Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στις προοπτικές της και ειδικότερα στον ευρύτερο τομέα των τηλεπικοινωνιών δίνει ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους παθητικών υποδομών στην Ευρώπη, διευρύνοντας τις επενδύσεις στη χώρα μας.

   Όπως επισημαίνει ο Christian Hillabrant, CEO της Vantage Towers, η ανάπτυξη παθητικών υποδομών είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες. Για τους πολίτες, αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Vantage Towers, η παθητική υποδομή σημαίνει καλύτερη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Επιτρέπει στους ανθρώπους να παραμένουν συνδεδεμένοι με αγαπημένα πρόσωπα, να εργάζονται εξ αποστάσεως και να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακούς πόρους. Για παράδειγμα, ένας μαθητής σε ένα απομακρυσμένο ελληνικό χωριό μπορεί να έχει πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση μέσω ψηφιακών πλατφορμών χάρη σε μια καλά αναπτυγμένη παθητική υποδομή. Επιπλέον, η ενσωμάτωση της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης γίνεται όλο και πιο κοινή τα τελευταία χρόνια χάρη στην επέκταση της τεχνολογίας 5G.

   Δίνει επίσης έμφαση σε μια άλλη μία διάσταση μείζονος σημασίας, η οποία αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσω του μοντέλου συνεγκατάστασης (neutral host), μοιραζόμαστε την παθητική υποδομή με περισσότερους χρήστες ή παρόχους υπηρεσιών. Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει χρήση λιγότερων υλικών, λιγότερη ενέργεια για τη διατήρησή τους και μικρότερη παρέμβαση στο περιβάλλον. Δείτε το ως μια κεντρική κεραία τηλεόρασης σε μία ταράτσα αντί για μια κεραία σε κάθε διαμέρισμα, προσθέτει.

   Καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσει την ψηφιακή της υποδομή, σίγουρα θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην αγορά. Στις περιοχές υψηλής ζήτησης περιλαμβάνονται μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, καθώς και δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, οι οποίοι απαιτούν ισχυρή συνδεσιμότητα τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες. Επιπλέον, οι αγροτικές περιοχές προσφέρουν ευκαιρίες για γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και βελτίωση της συνδεσιμότητας για τις υπο-εξυπηρετούμενες κοινότητες.

   Οι νέες υπηρεσίες και τα σχέδιά μας για την κατασκευή νέων σταθμών βάσης στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά, ως αποτέλεσμα των σχεδίων ανάπτυξης των βασικών πελατών μας, υποστηρίζουν την εθνική στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας και θα βοηθήσουν στον μετασχηματισμό του τρόπου ζωής, όπως επίσης στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των οικονομιών των απομακρυσμένων κοινοτήτων, με βάση κυρίως τον τουρισμό και τη γεωργία, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Christian Hillabrant, CEO της Vantage Towers.   

   Ακολουθεί η συνέντευξη του Christian Hillabrant, CEO της Vantage Towers στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Αλέκο Λιδωρίκη:   

   Η Vantage Towers είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους παθητικών υποδομών στην Ευρώπη, με πάνω από 84.000 εγκαταστάσεις και παρουσία σε 10 ευρωπαϊκές χώρες. Για να πετύχει οποιαδήποτε επένδυση σε μια χώρα, πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των τοπικών κοινωνιών. Θα μπορούσατε να εξηγήσετε με απλά λόγια τον όρο «παθητική υποδομή» στις τηλεπικοινωνίες, που αποτελεί τον κύριο στόχο της εταιρείας και το αντικείμενο των επενδύσεών της στην Ελλάδα;

   Στις τηλεπικοινωνίες, η «παθητική υποδομή» αναφέρεται στα φυσικά στοιχεία ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας που δεν μεταφέρουν ή επεξεργάζονται δεδομένα από μόνα τους, αλλά παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη στα ενεργά στοιχεία του δικτύου, όπως οι κεραίες. H παθητική υποδομή περιλαμβάνει ιστούς επί εδάφους, ιστούς οροφής, καμπίνες, παροχή ενέργειας κ.λπ. Η Vantage Towers ειδικεύεται στην κατασκευή και συντήρηση αυτής της παθητικής υποδομής, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων και συνεπώς για την ψηφιοποίηση όλων των τομέων της ζωής μας.

   Στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις άλλες αγορές που δραστηριοποιούμαστε, οι επενδύσεις μας σε παθητικές υποδομές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών δικτύων, προσφέροντας ταχύτερες και πιο αξιόπιστες επικοινωνίες για επιχειρήσεις και πολίτες σε όλη τη χώρα. Είναι δεδομένο ότι οι υποδομές μας, με παρουσία σε περισσότερα από 5.300 σημεία σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών 5G (όπως τα 5G Corridors) και την υιοθέτηση λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης στο άμεσο μέλλον.

   Η Vantage Towers Ελλάδας είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική εταιρεία παθητικών υποδομών στην αγορά και ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα, καθώς επενδύουμε δεκάδες εκατομμύρια για την αναβάθμιση των υποδομών μας και την επέκταση του δικτύου. Επιπλέον, έχει σημαντική συμβολή στην προώθηση νέων και καινοτόμων λύσεων. Αυτή τη στιγμή δοκιμάζουμε μια σειρά προϊόντων πράσινης ενέργειας, εναλλακτικών κατασκευών και εργαλείων τα οποία, εάν πετύχουν, θα εξαχθούν σε ολόκληρο τον Όμιλο. Αυτό άλλωστε αποτέλεσε μέρος της συζήτησής μου με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ελλάδα, στην οποία τόνισα τη δέσμευσή μας να συμβάλουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.   

   Γιατί η ανάπτυξη παθητικών υποδομών είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί κάθε επιχείρηση και κάθε απλό πολίτη μιας χώρας; Θα μπορούσατε να δώσετε χαρακτηριστικά παραδείγματα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες;

   Η ανάπτυξη παθητικών υποδομών είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες.

   Αφενός για τις επιχειρήσεις, σημαίνει βελτιωμένη συνδεσιμότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγικότητα, καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών και καινοτόμες λύσεις. Εκτός από την παροχή υπηρεσιών σε υποδομές πληροφορικής, η Vantage Towers είναι επίσης συνεργάτης One Stop για την παροχή υπηρεσιών συνδεσιμότητας εσωτερικών χώρων, αναλαμβάνοντας την υλοποίηση δικτύων κάλυψης εσωτερικού χώρου (DAS), σε συνεργασία με τους παρόχους δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Για παράδειγμα, μια κατασκευαστική εταιρεία στην Ελλάδα μπορεί να βασιστεί σε μια ισχυρή παθητική υποδομή για να βελτιώσει τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας μέσω συσκευών IoT και ανάλυσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Ένα άλλο παράδειγμα σχετίζεται με τον ξενοδοχειακό τομέα, όπου μπορούν να διατεθούν καινοτόμες λύσεις για την εμπειρία των πελατών (αισθητήρες, έξυπνα ξενοδοχεία κ.λπ.), εφόσον είναι διαθέσιμο ένα εσωτερικό ασύρματο δίκτυο 5G.

   Αφετέρου για τους πολίτες, η παθητική υποδομή σημαίνει καλύτερη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Επιτρέπει στους ανθρώπους να παραμένουν συνδεδεμένοι με αγαπημένα πρόσωπα, να εργάζονται εξ αποστάσεως και να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακούς πόρους. Για παράδειγμα, ένας μαθητής σε ένα απομακρυσμένο ελληνικό χωριό μπορεί να έχει πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση μέσω ψηφιακών πλατφορμών χάρη σε μια καλά αναπτυγμένη παθητική υποδομή. Επιπλέον, η ενσωμάτωση της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης γίνεται όλο και πιο κοινή τα τελευταία χρόνια χάρη στην επέκταση της τεχνολογίας 5G.

   Επίσης, υπάρχει άλλη μία διάσταση μείζονος σημασίας, η οποία αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσω του μοντέλου συνεγκατάστασης (neutral host), μοιραζόμαστε την παθητική υποδομή με περισσότερους χρήστες ή παρόχους υπηρεσιών. Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει χρήση λιγότερων υλικών, λιγότερη ενέργεια για τη διατήρησή τους και μικρότερη παρέμβαση στο περιβάλλον. Δείτε το ως μια κεντρική κεραία τηλεόρασης σε μία ταράτσα αντί για μια κεραία σε κάθε διαμέρισμα.   

   Πώς το ενεργειακό κόστος επηρεάζει τις επενδύσεις σε παθητικές υποδομές; Θα μπορούσατε να το εξηγήσετε αυτό;

   Η τηλεπικοινωνιακή υποδομή απαιτεί αδιάκοπη παροχή ρεύματος για να λειτουργεί αποτελεσματικά. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας καταναλώνεται από τον ενεργό εξοπλισμό.

