Της Τέτης Ηγουμενίδη

Tην εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο εξετάζει η ADAPTIT, εταιρία ψηφιακών τεχνολογιών με δραστηριότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό, η οποία την τελευταία πενταετία σημείωσε συνολική αύξηση του κύκλου εργασιών της 350%.

Όπως είπε χθες σε ενημέρωση του Τύπου, ο Αθανάσιος Τζαφέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ADAPTIT, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, το Χρηματιστήριο πρόκειται για επιλογή που μελετάται. Αντίθετα, δεν ενδιαφέρει η συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο ενός fund, καθώς σύμφωνα με τη διοίκησή της αυτά λειτουργούν με όρους λογιστικής και όχι επιχειρηματικά, μειώνοντας τον βαθμό ελευθερίας των κινήσεων μιας εταιρίας.

Βάσει των εκτιμήσεων του το 2023 ο κύκλος εργασιών του ομίλου θα ανέλθει σε 35 εκατ., αυξημένος 17% σε σχέση με το 2022.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα διαμορφωθούν σε 4,5 εκατ., έναντι 3 εκατ. ευρώ.  Το 2024 τα έσοδα του ομίλου θα ξεπεράσουν τα 40 εκατ., τα EBITDA θα διαμορφωθούν σε 5,5 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις σε 2 εκατ. ευρώ.

Οι πυλώνες ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν τη δραστηριοποίηση σε τομείς αιχμής, όπως είναι η κυβερνοασφάλεια για τη βιομηχανία, οι λύσεις επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality – AR) για τους Service Providers, τη βιομηχανία και τα Logistics, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν τις δυνατότητες των drones, αλλά η επέκταση του Data Center που διαθέτει.

Η μεγαλύτερη επένδυση θα αφορά την επέκταση του Data Center με την κατασκευή νέου κτιρίου σε όμορο με τις σημερινές εγκαταστάσεις της οικόπεδο που έχει αγοραστεί έναντι τιμήματος 0,8 εκατ. ευρώ. Επενδύσεις σχεδιάζονται επίσης για την ενίσχυση των συνεργασιών της και την περαιτέρω επέκταση δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό.

Ο όμιλος ADAPTIT συνεργάζεται με γνωστούς οίκους, όπως είναι η TeamViewer, η Netscout – Arbor, η ΙΒΜ, η Opengear, η Nozomi Networks, η ADVA και η Spirent.

Ποσό 650 χιλ. θα διατεθεί για έρευνα και ανάπτυξη στους τεχνολογικούς τομείς που ασχολείται και κυρίως για την ανάπτυξη software.

Σήμερα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της είναι 65 εκατ. εκ των οποίων 15 εκατ. αφορούν έργα στο εξωτερικό και τα 50 εκατ. έργα στην Ελλάδα, μεγάλο τμήμα των οποίων είναι οι κατασκευές δικτύων οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις (FTTH) για λογαριασμό των ΟΤΕ, ΔΕΗ και Nova.

Ακόμη, συμμετέχει σε διαγωνιστικές διαδικασίες για έργα αξίας (το δικό της μερίδιο) 70 εκατ., ποσό που θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. το επόμενο έτος.

Ο όμιλος έχει αυτόνομη παρουσία στη Βουλγαρία και τη Γερμανία, μέσω των ADAPTIT Bulgaria και ADAPTIT GmbH αντίστοιχα και δραστηριοποιείται και σε αρκετές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε συνεργασία με την Helios Telecom έχει δημιουργήσει την Helios Technologies Europe, προσφέροντας στην ευρωπαϊκή αγορά μία ευρεία γκάμα προϊόντων και λύσεων για τη βελτίωση της ποιότητας των ασύρματων τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Απασχολεί 170 εργαζόμενους, έχοντας ενισχύσει την ομάδα της με 50 άτομα κατά τη διάρκεια του 2023. Ο αριθμός προσλήψεων που έχει προγραμματιστεί για το 2024 είναι 50 άτομα.

Στο πελατολόγιο της ADAPTIT περιλαμβάνονται οργανισμοί όπως η BUYIN, η κοινή εταιρεία των Deutsche Telekom & Orange Group για την προμήθεια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού βελτιστοποίησης ραδιοκάλυψης 4G/5G, η Κυπριακή Δημοκρατία, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ταυτόχρονα, η ελληνική εταιρεία έχει συμμετάσχει σε έργα όπως η ανάπτυξη και λειτουργία ολοκληρωμένου Συστήματος API, για τη διενέργεια του προελέγχου επιβατών που ταξιδεύουν από αεροδρόμια χωρών εκτός Σένγκεν για λογαριασμό της Ελληνικής Αστυνομίας και εκείνο για την ασφάλεια των δομών φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών.

Πότε ολοκληρώνει το δίκτυο FTTH που έχει αναλάβει για τη ΔΕΗ

Στους πελάτες του κατασκευαστικού βραχίονα της ADAPTIT περιλαμβάνεται, όπως προαναφέραμε και η ΔΕΗ. Για λογαριασμό της εταιρίας ενέργειας κατασκευάζει FTTH δίκτυο σε περιοχές της Νέας Ιωνίας και της Ηλιούπολης με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2024.

Όπως είναι γνωστό η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει την επέκτασή της στις Τηλεπικοινωνίες με τη δημιουργία υπέργειου δικτύου οπτικών ινών.

Σε πρώτη φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η κάλυψη περίπου 440 χιλιάδων συνδέσεων (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) σε 13 δήμους της Αττικής. Βάσει πληροφοριών η ΔΕΗ σκοπεύει το 2024 να έχει πετύχει την εγκατάσταση 1 εκατ. συνδέσεων.