Πηγή Εικόνας: Photo by Mohammad Danish from Pexels

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Η δεύτερη σύμβαση ΣΔΙΤ για το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra – Fast Broadband», συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. (870 εκατ. συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) εισέρχεται σε τροχιά υπογραφής.

Ο δρόμος ανοίγει έπειτα από το πράσινο φως του Ελεγκτικού Συνεδρίου (διενήργησε τον προ συμβατικό έλεγχο) την περασμένη Παρασκευή και η εκτίμηση είναι ότι δημόσιο και ανάδοχος (Τerna Fiber) θα υπογράψουν τη σύμβαση σε περίπου ένα μήνα.

Με το UFBB θα εγκατασταθούν δίκτυα οπτικών ινών (FTTH) σε περίπου 830.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (18% του συνόλου της χώρας) και 10.000 δημόσια κτίρια (σχολεία, κέντρα υγείας κλπ), σε περιοχές που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για να γίνουν επενδύσεις από τους παρόχους.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο προκειμένου η Ελλάδα να καλύψει τους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας 2023, με κυρίαρχο την καθολική κάλυψη με δίκτυα οπτικών ινών όλων των ευρωπαίων πολιτών, ικανά για ταχύτητα σύνδεσης 1 Gbps.

Το εν λόγω έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 300 εκατ. ευρώ και χωρίζεται σε 7 γεωγραφικές περιοχές (lots).

Η αντίστοιχη σύμβαση με τον ΟΤΕ που έχει αναλάβει τα 3 Lots υπεγράφη τον Ιούνιο και το έργο σύντομα θα ξεκινήσει να υλοποιείται.

Η Τerna Fiber έχει αναλάβει τα 4 και συγκεκριμένα: Το lot 2 που αφορά σε 137.000 νοικοκυριά – επιχειρήσεις σε 11 Περιφερειακές Ενότητες (Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας) και αντίστοιχα το lot 4, με 110.000 συνδέσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Χαλκιδικής, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου), το lot 5, για 127.000 νοικοκυριά – επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας) και το lot 6, με 117.000 συνδέσεις σε 8 Περιφερειακές Ενότητες (Κοζάνης, Γρεβενών, Άρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ημαθίας, Αργολίδας, Λακωνίας).

Στην Τerna Fiber συμμετέχουν η Τέρνα Ενεργειακή (όμιλος ΓΕΚ Τέρνα) και η Grid Telecoms (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ – Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ενέργειας). Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των δύο εταιριών της κοινοπραξίας έχει συμφωνηθεί η Grid να αποχωρήσει από το έργο.