Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Πρόοδος σημειώθηκε αναφορικά με την υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ και με τον δεύτερο ανάδοχο, την Τerna Fiber, για το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband», συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. (870 εκατ. συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Έπειτα από χθεσινή απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, η Τerna Fiber κηρύχθηκε οριστικός ανάδοχος και η προς υπογραφή σύμβαση σύμπραξης κατατίθεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για προσυμβατικό έλεγχο. Προηγήθηκαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις, μεταξύ του υπουργείου και του αναδόχου για να κλείσουν οι εκκρεμότητες.

Εκτιμάται ότι σε περίπου δύο μήνες θα καταστεί δυνατό η σύμβαση να υπογραφεί και το έργο να τεθεί στο σύνολό του σε υλοποίηση, έπειτα από … περιπέτειες ετών.

Η αντίστοιχη σύμβαση με τον ΟΤΕ υπεγράφη τον Ιούνιο.

Το UFBB θεωρείται ένα σημαντικό έργο προκειμένου η Ελλάδα να πιάσει τους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας 2023, με κυρίαρχο την καθολική κάλυψη με δίκτυα οπτικών ινών όλων των ευρωπαίων πολιτών, ικανά για ταχύτητα σύνδεσης 1 Gbps.

Θα επωφεληθούν από αυτό περίπου 830.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (άνω του 18% του συνόλου της χώρας) και 10.000 δημόσια κτήρια (σχολεία, κέντρα υγείας κλπ), σε περιοχές που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για να γίνουν επενδύσεις από τους παρόχους.

Το εν λόγω έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 300 εκατ. ευρώ χωρίζεται σε 7 γεωγραφικές περιοχές (lots).

Τις 3 έχει αναλάβει ο ΟΤΕ και τις υπόλοιπες 4 η Τerna Fiber στην οποία συμμετέχουν η Τέρνα Ενεργειακή (όμιλος ΓΕΚ Τέρνα) και η Grid Telecoms (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ – Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ενέργειας).

Αναλυτικότερα, η Τerna Fiber αναλαμβάνει την υλοποίηση δικτύων υπερ υψηλών ταχυτήτων στις εξής περιοχές:

Με το lot 2 του έργου σε 137.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 11 Περιφερειακές Ενότητες (Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας). Με το 4, 110.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Χαλκιδικής, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου).

Με το 5, 127.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας) και με το 6, 117.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 8 Περιφερειακές Ενότητες (Κοζάνης, Γρεβενών, Άρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ημαθίας, Αργολίδας, Λακωνίας).

Ο σχεδιασμός και η διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς να καταφέρει να επισπεύσει τις διαδικασίες. Κατά τη διάρκεια του ανταγωνιστικού διαλόγου ζητήθηκε από τους ενδιαφερόμενους να διαφοροποιηθούν σημαντικοί όροι των προς υπογραφή συμβάσεων, κάτι που συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στις καθυστερήσεις.

Η ανακήρυξη των δύο προσωρινών αναδόχων έγινε με απόφαση του πρώην υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, 15.02.2022, δηλαδή για να έρθει η ώρα της υπογραφής με τον ΟΤΕ (και συγκεκριμένα με τη θυγατρική του για το έργο, UltrafastOTE) χρειάστηκαν περί τους 16 μήνες και με την Τerna Fiber (αν υποθέσουμε ότι η σύμβαση θα υπογραφεί σε 2 μήνες) περί τους 22.