«Φωτιά» παίρνει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης η οποία αναμένεται διαμορφωθεί από  1,50 ευρώ έως 1,55 ευρώ το λίτρο σύμφωνα με εκτιμήσεις πρατηριούχων όταν πέρυσι  στην Αττική η μέση τιμή του ήταν στο 1,38 ευρώ, για να κλείσει στο 1,41 ευρώ τον Απρίλιο του 2023, τιμή που δείχνει αυξημένη τη νέα σεζόν κατά 8,9%. Η άνοδος οφείλεται κυρίως στις διεθνείς τιμές που σε διάστημα δύο μηνών ενισχύθηκαν έως 38%.

Η τιμή του Brent σε διάστημα δύο μηνών από τον Ιούλιο μέχρι χθες ανήλθε στα 96 δολάρια το βαρέλι από τα 71 δολάρια το βαρέλι  που ήταν στα τέλη Ιουλίου. Η τιμή του Crude Oil ενισχύθηκε κατά 38% αφού από τα 67 δολάρια εκτοξεύτηκε στα 93 δολάρια το βαρέλι.

Η άνοδος της διεθνής τιμής ενισχύεται από την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου  η οποία χθες διαμορφώθηκε στο 1,054 δολάρια ανά 1 ευρώ  όταν πριν από δύο μήνες η ισοτιμία ήταν στο 1,12 δολάρια ανά 1 ευρώ.

Η πρόταση  της ΠΟΠΕΚ  ρίχνει την τιμή του στο 1,26 ευρώ το λίτρο.  

Την ίδια στιγμή η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ)  θεωρεί ότι πρέπει να γίνει επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία.

Η πρόταση  της ΠΟΠΕΚ είναι  το  προϋπολογισθέν ποσό των 237 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει η  Κυβέρνηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, θεωρεί ορθό και δίκαιο να δοθεί αναλογικά στην αντλία, όπου αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 24 λεπτά ανά λίτρο.

Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ,  η τιμή στην αντλία θα μειωθεί, ελαφρύνοντας άμεσα τον καταναλωτή, ενώ η ενδεχόμενη, με τα σημερινά δεδομένα, τιμή έναρξης  σε επίπεδα  1,50 ευρώ ανά λίτρο θα διαμορφωθεί  σε 1,26 ευρώ ανά λίτρο.
Ο καταναλωτής θα πληρώνει άμεσα λιγότερα χρήματα, χωρίς την κουραστική αναμονή της προσδοκώμενης επιστροφής κάποιου ποσού.
Επισημαίνει ότι είναι ευρέως  γνωστό ότι επίδομα θέρμανσης λαμβάνουν όχι μόνο εκείνοι που πραγματικά έχουν χαμηλά εισοδήματα αλλά και εκείνοι οι οποίοι αποκρύπτουν εισοδήματα, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει και η Κυβέρνηση.

Εφαρμόζοντας λοιπόν την έκπτωση στην αντλία,  θα εκλείψει και η μεγάλη  γραφειοκρατία της επιδότησης, συμπεριλαμβανομένου και του αποτυχημένου συστήματος «ΗΦΑΙΣΤΟΣ».
Οι καταναλωτές του πετρελαίου θέρμανσης για το ΑΓΑΘΟ της θέρμανσης πληρώνουν αυξημένο ΕΦΚ και ΦΠΑ έναντι των άλλων πηγών θέρμανσης δηλαδή φορολογούνται πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.

Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ σχεδιάζει πακέτο μέτρων για τους ενεργειακά ευάλωτους, δηλαδή για τα νοικοκυρά που δίνουν μεγάλο μέρος του μισθού τους για την θέρμανση του Χειμώνα αλλά και για τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά. Η άσκηση για το ΥΠΕΝ καθίσταται δύσκολη. Οι αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο στο οποίο εντάσσονται τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Πάντως η αγορά αναμένει μία κίνηση από τη HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) για επιδότηση  του πετρελαίου θέρμανσης  στην αντλία όπως είχε  προχωρήσει  την περσινή χρονιά.

Νίκος Θεοδωρόπουλος