Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θετικό πρόσημο έφερε την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2023 ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής, αν και σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο δίμηνο παρουσίασε επιβράδυνση, ενώ συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα εμφανίζεται σημαντικά βελτιωμένος, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της δίμηνης έρευνας που «τρέχει» το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.

Το 45% των επιχειρηματιών της περιοχής μιλά για μια θετική καλοκαιρινή περίοδο, το 36% την αξιολογεί αρνητικά και μάλλον αρνητικά, ενώ 19% λέει: δεν γνωρίζει, δεν απαντά.

Στα σημαντικά ευρήματα του 9ου κύματος του Βαρόμετρου της Οικονομίας της περιοχής, συγκαταλέγεται ότι η πλειονότητα των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής προτίθενται να διατηρήσουν το προσωπικό τους, πέντε στους δέκα αναμένουν σταθερότητα των επιδόσεών τους στο επόμενο 6μηνο, το 80% αυτών εκτιμά ότι οι πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία θα επηρεάσουν συνολικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ το 35% δηλώνουν προετοιμασμένοι για μια πιθανή εκδήλωση απρόβλεπτων φυσικών καταστροφών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 9ου κύματος του Βαρόμετρου της Οικονομίας της Χαλκιδικής, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας των επιχειρήσεων της περιοχής διαμορφώθηκε στο +1,1% το δίμηνο Αυγούστου -Σεπτεμβρίου 2023, από +2,1% την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου 2023 και -1,5% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Καλύτερη κρίνεται η επίδοση των περισσότερων επιχειρήσεων προς το τέλος του καλοκαιριού, με το 24% να τη χαρακτηρίζει «καλή», το 36% «ικανοποιητική», το 24% «μέτρια» και το 13% «κακή», ενώ αναφορικά με τον τζίρο, το 19% δηλώνει αύξηση, το 38% ότι παρέμεινε σταθερός, ενώ το 43% ότι μειώθηκε.

Θετικά καταγράφονται τα νέα αναφορικά με το προσωπικό που απασχολούν οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής, με το 65% να δηλώνει ότι θα διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό, 27% ότι θα προσλάβει νέο, ενώ το 8% ότι θα προβεί σε απολύσεις.

Στασιμότητα σε ό,τι αφορά την πορεία της επιχείρησής του «βλέπει» για το επόμενο 6μηνο το 51%, για καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα «μιλά» το 19% και χειροτέρευση αναμένει το 30%.

Στο 80% ανέρχεται το ποσοστό των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής που δηλώνει ότι οι καταστροφές στη Θεσσαλία θα επηρεάσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με το 20% να εκτιμά ότι «όχι« ή «μάλλον όχι».

Προετοιμασμένο δηλώνει το 35% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής για απρόβλεπτες φυσικές καταστροφές, το 21% αναφέρει ότι έχει πάρει στοιχειώδη μέτρα, ενώ το 38% «λέει» ότι δεν έχει πάρει καθόλου μέτρα, με το 6%, να απαντά άλλο.

Υπενθυμίζεται ότι την έρευνα διεξάγει για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής η εταιρεία «Interview», ενώ το δείγμα αποτελείται από 365 επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών, μέλη του φορέα.