Πηγή Εικόνας: attiki-odos

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Με καθυστέρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σε εξέλιξη από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) διαγωνισμός για την εκ νέου παραχώρηση της Αττικής Οδού, συνέπεια της προσφυγής που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η κοινοπραξία των Vinci – Mytilineos.

Η προαναφερόμενη κοινοπραξία, με τη δεύτερη καλύτερη προσφορά, επιμένει στους ισχυρισμούς της όσον αφορά τη διαδικασία, τους οποίους αρχικά είχε παραθέσει στην προσφυγή της στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) και απορρίφθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό για τη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής – πλειοδότης, με προσφορά 3,27 δις ευρώ, η ΓΕΚ Τέρνα.

Η τρέχουσα σύμβαση στο μεταξύ λήγει τον Οκτώβριο 2024, ενώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, το οικονομικό κλείσιμο της σύμβασης για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού, τοποθετείται στο 4 τρίμηνο του  2024, κάτι που πλέον δείχνει αρκετά δύσκολο.

Αν όπως όλα δείχνουν η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2024, η Αττική Οδός θα επιστρέψει στο Δημόσιο που πιθανότατα θα εξετάσει την αναγκαιότητα διαγωνισμού εξπρές για τη λειτουργία της μέχρι να καταστεί δυνατό να μπει ο νέος παραχωρησιούχος.