Δημήτρης Δάφνης
Δημήτρης Δάφνης

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Σημαντική αύξηση εσόδων αναμένει τα επόμενα χρόνια η Cosmos Business Systems (CBS) από τους βασικούς Systems Integrators της ελληνικής και κυπριακής αγοράς, στους τομείς Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Ασφάλειας, Λογισμικού και Εξειδικευμένων Υπηρεσιών.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Δημήτρης Δάφνης, σε ενημέρωση του Τύπου χθες, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 35 ετών από την έναρξη λειτουργίας της εταιρίας στην Ελλάδα και 15 ετών στην Κύπρο, φέτος τα έσοδα θα διαμορφωθούν σε 66 εκατ. από 41 εκατ. το 2022 (αύξηση 60%).

Βάσει των έργων που έχει αναλάβει η Cosmos Business Systems (συνολικό ανεκτέλεστο 95 εκατ. εκ των οποίων τα 80 εκατ. αφορούν έργα του δημοσίου) το 2024 τα έσοδά της θα διαμορφωθούν σε 75,2 εκατ. ευρώ, το 2025 σε 93 εκατ. ευρώ και το 2026 θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ., αγγίζοντας τα 102 εκατ. ευρώ.

Το επόμενο διάστημα η CBS θα συμμετέχει σε δημοπρατήσεις έργων αξίας 500 εκατ. ευρώ του δημοσίου μόνη της ή σε συνεργασία με άλλες εταιρίες.

Ο κ. Δάφνης προανήγγειλε επιχειρηματικές εξελίξεις τις επόμενες 15 μέρες, καθώς και περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων της εταιρίας, χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες πληροφορίες, ενώ μιλώντας συνολικά για την αγορά των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) σημείωσε πως τα έτη 2023 – 2030 θα είναι η καλύτερη περίοδος του κλάδου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της CBS «… Η περίοδος από το 2019 μέχρι σήμερα χαρακτηρίζεται ως η πλέον ενδιαφέρουσα επιχειρηματικά, επενδυτικά και τεχνολογικά περίοδος του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Χώρας. Οι επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη και αυτές που θα έρθουν μέχρι το 2030, θα καταστήσουν την Ελλάδα, ως πρότυπο για το πως, με την κατάλληλη στρατηγική και την θέληση, μπορεί να αλλάξει η θέση της στον παγκόσμιο χάρτη της τεχνολογίας, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων… »

Τα 15 μεγαλύτερα έργα στα οποία έχει προς υλοποίηση η CBS είναι: Wi-Fi στα Νοσοκομεία, Wi-Fi και δίκτυα οπτικών ινών στα Πανεπιστήμια, Αιμοδοσία, Κτηματολόγιο (Τηλεφωνία και Δίκτυα), E-justice, Τηλεϊατρική, Wi-Fi4GR, Διαδραστικοί Πίνακες στα Δημόσια Σχολεία, Κεντρική Υποδομή Εισόδου / Εξόδου – Υπουργείο Εξωτερικών, Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, ΟΠΣΚΕ – Υπουργείο Ανάπτυξης, Υπουργείο Πολιτισμού – Ασφάλεια, Ψηφιοποίηση Κτηματολόγιο, Δικαιοσύνη, Ασφάλεια, Διαλειτουργικότητα Φορέων Δημοσίου, ΗΔΙΚΑ – ΟΠΕΚΑ.

Η CBS τελευταία έχει προχωρήσει στην ίδρυση νέου υποκαταστήματος στην Κρήτη και μιας νέας εταιρείας υπό την ονομασία Cybersecurity CBS.LAN σε συνεργασία με τον όμιλο Lancom (ο κάθε όμιλος έχει 50% της προαναφερόμενης εταιρίας).

Οι επενδύσεις που ανακοίνωσε η CBS αφορούν νέα έργα σε Ελλάδα και Κύπρο, την επέκταση νέων στρατηγικών συνεργασιών στους τομείς  Security & Data Centers, την  ανάπτυξη εφαρμογών Artificial Intelligence – με έμφαση στην διαχείριση εγγράφων και δικογράφων.

Κατά την χθεσινή ενημέρωση έγινε εκτενής αναδρομή στην ιστορία της επιχείρησης, από την ίδρυση της Microland ΑΕΒΕ το 1984 ( της οποίας ο πρόεδρος της Cosmos ήταν συνιδρυτής), έως την ίδρυση της Cosmos Computers το 1988 και την εξαγορά της το 2000, για να φτάσουμε στον όμιλο Cosmos Business Systems με 35 χρόνια παρουσίας στον κλάδο της Πληροφορικής.