   Σε ό,τι αφορά την παθητική μας υποδομή, μεταξύ των μέτρων που λαμβάνουμε είναι ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού ηλεκτρικής ενέργειας και ψύξης για να μετριαστεί ο αντίκτυπος του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους. Μόνο στην Ελλάδα, μέσω του έργου μας για την ενεργειακή απόδοση εξοικονομήσαμε 2,5 GWh πέρυσι και επιπλέον 2,4 GWh φέτος, εκσυγχρονίζοντας τις εγκαταστάσεις μας.

   Επιπλέον, ανοίγουμε τον δρόμο για ένα πιο βιώσιμο και πράσινο μέλλον και καθ’ υπέρβαση του ρόλου μας ως πάροχος παθητικών υποδομών, συνεργαζόμαστε με τους πελάτες μας στην Ευρώπη για να βρούμε τρόπους να προσφέρουμε λύσεις πράσινης ενέργειας -για παράδειγμα, εγκατάσταση μικροανεμογεννητριών και ηλιακών συλλεκτών, ενώ παράλληλα δοκιμάζουμε νέα πιο φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα.   

   Πιστεύετε ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες σε παθητικές υποδομές στην Ελλάδα; Σε ποιες γεωγραφικές περιοχές;

   Απολύτως, και επωφελούμαστε από το γεγονός ότι η Vantage Towers είναι ήδη η πρώτη TowerCo στην Ελλάδα. Καθώς η χώρα συνεχίζει να αναπτύσσει την ψηφιακή της υποδομή, σίγουρα θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην αγορά. Στις περιοχές υψηλής ζήτησης περιλαμβάνονται μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, καθώς και δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, οι οποίοι απαιτούν ισχυρή συνδεσιμότητα τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες. Επιπλέον, οι αγροτικές περιοχές προσφέρουν ευκαιρίες για γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και βελτίωση της συνδεσιμότητας για τις υπο-εξυπηρετούμενες κοινότητες.

   Οι νέες υπηρεσίες και τα σχέδιά μας για την κατασκευή νέων σταθμών βάσης στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά, ως αποτέλεσμα των σχεδίων ανάπτυξης των βασικών πελατών μας, υποστηρίζουν την εθνική στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας και θα βοηθήσουν στον μετασχηματισμό του τρόπου ζωής, όπως επίσης στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των οικονομιών των απομακρυσμένων κοινοτήτων, με βάση κυρίως τον τουρισμό και τη γεωργία.  

   Ποια είναι η τυπική διάρκεια μιας επένδυσης σε παθητική υποδομή; Υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων;

   Οι επενδύσεις σε παθητικές υποδομές έχουν συνήθως μακροπρόθεσμη προοπτική, καλύπτοντας δεκαετίες, αν όχι αιώνες. Δεν είναι σύνηθες να εγκαταλείπεται ένα σημείο, γιατί συνήθως υπάρχει η τάση για επέκταση. Φυσικά, είμαστε πολύ επιλεκτικοί στα σημεία παρουσίας μας και σε ορισμένες περιπτώσεις προχωράμε σε αλλαγή τοποθεσιών, προκειμένου να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες μας.

   Όσον αφορά στις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία, δίνουμε προτεραιότητα στην υπεύθυνη ανάπτυξη, τηρώντας όλα τα ρυθμιστικά πρότυπα. Τα επιστημονικά ευρήματα σχετικά με την κινητή ραδιοεπικοινωνία είναι επίσης πολύ σαφή: βρισκόμαστε κάτω από τα ρυθμιστικά όρια για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και δεν υπάρχουν ενδείξεις κινδύνου για τον άνθρωπο, τα ζώα ή τη φύση. Επίσης, απορρίπτουμε και ανακυκλώνουμε σωστά όλα τα υλικά που έχουν φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής τους.  

   Τι συνεπάγεται πρακτικά η διαχείριση της υποδομής;

   Η διαχείριση της υποδομής μας συνεπάγεται συνεχή συντήρηση, επιτήρηση και βελτιστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων μας για να διασφαλίσουμε ότι αποδίδουν στο μέγιστο. Αντιμετωπίζουμε προληπτικά τυχόν τεχνικά ζητήματα, αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμό όταν χρειάζεται και διενεργούμε τακτικές επιθεωρήσεις για τη διατήρηση της αξιοπιστίας του δικτύου. Αυτή η προσέγγιση διαχείρισης διασφαλίζει ότι η υποδομή μας παραμένει ένα αξιόπιστο θεμέλιο για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στις περιοχές που εξυπηρετούμε και η εταιρεία μας θεωρείται αξιόπιστος προμηθευτής για τους πελάτες μας.