Στη συνάφεια μεταξύ ποιότητας και ασφάλειας ζωής που αναζητούν οι πολίτες και της ποιότητας των υποδομών και των μεταφορών που διατίθενται, αναφέρθηκε ο εντεταλμένος σύμβουλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Πέτρος Σουρέτης, μιλώντας στο συνέδριο «Green Deal Greece 2023», που οργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το economix.gr στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εκτιμώντας ότι «σε αυτές τις επιθυμίες και τις ανάγκες ο κλάδος των κατασκευών έχει κεντρικό ρόλο με πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης».

Αφού αναγνώρισε ότι η τεχνολογία, οι έξυπνες εφαρμογές και η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζουν μέρα με την μέρα όλο και μεγαλύτερο έδαφος στην ζωή μας, ο κ. Σουρέτης πρόσθεσε ότι «η διείσδυση της τεχνολογίας και οι πολλαπλές εφαρμογές των ψηφιακών μέσων στην ζωή μας έθεσαν για την ανθρώπινη ζωή ένα νέο στάτους ως προς την ποιότητα της».

«Υπό την απειλή της κλιματικής κρίσης, τις προϋποθέσεις για βελτίωση ποιότητας ζωής έρχεται να συμπληρώσει η ανάγκη για ασφάλεια και ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας» παρατήρησε.

«Δεν είναι σύμπτωση, για παράδειγμα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ως στόχο της να γίνει μια κοινωνία ανθεκτική στο κλίμα έως το 2050. Πλήρως προσαρμοσμένη στις αναπόφευκτες επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής» επισήμανε.

Συνέπεια της νέας αυτής θεώρησης είναι και η ανάγκη για «υποδομές που αλλάζουν το προφίλ των πόλεων και προσφέρουν ευκαιρίες εξέλιξης στις κατασκευαστικές εταιρείες. Οι κατασκευαστικές εταιρείες για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις του ρυθμιστικού πλαισίου, αλλά και των αναγκών, θα πρέπει να εντάξουν στην τεχνολογία τους ένα νέο τομέα ανάπτυξης της αγοράς».

Σύμφωνα με τον κ. Σουρέτη, «ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει προβλέψει στην αναπτυξιακή της στρατηγική αυτόν το νέο τομέα επιχειρηματικής ανάπτυξης. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων υπηρεσιών που βασίζονται στην πολύπλευρη τεχνογνωσία, ο όμιλος δίνει προτεραιότητα σε έργα και υπηρεσίες που συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας και ασφάλειας στη ζωή των συνανθρώπων μας, όπου μέσω τεχνολογιών προωθεί το μετασχηματισμός και η καινοτομία σε υφιστάμενα έργα υποδομής».

Ο όμιλος επικεντρώνεται στους τομείς smart, ενώ στον τομέα του Green επικεντρώνεται στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσω διαχείρισης κατανάλωσης και προτεραιοποίηση της πράσινης ενέργειας.

«Παρόλο που ο κλάδος αυτός είναι νέος, εμείς στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχουμε ήδη στο βιογραφικό μας σημαντικά έργα τεχνογνωσία και εμπειρία» υπογράμμισε ο κ. Σουρέτης. 

Κλείνοντας την τοποθέτησή του τόνισε ότι «βλέπουμε ξεκάθαρα την συνάφεια μεταξύ ποιότητας και ασφάλειας ζωής που αναζητούν οι πολίτες και της ποιότητας των υποδομών και των μεταφορών που διατίθενται. Σε αυτές τις επιθυμίες και τις ανάγκες ο κλάδος των κατασκευών έχει κεντρικό ρόλο με πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Για όλα αυτά θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει μία στενή συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής διακυβέρνησης, του Υπουργείου Υποδομών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να αλλάξουμε τρόπο και αρχές σχεδιασμού των νέων έργων και να κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις στα υφιστάμενα έργα προκειμένου να προσφέρουμε στην κοινωνία ποιότητα, ασφάλεια μέσω έξυπνων πράσινων και ανθεκτικών έργων υποδομής».