Νίκος Μανιάτης, Γενικός Διευθυντής ΙΒΜ Ελλάδος και Κύπρου
Νίκος Μανιάτης, Γενικός Διευθυντής ΙΒΜ Ελλάδος και Κύπρου

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Στόχο την ηγετική θέση στους τομείς του Hybrid Cloud και της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) έχει η στρατηγική ανάπτυξης της ΙΒΜ παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, στην οποία η αμερικάνικη εταιρία δραστηριοποιείται 86 χρόνια.

Ο νέος γενικός διευθυντής της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο, Νίκος Μανιάτης, κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους των ΜΜΕ χθες, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τεχνολογικές δαπάνες στη χώρα θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Τόνισε ότι η σημερινή ΙΒΜ, δε σταματά να εξελίσσεται και να αλλάζει. Η στρατηγική της εστιάζει στο Hybrid Cloud και το AI, καθώς όπως δήλωσε «κάθε επιχείρηση με την οποία συνομιλούμε, επιθυμεί να  αξιοποιήσει την τεχνολογία για να προσφέρει νέες βελτιωμένες υπηρεσίες και να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη και την καινοτομία χωρίς να αυξήσει το αποτύπωμά της». Η ανάγκη αυτή, έχει οδηγήσει στη ζήτηση τεχνολογιών που ενισχύουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, όπως είναι το υβριδικό νέφος και η τεχνητή νοημοσύνη.

Όπως είπε η αξία της αγοράς του AI θα φτάσει τα 16 τρις. δολ. μέχρι το 2030.

Στην Ελλάδα τα έσοδα της IBM το 2023 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 136 εκατ. ευρώ από 126 εκατ. το 2022 (αύξηση 8%). Το 2021 το περιθώριο EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) της εν λόγω εταιρείας στη χώρα μας ήταν 9% και το 2022 6%, ενώ αντίστοιχα τα ίδια έτη το περιθώριο μικτού κέρδους ήταν 21% και 17%.

Κατά μέσο όρο την τελευταία διετία το 75% των εσόδων προέρχονται από την πώληση λογισμικού και υπηρεσιών και το 25% από υποδομές. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, ο κ. Μανιάτης, το 50% των εσόδων αφορά στον τομέα των financial services, 8 με 10% το δημόσιο και 10% τις τηλεπικοινωνίες.

Οι τρεις βασικότεροι πυλώνες ανάπτυξης της IBM στη χώρα μας είναι οι μεγάλοι οργανισμοί, το δημόσιο και ο κλάδος της ενέργειας. Το στρατηγικό σχέδιο της εταιρίας είναι δυναμικό, καθώς αναπτύσσεται συνεχώς στην ελληνική και κυπριακή αγορά, σχεδιάζοντας και επενδύοντας στην περαιτέρω επέκταση της.

Η εν λόγω εταιρία στην Ελλάδα απασχολεί περί τους 260 εργαζόμενους όμως αν προστεθούν και οι συνεργασίες που συνάπτει φτάνουν περίπου στους 700.

Ο κ. Μανιάτης μίλησε και για τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης σε ό,τι αφορά την εργασία. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την αξιοποίησή της θα δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης σε σχετικούς τομείς ενώ θα ενισχυθούν οι δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού και θα αυξηθεί η παραγωγικότητα.

Αναφέρθηκε ακόμη στις θέσεις της ΙΒΜ σε επίκαιρα ζητήματα γύρω από την διάχυση και την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης όπως η ηθική, η διαχείριση των δεδομένων και το ρυθμιστικό πλαίσιο σημειώνοντας ότι:

– Απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση στην Τεχνητή Νοημοσύνη που να καλύπτει ολόκληρο τον κύκλο ζωής της και να διασφαλίζει βασικές πτυχές όπως η επεξήγηση, η ισοτιμία, η ανθεκτικότητα, η διαφάνεια και η ιδιωτικότητα.

– Χρειάζεται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο ακριβείας που θα επιτύχει την ισορροπία μεταξύ προστασίας και καινοτομίας στην τεχνητή νοημοσύνη ώστε να διασφαλίζονται συμφέροντα του ατόμου με παράλληλη προώθηση της καινοτομίας.

