Σε πράσινες επενδύσεις κατευθύνεται το μεγαλύτερο μέρος του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 καθώς ξεπερνάει το 27%, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο, που μίλησε στο πλαίσιο του συνεδρίου «Green Deal Greece 2023», που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το economix.gr στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η επιλογή αυτή δεν έγκειται μόνο στην ανάγκη για ένα βιώσιμο περιβάλλον, αλλά και γιατί, όπως εξήγησε ο κ. Σκάλκος «πιστεύουμε στην παραγωγική διάσταση των πράσινων επενδύσεων».

Μάλιστα, όπως είπε, «η παραγωγικότητα στις πράσινες θέσεις εργασίας είναι 40% αυξημένη σε σχέση με τις κλασικές οικονομικές δραστηριότητες».

Ο κ. Σκάλκος έστειλε σαφές μήνυμα ότι «η χώρα μας έχει τους πόρους για να κλείσει το μεγάλο επενδυτικό κενό που αντιμετώπισε η ελληνική οικονομία τα πολλά προηγούμενα χρόνια».

Προς επίρρωση, ο κ. Σκάλκος μίλησε με νούμερα, αναφέροντας ότι από τα 26,2 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ, «περίπου τα 5,5 δισ. δεσμεύονται στον στόχο της πολιτικής που έχει να κάνει με την πράσινη Ευρώπη, άρα στην περίπτωση μας με την πράσινη Ελλάδα».

Περαιτέρω, «από αυτά τα 5,5 δισ. περίπου το 1,5 δισ. πρέπει να δεσμευτούνε στους στόχους για την προώθηση της βιοποικιλότητας και σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και 1,63 δισεκατομμύρια ευρώ που πηγαίνουν στην δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση και την απεξάρτηση από το λιγνίτη σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη» όπως εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, «στην φάση σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ και των επί μέρους νέων προγραμμάτων ακολουθήθηκε η αρχή της μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης, ενώ κάθε νέο έργο που μπαίνει, κάθε νέα δράση που σχεδιάζεται και ξεκινάει η υλοποίησή της, πρέπει να περάσει και από μία άλλη μεθοδολογία που ονομάζεται Climate roofing, έχει δηλαδή πάρει μία πιστοποίηση, ότι διασφαλίζει την ανθεκτικότητα, αλλά και την κλιματική ουδετερότητα».

Στη συνέχεια δήλωσε ότι «έχοντας τα κατάλληλα χρησμοδοτικά εργαλεία, επαρκή χρηματοδότηση, έχοντας τους κατάλληλους μηχανισμούς συντονισμού του έργου μεταξύ όλων των φορέων και έχοντας αποδείξει και στο παρελθόν ότι δεν φοβόμαστε την πολλή δουλειά που είναι ένα βασικό προαπαιτούμενο, νομίζω ότι μπορεί να είμαστε βάσιμα αισιόδοξοι ότι η επόμενη μέρα θα πλησιάσει ακόμα περισσότερο στο στόχο της πράσινης Ελλάδας».

Ακολούθως, ο κ. Σκάλκος αναφέρθηκε στο ΥΜΕΠΕΡΑ, αναγνωρίζοντας ότι «δεν τα πήγαμε καλά τα προηγούμενα χρόνια και αυτό μας πονάει κιόλας γιατί ήταν, ας το πούμε, χρηματοδοτικά η ναυαρχίδα μας. Το μεγαλύτερο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα από άποψη προϋπολογισμού» και επισήμανε ότι «τα προγράμματα του ΕΣΠΑ έχουν την δική τους χρονική διάρκεια και ο κύκλος ενός προγράμματος ΕΣΠΑ δεν ταυτίζεται με τον πολιτικό κύκλο, τον εκλογικό κύκλο».

Μάλιστα, σημείωσε ότι «όταν ανέλαβε η προηγούμενη Κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2019 αναλάβαμε ένα πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ το οποίο είχε συμβάσεις περίπου στο 50%, πληρωμές που δεν ξεπερνούσαν το 24% και το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ποσοστών είχε να κάνει με μεταφορά έργων από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο από το 2007-2013». «Στην πράξη λοιπόν 5 χρόνια εφαρμογής του ΕΣΠΑ ’14-’20 δεν είχαμε κανένα νέο έργο».

«Παρόλα αυτά τα προηγούμενα 4 χρόνια έτρεξαν τα πράγματα, το 50% στις συμβάσεις του ΥΜΕΠΕΡΑΑ το 2019 έχει φτάσει στο 127%. Άρα λοιπόν τα έργα θα γίνουν, είναι δρομολογημένα και ό,τι δεν προλάβει να τελειώσει μεταφέρεται και θα υλοποιηθεί» υπογράμμισε.

Σχετικά με τις πληρωμές, σύμφωνα με τον κ. Σκάλκο «σήμερα εμφανίζονται γύρω στο 74%, 75% στο τέλος της χρονιάς εφόσον εγκριθεί και η αναθεώρηση που θα φύγει τις επόμενες μέρες και είναι άτυπα συμφωνημένη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κλείσει και αυτό στο 100%». 

«Θέλω να πιστεύω ότι το 2021-2027 το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ το “περιβάλλον και κλιματική αλλαγή” δε θα έχει τίποτα από τα βαρίδια του 2014-2020 και θα πιάσουμε τους φιλόδοξους στόχους» ανέφερε κλείνοντας.