Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Με «σημαδεμένη» τράπουλα παίζει η αγορά της ενέργειας έναντι των καταναλωτών οι οποίοι μάλλον δεν κερδίζουν… ποτέ.

Το  Φθινόπωρο, μία εποχή που προσφέρεται για  πιο χαμηλά τιμολόγια λόγω της χαμηλής ζήτησης σε ενεργεία, οι παραγωγοί στέλνουν στα ύψη την  τιμή της MWh χάρη και στην «αποστασιοποίηση» της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, η οποία, σύμφωνα με κάποιους κύκλους της αγοράς, κινείται σαν να κάνει… promotion στους παραγωγούς και προμηθευτές…

Η ατζέντα του υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη περιλαμβάνει τα «καυτά» θέματα των εταιρειών όπως είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και οι ρευματοκλοπές ενώ δεν έχει κάνει καμία αναφορά σε ένα δικαίωμα των καταναλωτών έναντι των εταιρειών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι δημοσιεύματα του Τύπου ανεβάζουν την αξία των ρευματοκλοπών στα 798 εκατ. ευρώ ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ στις οικονομικές καταστάσεις του 2022 κάνει αναφορά για τέλη χρήσης που οριακά ξεπερνούν οριακά το 1 εκατ. ευρώ ενώ απουσιάζει η  οικονομική αποτίμηση του  προβλήματος. Οι αρμόδιοι έχουν  αποφασίσει το κάθε νοικοκυριό  να πληρώνει το 10% του λογαριασμού ως απώλεια ενέργειας του συστήματος.

 

Οι παραγωγοί  ενέργειας δεν ξέρουν  τι θα πει…  προσφορά και ζήτηση

Ο παραγωγοί στο Χρηματιστήριο Ενέργειας «κεντάνε» αφού κρατούν την χονδρεμπορική τιμή  η οποία για σήμερα διαμορφώθηκε στα 127,89 ευρώ ανά MWh από τα 168 ευρώ που ήταν την Τρίτη 17 Οκτωβρίου.

Η Ελλάδα έγραψε τη δεύτερη υψηλότερη τιμή μετά τη Βουλγαρία που ανήλθε στα 128 ευρώ. Οι παραγωγοί συντηρούν ψηλά τις τιμές παρότι η ζήτηση έχει πέσει στα Τάρταρα  για τα νοικοκυριά  που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής.

Στην πράξη καταργείται ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης αφού λόγω εποχής  απαλλαγμένη από ζέστη και κρύο, η ημερήσια κατανάλωση έπεσε κάτω από τις 60.000 MWh.  

Έτσι, τα νοικοκυριά  …βρέξει –χιονίζει πληρώνουν πιο ακριβά τιμολόγιο ρεύματος στην Ευρώπη αλλά και τις «καλές» ημέρες… πετάει η τιμή της MWh σε σχέση με την τιμή  άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αφού πολιτική  ηγεσία του ΥΠΕΝ και η πρώην ΡΑΕ ασχολούνται  με τα θέματα  που απασχολούν τις εταιρείες και λιγότερο έως καθόλου με τα δικαιώματα των  καταναλωτών.

Στελέχη που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια αποδίδουν  την άνοδο  στην τιμή του φυσικού αερίου μέσω των συμβολαίων TTF. Χθες  η τιμή του στα  47,25 ευρώ ανά MWh σημειώνοντας πτώση 2,25%.

Το επιχείρημα του όμως έχει ρωγμές διότι η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο  φθάνει το 44,5% και το υπόλοιπο 56% προέρχεται από άλλες πηγές ενέργειας όπως είναι οι ΑΠΕ, οι λιγνιτικές μονάδες οι υδροηλεκτρικές μονάδες και οι εισαγωγές ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες χθες η πτώση της τιμής  προήλθε από τις εισαγωγές ρεύματος  από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία . Οι δύο χώρες έδωσαν περισσότερες από 10.000 MWh στον ΑΔΜΗΕ, όταν οι μονάδες του φυσικού αερίου παρήγαν 65.331 MWh.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα για τον Οκτώβριο εμφανίζει την πιο υψηλή τιμή  που φτάνει στα  117 ευρώ ανά MWh όταν οι υπόλοιπες χώρες κινούνται πιο χαμηλά.

 

Νίκος Θεοδωρόπουλος