– Οφείλουμε να υποστηρίξουμε την ανοικτή πρόσβαση στην τεχνητή νοημοσύνη δίνοντας προτεραιότητα στην ποικιλομορφία, τη συμπερίληψη και την κοινή ευθύνη στη δημιουργία και διαχείριση της.

Για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης, η IBM διαθέτει παγκοσμίως περισσότερους από 20.000 συμβούλους στον τομέα των Δεδομένων και της Τεχνητής Νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου και ενός κέντρου αριστείας για το Generative AI.

Κυβερνοασφάλεια

Κάθε χρόνο, η ομάδα εμπειρογνωμόνων κυβερνοασφάλειας της ΙΒΜ εξετάζει δισεκατομμύρια δεδομένα για να αποκαλύψει τις πιο επείγουσες τάσεις στον τομέα της ασφάλειας. Με τις κυβερνοεπιθέσεις να είναι σήμερα πιο διαδεδομένες, καινοτόμες και ταχύτερες από ποτέ, το IBM Security® X-Force® Threat Intelligence Index 2023 παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την προστασία των οργανισμών από τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Ενδεικτικά, η μελέτη αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η μέθοδος backdoors γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και ακριβή, καθώς η υφιστάμενη πρόσβαση πωλείται από εγκληματίες του κυβερνοχώρου για έως και 10.000 δολάρια.

Επιπλέον, χρησιμοποιούνται σύγχρονες τεχνικές που ονομάζονται thread hijacking στα emails, οι οποίες διπλασιάστηκαν το 2022. Την ίδια στιγμή εξακολουθούν να υφίστανται οι παραδοσιακές μορφές επίθεσης σε υπολογιστές (legacy exploits), επιτρέποντας την εξάπλωση παλαιότερης μορφής κακόβουλου λογισμικού.

Με περισσότερες από 10.000 ευρεσιτεχνίες στο χαρτοφυλάκιό της που αφορούν την ασφάλεια, η ΙΒΜ συμβάλει στην προώθηση της τεχνολογίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Hybrid Cloud

Σχετικά με το υβριδικό νέφος η ΙΒΜ δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια των δεδομένων, ώστε οι επιχειρήσεις να μειώνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με απειλές στον κυβερνοχώρο, στην απόδοση, προσφέροντας ευελιξία στον καταμερισμό του φόρτου εργασίας και την ανάθεσή του μεταξύ διαφορετικών παρόχων cloud καθώς και στη συμμόρφωση, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να συμμορφώνονται με τις κανονιστικές απαιτήσεις, οδηγώντας τους οργανισμούς σε αξιόπιστο εκσυγχρονισμό και ψηφιακό μετασχηματισμό.

Quantum και Καινοτομία: Το Μέλλον της Πληροφορικής

O τομέας του IBM Quantum είναι πρωτοπόρος στον κλάδο των κβαντικών υπολογιστών με σημαντικές προόδους που διατρέχουν τους τομείς του Υλικού, του Λογισμικού και του Οικοσυστήματος, υπογράμμισε επίσης ο κ. Μανιάτης. «Ευρύτερος στόχος μας είναι να συνεισφέρει η  κβαντική τεχνολογία στην πρόοδο της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας». H IBM εγκαινιάζει την εποχή των κβαντοκεντρικών υπερυπολογιστών, την επαναστατική τεχνολογία που μπορεί να μεταμορφώσει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζουμε και επιλύουμε μερικά από τα πιο δύσκολα προβλήματα του κόσμου.

«Σε εθνικό επίπεδο, η υιοθέτηση αντίστοιχων τεχνολογιών θα πρέπει να λάβει υπόψη το διαθέσιμο ταλέντο για την επιθυμητή διαφοροποίηση και την επιτάχυνση της προόδου» δήλωσε ο κ. Μανιάτης.

Υπογράμμισε ότι το μέλλον της πληροφορικής θα είναι η ενσωμάτωση εξαιρετικά εξειδικευμένων υπολογιστικών συστημάτων, όπως η υπερυπολογιστική, η τεχνητή νοημοσύνη και η κβαντική υπερυπολογιστική. Κάθε ένα από αυτά θα βελτιστοποιηθεί λειτουργικά ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ροών εργασίας (συμπεριλαμβανομένων των συνδυασμών υπολογισμού, αποθήκευσης και δικτύωσης) και να μεγιστοποιεί την ταχύτητα και την ποιότητα των λύσεων σε μια ευρεία ποικιλία εφαρμογών.