Της Τέτης Ηγουμενίδη

Σε διαπραγματεύσεις για την πώληση της 100% θυγατρικής του, Telekom Romania Mobile (TKRM) βρίσκεται ο ΟΤΕ.

Σύμφωνα με σχετική του ανακοίνωση, επιβεβαίωση πληροφοριών που δημοσιοποιήθηκαν στον ρουμάνικο Τύπο και κατέγραψε χθες το economix.gr, «τα τελευταία χρόνια προσπαθεί σταθερά να βελτιώσει την απόδοση της TKRM, διερευνώντας παράλληλα στρατηγικές επιλογές, για να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της».

«Στο πλαίσιο αυτό» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, «ο ΟΤΕ είναι σε διαπραγματεύσεις με τον Όμιλο Quantum Projects, που ελέγχεται από τον κ. Adrian Tomșa ιδιοκτήτη του μεγάλου ομίλου μέσων ενημέρωσης Clever Media στη Ρουμανία, σχετικά με το ενδιαφέρον του τελευταίου να εξαγοράσει την TKRM. Τα μέρη έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας, προς διευκόλυνση της διαδικασίας και έχουν υποβάλει αίτηση προς έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Ρουμανίας».

Βάσει των πιο πρόσφατων δημοσιευμένων στοιχείων (9μηνο 2023) η Telekom Romania Mobile, συνεισφέρει στον Όμιλο ΟΤΕ το 8,2% των εσόδων του και μόλις το 1,3% των προσαρμοσμένων EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων).

Τα συνολικά έσοδα της Telekom Romania Mobile στο 9μηνο φέτος ήταν 209,4 εκατ. μειωμένα κατά 10,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και τα προσαρμοσμένα EBITDA 12,9 εκατ. ευρώ μειωμένα 66,1%.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 ο ΟΤΕ πούλησε το 54,01% που κατείχε στην εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας Telekom Romania Communications (TKR) στην Orange Ρουμανίας, έναντι τιμήματος 295,6 εκατ. ευρώ.

Τότε, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, είχε δηλώσει πως η πώληση της Telekom Romania (σταθερή τηλεφωνία) είναι μια στρατηγική απόφαση, που ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών του Ομίλου στην Ελλάδα, ενισχύοντας παράλληλα τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής του και την αξία για τους μετόχους.