και στην αρμόδια επιτροπή και στην Ολομέλεια. Επικαλέστηκε δε την έρευνα του ΚΕΦΙΜ για να υπογραμμίσει ότι οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, έχουν μειωθεί σε «ιστορικά» χαμηλά επίπεδα. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει δηλώσει ότι μέσα στο 2024, το υπουργείο θα καταθέσει στη Βουλή 20 νομοσχέδια.