Αντώνης Κ. Σαμαράς
Αντώνης Κ. Σαμαράς

Ο Αντώνης Σαμαράς, πρώην Πρωθυπουργός και εκφραστής της δεξιάς ιδεολογίας στη ΝΔ, έδωσε συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής και στην επικαιρότητα πέρασαν κυρίως οι θέσεις του για Τουρκία – Ερντογάν και την εναντίωσή του στον γάμο ομοφυλοφίλων (και την υιοθεσία παιδιών από τους ίδους). Όμως παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να δώσει ευθέως μήνυμα στην ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ζητώντας και αυτός, ο οποίος ψηφίζει και στη Βουλή, δημοσίως,  αλλαγές στις διατάξεις για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών.

Λίγοι στην κοινωνία θυμούνται ότι ο Αντώνης Σαμαράς, πριν αναλάβει Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και ασχοληθεί με το Μακεδονικό, που καθόρισε την πορεία του, είχε θητεύσει στο Υπουργείο Οικονομίας την περίοδο 1989-1990. Ο ίδιος όμως το θυμάται καλά, καθώς η βασική του πρωτοβουλία, η κατάργηση της προσωποκράτησης, της φυλάκισης δηλαδή, για φορολογικά χρέη (που αφορούσε κυρίως τους μικρομεσαίους επιχιερηματίες), μετά από μια «σοσιαλιστική» 15ετία στην οικονομία, ήταν θρυαλλίδα αποδοχής του ως ηγετικού στελέχους από τα δυναμικά τμήματα της βάσης της ΝΔ, τότε – και ιδεολογική αιχμή για τα επόμενα χρόνια με φιλελεύθερη οπτική (η φορολογία δεν μπορεί να στερεί τη βασική ελευθερία).

Τί είπε ο Αντώνης Σαμαράς

Η ερώτηση του δημοσιογράφου Σταύρου Παπαντωνίου για την Καθημερινή της Κυριακής, είχε ως εξής:

«– Πάμε στην εσωτερική επικαιρότητα, καθώς η κυβέρνηση συναντά αντιδράσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες για το φορολογικό νομοσχέδιο. Εσείς πώς κρίνετε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία;»

Ο Πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ως εξής:

«Στην οικονομία έχουμε και πολύ θετικές εξελίξεις. Όπως η επενδυτική βαθμίδα που για πρώτη φορά ανακτά η χώρα έπειτα από δεκατέσσερα χρόνια.

Τώρα σε αυτό που με ρωτήσατε: Τη φοροδιαφυγή πρέπει να τη χτυπήσουμε. Το οφείλουμε στον συνεπή φορολογούμενο. Αλλά το πώς θα χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή δεν είναι απλό. Η κυβέρνηση σήμερα σωστά προσπαθεί να λύσει αυτό το σύνθετο πρόβλημα, εν μέσω μάλιστα πολλών διαφωνιών και αντιδράσεων. Όμως, ακούστε: Είμαι βουλευτής από το 1977. Επί δεκαετίες όλες οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να πολεμήσουν τη φοροδιαφυγή μέσα από τεκμαρτά εισοδήματα και τεκμαρτές δαπάνες. Ας είμαστε ειλικρινείς: αυτό δεν απέδωσε. Νομίζω ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να αποκαλύπτει και να φορολογεί πραγματικά εισοδήματα – όχι τα «τεκμαρτά», δηλαδή τα «εικαζόμενα», επειδή δεν μπορεί να αποκαλύψει τα πραγματικά. Με χαμηλότερους συντελεστές και με αναγνώριση όλων των εξόδων των επαγγελματιών. Και σήμερα υπάρχει η τεχνολογία –ηλεκτρονικά δίκτυα, ηλεκτρονικές πληρωμές κ.λπ.– για να γίνει εφικτό ό,τι στο παρελθόν ήταν ανέφικτο. Επομένως, σε γενικές γραμμές η πρωτοβουλία για φορολογική μεταρρύθμιση είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά εκτιμώ πως πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις.»

Τί σημαίνει η παρέμβαση Σαμαρά

Δεν διαφεύγει από κανέναν που διάβασε τη συνέντευξη ότι τα επιχειρήματα του Αντώνη Σαμαρά είναι ταυτόσημα με όλους τους σοβαρούς εκπροσώπους της κοινωνίας και κυρίως της μεσαίας τάξης.  Απορρίπτει συλλήβδην την τεκμαρτή φορολόγηση, που είναι η βάση των προτάσεων Χατζηδάκη – Θεοχάρη. Προτείνει έμφαση σε τεχνολογικές λύσεις για τον εντοπισμό της πραγματικής φοροδιαφυγής. Και βάζει και φιλελεύθερο ιδεολογικό πρόσημο με χαμηλούς συντελεστές και αναγνώριση δαπανών. Πρόκειται για πλήρη αποδόμηση του σκεπτικού και των επιχειρημάτων του ΥΠΟΙΚ μέχρι σήμερα…

Στην πραγματικότητα με τις απαντήσεις του για το φορο-νομοσχέδο Χατζηδάκη, ο Αντώνης Σαμαράς «τελείωσε» την άκαμπτη στάση επί αλλαγών του διδύμου Χατζηδάκη – Θεοχάρη. Σημειώνουμε ότι σήμερα τελειώνει η προθεσμία της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου, που ήδη έχει συγκεντρώσει χιλιάδες σχόλια. Παράλληλα οι βουλευτές της ΝΔ μεταφέρουν με κάθε τρόπο ότι η βάση του κόμματος και η κοινωνία είναι στα κάγκελα τόσο με τις διατάξεις, όπως έχουν, όσο και με το ύφος των Υπουργών που το επικοινωνούν και τα επιχειρήματα που προσβάλλουν ολόκληρους κλάδους και χιλιάδες φορολογούμενους.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δείχνει ότι παραμένει πολιτικός της «πιάτσας», μεταφέρει στο ανώτερο και πιο δημόσιο επίπεδο αυτή τη δυσαρέσκεια, με εύσχημο τρόπο, θεωρώντας, δηλαδή, ως μονόδρομο, τις αλλαγές. Παρέχει έτσι πολιτική κάλυψη σε όλους τους βουλευτές της ΝΔ να κάνουν το ίδιο, να ζητούν μαχητικά αλλαγές, καθώς από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν αποδοκιμάζει τον Πρώην Πρωθυπουργό για αυτό (και δεν θα μπορούσε, έτσι όπως το έκανε ο Αντώνης Σαμαράς – ποιος αμφισβητεί σε έναν πρώην Πρωθυπουργό το δικαίωμα να έχει άποψη για τη φορολογική πολιτική;), δεν μπορεί να αποδοκιμάσει, ούτε να «τιμωρήσει» και οποιονδήποτε άλλο βουλευτή. Έτσι, αν δεν αλλάξει το νομοσχέδιο, οι ημέρες των Χατζηδάκη – Θεοχάρη στη Βουλή θα είναι πολύ δύσκολες, με αμφίβολη την έκβαση της κοινοβουλευτικής μάχης…

Πάντως από σήμερα νωρίς το πρωί, οι διαρροές από την Πλατεία Συντάγματος μιλούν για προσαρμογές στις διατάξεις για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών – λόγω της διαβούλευσης, τονίζουν….