Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Σε παροχή ρευστότητας περίπου 85 εκατ. ευρώ προς την ΑΚΤΩΡ προχώρησε το τελευταίο χρονικό διάστημα η Intrakat, προκειμένου να καλυφθούν οφειλές και υποχρεώσεις της θυγατρικής προς τρίτους (προμηθευτές, εργαζόμενοι κ.α.), εφορία αλλά και για έργα στη Ρουμανία. Η χρηματοδότηση αυτή αφορά σε ποσό που σε γενικές γραμμές είχε υπολογίσει η διοίκηση της Intrakat, δεν καλύφθηκε από την προηγούμενη ιδιοκτησία, αλλά σε μεγάλο βαθμό θεωρείται ανακτήσιμο καθώς θα γίνουν πληρωμές για έργα που προχωρούν, όπως σημείωσε χτες ο Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης, Αλέξανδρος Εξάρχου, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα δε με τον ίδιο, ο όμιλος τουλάχιστον για το προσεχές εξάμηνο δεν χρειάζεται κάποια νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, δηλαδή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε σε δύο κινήσεις στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει η Intrakat μέσα στο προσεχές διάστημα, και εντός του 2023, δίχως να επεκταθεί περισσότερο σε τι αφορούν. Πάντως, σημείωσε ότι δεν σχετίζονται με κάποια εξαγορά. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, αποφάσεις για το μέλλον της ΑΚΤΩΡ εντός του ομίλου (π.χ. συγχώνευση ή άλλο μοντέλο) θα ληφθούν το προσεχές μέλλον και μάλλον μετά από το 6μηνο 2024.

Όπως όμως ανέφερε, δεν αποκλείεται κίνηση εξαγοράς στη Ρουμανία, που αποτελεί μια χώρα ενδιαφέροντος για την Intrakat, και ειδικότερα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε ορίζοντα 6μήνου. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Νοέμβριο του 2024 θα τεθεί σε λειτουργία το Μετρό Θεσσαλονίκης (ΑΚΤΩΡ), έργο που αποτελεί προτεραιότητα για τον όμιλο. Επίσης, αναφορικά με το θέμα της έλλειψης εργατικών «χεριών» σημείωσε ότι δεν θεωρεί ότι θα αποτελέσει λύση μια διακρατική συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία Intrakat – ΑΚΤΩΡ δημιουργεί έναν νέο πυλώνα που θα διαθέτει συνολικό ανεκτέλεστο της τάξης των 5 δισ. ευρώ (και θα προσφέρει σημαντικές συνέργειες στον τομέα των κατασκευών, των ΣΔΙΤ, των παραχωρήσεων και της ενέργειας, με χαρτοφυλάκιο 370 έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, συνδυαστικό κύκλο εργασιών της τάξης του 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και πάνω από 3.000 εργαζομένους.