Την ένταξη των ΦΟΣΔΑ και όλων των επιχειρήσεων διαχείρισης νερού στο άρθρο 20 του κλιματικού νόμου που ορίζει ποιες εταιρείες είναι υποχρεωμένες να κάνουν reporting κάθε χρόνο για το αποτύπωμα άνθρακα, πρότεινε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Μεσόγειος», Διονύσης Γεωργόπουλος.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στο συνέδριο «Green Deal Greece 2023», που οργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το economix.gr στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Γεωργόπουλος εξήγησε ότι «αυτή την στιγμή υπάρχουν στους τομείς της διαχείρισης του νερού και της διαχείρισης των αποβλήτων οι βασικοί φορείς που έχουν την ευθύνη, είναι οι ΦΟΣΔΑ, όσον αφορά τα απόβλητα και είναι περίπου 19 σε όλη την Ελλάδα και οι ΔΕΥΑ ή οι Δήμοι, βεβαίως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ όσον αφορά τη διαχείριση του νερού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο κλιματικός νομός στο άρθρο 20 που λέει ποιες εταιρείες είναι υποχρεωμένες να κάνουν reporting κάθε χρόνο για το αποτύπωμα άνθρακα περιλαμβάνει μόνο τις ΔΕΥΑ και όσες από αυτές είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι πολύ λίγες, με βάση τα κριτήρια κατάταξης των επιχειρήσεων».

«Θεωρώ ότι επειδή οι τομείς αυτοί είναι πολύ κρίσιμοι, πρέπει να μπουν και οι ΦΟΣΔΑ στις επιχειρήσεις του άρθρου 20 του κλιματικού νόμου καθώς επίσης και όλες οι επιχειρήσεις διαχείρισης νερού» σημείωσε προσθέτοντας ότι «αυτό θα είναι σημαντικό». 

Μάλιστα, ζήτησε αυτές οι επιχειρήσεις που είναι του Δημοσίου να ενισχυθούν θεσμικά προκειμένου να γίνουν κτήμα τους οι στόχοι του 2030 για το αποτύπωμα άνθρακα. «Οι πιο πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις, είναι πολύ αδύναμες, πολύ μικρές. Πρέπει να γίνει μια σημαντική μεταρρύθμιση που να τις ενισχύσει» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.