Διπλάσιος αριθμός ξένων εμπορικών επισκεπτών και αυξημένη επισκεψιμότητα σε σχέση με πέρυσι είναι ο απολογισμός των εκθέσεων Philoxenia-Hotelia και Real Estate Expo North, που διοργανώθηκαν από τις 10 έως τις 12 Νοεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΔΕΘ-Helexpo 25.209 επισκέπτες προσήλθαν στο διαχρονικό ραντεβού για την εγχώρια και ξένη τουριστική αγορά, ενώ κατά τη διάρκεια του τριημέρου πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 3.000 ποιοτικά ραντεβού των hosted buyers με τους εκθέτες της Philoxenia και της Hotelia. Στη Philoxenia Τιμώμενη Χώρα ήταν η Βουλγαρία -που εκπροσωπήθηκε θεσμικά από την Yπουργό Τουρισμού, κα Zaritsa Dinkova- η οποία παρουσίασε όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς της προορισμούς.

Οι εκθέσεις Philoxenia και Hotelia συγκέντρωσαν συνολικά 431 συμμετοχές από όλο το φάσμα της τουριστικής βιομηχανίας. Ειδικότερα, στη Philoxenia οι άμεσες συμμετοχές εκθετών ήταν 211 και οι έμμεσες 90 (συνολικά 301 εκθέτες), αυξημένες κατά 30% έναντι της περσινής διοργάνωσης. Οι δε χώρες προέλευσης των εκθετών στη Philoxenia ήταν 17: Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία -που είναι και η Τιμώμενη Χώρα- Τουρκία, Σερβία, Αλβανία, Αρμενία, Βοσνία, Πολωνία, Σλοβακία, Πορτογαλία, Ιράν, Γεωργία, Ιορδανία, Λουξεμβούργο, Φιλιππίνες και Κόσοβο.

Οι εθνικές συμμετοχές της Philoxenia ήταν της Τιμώμενης Χώρας, Βουλγαρίας (με απευθείας συμμετοχή του Υπουργείου Τουρισμού και επικεφαλής της αποστολής την Υπουργό Τουρισμού, κα Zaritsa Dinkova και με συμμετοχές από τη Βάρνα, Μπάνσκο, Σόφια και Βέλικο Τάρνοβο), της Κύπρου, της Γεωργίας, της Σερβίας (με συμμετοχές από Βελιγράδι, Σοκομπάνια και Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας), της Τουρκίας (συμμετοχή από τον Δήμο και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης) και της Αλβανίας (συμμετοχή της περιοχής Kοrce).

Στη Hotelia οι εκθέτες ανήλθαν σε 130, με άμεση ξένη συμμετοχή από την Τουρκία και έμμεσες από 17 χώρες, ενώ ο αριθμός τους ήταν αυξημένος κατά 22% σε σχέση με πέρυσι.

Η Philoxenia υποδέχθηκε 101 μεμονωμένους ξένους εμπορικούς επισκέπτες (Hosted Buyers) από 34 χώρες, ενώ η Hotelia 13 μεμονωμένους Hosted Buyers από Ελλάδα, Κύπρο και Σερβία. Επιπλέον, τις δύο εκθέσεις επισκέφθηκαν μία επιχειρηματική αποστολή 50 ατόμων από τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και αποστολές από τη Βουλγαρία.

Διευρυμένο ήταν και το πρόγραμμα των φετινών παράλληλων εκδηλώσεων των Philoxenia-Hotelia. Εβδομήντα παράλληλες εκδηλώσεις εκπαίδευσαν και ενημέρωσαν τους επισκέπτες της Philoxenia και κράτησαν το ενδιαφέρον του κοινού και των εμπορικών επισκεπτών, ενώ τις προκλήσεις του υπερτουρισμού και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο τουριστικό προϊόν παρουσίασαν 30 εγνωσμένου κύρους ομιλητές στο Philoxenia Forum 2023 που είχε θέμα «Αναζητώντας την ισορροπία: κυκλική οικονομία-υπερτουρισμός-κλιματική αλλαγή. Το Forum διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Τμήματος Διοίκησης Οργανισμών, Marketing & Τουρισμού του ΔΙ.ΠΑ.Ε., ενώ είχε Χορηγό την Fraport Greece.

Μεταξύ των πολιτιστικών εκδηλώσεων ξεχώρισε το μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη και Νίκου Γκάτσου, το οποίο οργάνωσαν το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, η ΔΕΘ-HELEXPO και ο Δήμος Γορτυνίας, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και Χορηγούς τις εταιρείες EDIL, ΗΕΝGAZ και TILEMATIKI.

Πλούσια σε εκδηλώσεις ήταν και η Hotelia, στο πλαίσιο της οποίας διοργανώθηκαν οι θεματικές ενότητες All About Gastronomy και All About Café. Οι παράλληλες εκδηλώσεις γαστρονομίας All About Gastronomy με τίτλο «Local Greek Tastes» ήταν φέτος αφιερωμένες στην ανάδειξη της τοπικότητας κάθε περιοχής και στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης τουριστικής εμπειρίας μέσα από τη γαστρονομία.

Τη 2η Real Estate North, όπου συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι από μεσιτικά γραφεία, κατασκευαστικές εταιρείες, εταιρείες ψηφιακών υπηρεσιών και δικηγορικές εταιρείες, επισκέφθηκαν περισσότεροι από 2.000 επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκπρόσωποι από την ελληνική κτηματομεσιτική αγορά, επαγγελματίες επισκέπτες και επενδυτές του εξωτερικού πραγματοποίησαν περισσότερες από 100 B2B επαγγελματικές συναντήσεις με τους καλεσμένους επενδυτές μέσω του hosted buyers προγράμματος. Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώθηκε και το 3ο Real Estate Forum.