Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Κλειδί στα στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης της Eldorado Gold χαρακτήρισε τα περιουσιακά στοιχεία της στην Ελλάδα ο CEO της καναδικής εταιρείας George Burns, μιλώντας στο δεύτερο Οικονομικό Φόρουμ στο Τορόντο (Toronto Economic Forum II), που διοργάνωσε, τη Δευτέρα, το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών σε συνεργασία με την Ελληνική Πρωτοβουλία – Καναδάς, το Ελληνο-Καναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ελληνο-Καναδικό Συμβούλιο Εμπορίου.

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε 12 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού σε αποδεδειγμένα και πιθανά αποθέματα, το 41% ​​αυτών εντός Ελλάδας. Έχουμε επίσης ένα συνεχιζόμενο πρόγραμμα εξερεύνησης που συνεχίζει να αναπληρώνει και να αυξάνει τους πόρους και τα αποθέματά μας. Για 30 χρόνια, η Eldorado Gold ανοίγει νέους δρόμους στον τομέα της εξόρυξης και η διαρκής επιτυχία μας βασίζεται σε τρεις πυλώνες. 1) Ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων υψηλής ποιότητας και μεγάλης διάρκειας ζωής. 2) Μια ακλόνητη δέσμευση στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα. 3) Και μια σειρά από έργα στρατηγικής ανάπτυξης μοναδικά μεταξύ των συναδέλφων μας. Και κλειδί σε αυτό τον τρίτο πυλώνα είναι τα περιουσιακά μας στοιχεία στην Ελλάδα, όπου λειτουργούμε το υπόγειο ορυχείο στην Ολυμπιάδα και προχωράμε το μετασχηματιστικό μας έργο στις Σκουριές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Burns.

Σε ό,τι αφορά την Ολυμπιάδα, ο πρόεδρος της Eldorado Gold επισήμανε ότι η εταιρεία, στην ιδιοκτησία της οποίας είναι το ορυχείο εδώ και περίπου μια δεκαετία, έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις που αυξάνουν την παραγωγικότητά του αλλά παράλληλα επενδύει και στην αντιμετώπιση ζητημάτων από την «περιβαλλοντική κληρονομιά» παλαιότερων χρηστών. «Οι εξορυκτικές δραστηριότητες των προηγούμενων ιδιοκτητών του έργου άφησαν πίσω τους περισσότερους από 3 εκατομμύρια τόνους υπολειμμάτων. Τα αφαιρούμε και αποκαθιστούμε το έδαφος ώστε να υποστηρίξει ξανά τη βλάστηση, σε ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ αποκατάστασης στην Ελλάδα. Μάλιστα, σήμερα στην Ολυμπιάδα λειτουργούμε ένα φυτώριο 15 στρεμμάτων όπου καλλιεργούμε περίπου ένα εκατομμύριο φυτά από 300 διαφορετικά είδη φυτών (σ.σ. πρόκειται για έναν χώρο απόθεσης συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη σε μια έκταση 32 στρεμμάτων που είχε διαμορφωθεί στην περιοχή κατά τη δεκαετία του ’80). Όλα αυτά αποτελούν μέρος της δέσμευσής μας για υπεύθυνη εξόρυξη- γιατί η εξόρυξη σήμερα δεν είναι η βιομηχανία εξόρυξης του χθες» υπογράμμισε ο κ. Burns και σημείωσε πως αυτή η δέσμευση θα φανεί και στο πρότζεκτ στις Σκουριές.

Ειδικότερα για τις Σκουριές, ο CEO της Eldorado Gold σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι το υποπροϊόν χαλκού στις Σκουριές «είναι τόσο σημαντικό που θα γίνουμε ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χαλκού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είμαστε περήφανοι για τον ρόλο που θα έχουν οι Σκουριές στη συμβολή σε ό,τι αφορά την αυτάρκεια της Ευρώπης σε χαλκό έναντι άλλων, τρίτων πηγών».

Σημείωσε επίσης ότι το πρότζεκτ είναι έτοιμο κατά τα 2/3 και ότι η εμπορική παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2025.
«Τόσο η Ολυμπιάδα όσο και οι Σκουριές έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε ορυχεία παγκόσμιας κλάσης που μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες μετασχηματισμού τόσο για την εταιρεία μας όσο και για την Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Μπερνς.

Επιβεβαίωσε ακόμη το ενδιαφέρον της εταιρείας για τον Λόφο του Περάματος, στη Θράκη, «ακόμη ένα στρατηγικό πρότζεκτ ανάπτυξης»,όπως είπε, που μαζί με τα άλλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας μπορεί να εδραιώσει την Ελλάδα ως έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χρυσού στην Ευρώπη. «Αυτή είναι η ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας – και μέσα από τις επενδύσεις μας πιστεύουμε ότι δείχνουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και το μέλλον της» τόνισε ο κ. Burns και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση «για την υποστήριξη της υπεύθυνης εξόρυξης και των επενδύσεων που κάναμε», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Υπογράμμισε, δε, ότι «η Ελλάδα μπορεί πλέον να διακηρύξει ότι είναι ένας ελκυστικός, σταθερός και ανθεκτικός επενδυτικός προορισμός με αναδυόμενες ευκαιρίες ανάπτυξης για το μέλλον», μια πραγματικότητα που, όπως τόνισε, ο κόσμος αρχίζει να αναγνωρίζει σήμερα.

«Η επένδυση που κάνει η Eldorado στην Ελλάδα θα ανοίξει αναμφίβολα τον δρόμο προσελκύοντας άλλες εταιρείες εξόρυξης να εξερευνήσουν το τεράστιο αναξιοποίητο γεωλογικό δυναμικό της χώρας» σημείωσε ο κ. Burns και πρόσθεσε πως η Eldorado είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα.

«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τον Καναδά και την Ελλάδα δεδομένων των ισχυρών πολιτιστικών μας δεσμών και των δυνατοτήτων μας για ενίσχυση των οικονομικών δεσμών. – Ελπίζουμε ότι η συνεχιζόμενη επιτυχία μας στην Ελλάδα δεν θα είναι επιτυχία μόνο για την Eldorado Gold και την Ελλάδα – θα ανοίξει επίσης τον δρόμο για άλλους επενδυτές που θα ακολουθήσουν» κατέληξε ο CEO της Eldorado Gold.