Στην εξαγορά του 24,81% των μετοχών της εταιρείας Ελληνικές Αλυκές Α.Ε., που κατείχε η Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Κάλας Α.Ε., προχώρησε το Υπερταμείο. Πρόκειται για 1.087.063 κοινές ονομαστικές μετοχές της εταιρείας, με τίμημα 3 εκατ. ευρώ. Μετά την εξαγορά των μετοχών, το Υπερταμείο πλέον κατέχει το 80% των μετοχών και καθίσταται στρατηγικός επενδυτής σε μια εταιρεία η οποία είναι θυγατρική του από το 2018, ενώ το υπόλοιπο 20% παραμένει σε δήμους. H εταιρεία Ελληνικές Αλυκές Α.Ε., αφού εντάχθηκε στο Υπερταμείο, σημείωσε σημαντική αύξηση εσόδων, ενώ το 2022 σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων και κερδοφορίας προ και μετά φόρων ύψους 9,06 εκατ. εκατ., 1,77 εκατ. ευρώ και 1,18 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, και είναι έτοιμη να υιοθετήσει ένα νέο αναπτυξιακό πλάνο.

Το Υπερταμείο εκπόνησε μελέτη και πιστεύει στην αναπτυξιακή προοπτική της εταιρείας, μέσα από στοχευμένες επενδύσεις στην παραγωγική διαδικασία που θα στηρίξουν την αύξηση της παραγωγής και την προετοιμασία της εταιρείας για εξαγωγές. Υλοποιώντας ακόμα μία επένδυση σε ένα δικό του περιουσιακό στοιχείο, το Υπερταμείο σηματοδοτεί ισχυρά τον νέο του ρόλο ως Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο και στοχεύει στη μεγιστοποίηση της αξίας της εταιρείας Ελληνικές Αλυκές Α.Ε., επιδιώκοντας σε επόμενο στάδιο την προσέλκυση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Με την κίνηση αυτή αναμένεται επιστροφή αξίας, τόσο για το Δημόσιο και για το ίδιο το Υπερταμείο, όσο και για τις κατά τόπους κοινωνίες όπου οι Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. δραστηριοποιούνται. Στον στρατηγικό σχεδιασμό της επένδυσης, προβλέπεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η αναβάθμιση της εταιρείας με πλάνο δράσης ESG, από την οποίο θα προκύψουν πολλαπλασιαστικά κοινωνικά οφέλη. Παράλληλα, η επένδυση αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να αναπτυχθεί περαιτέρω το Υπερταμείο μέσω επώνυμων, άριστης ποιότητας και εξαγωγικά προσανατολισμένων ελληνικών προϊόντων.

Σε δήλωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης τόνισε: «Η εξαγορά του 24,81% των μετοχών της εταιρείας Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. από το Υπερταμείο αποτελεί ένα ακόμα βήμα εφαρμογής της στρατηγικής μας και ως Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο. Έπειτα από διαδοχικά έτη αύξησης των επιδόσεων της Ελληνικές Αλυκές Α.Ε., θυγατρικής του Υπερταμείου, ήρθε η ώρα για την εφαρμογή ενός καθοριστικής σημασίας αναπτυξιακού πλάνου, το οποίο φιλοδοξούμε να ενισχύσει περαιτέρω την ονομαστική, παραγωγική και αναπτυξιακή αξία της εταιρείας, ώστε σε επόμενο στάδιο να προσελκύσουμε έναν στρατηγικό επενδυτή. Πρόκειται για μια επένδυση η οποία σηματοδοτεί ένα μοντέλο εταιρικού μετασχηματισμού με το οποίο αντιμετωπίζουμε τις θυγατρικές μας, μεγιστοποιώντας το όφελος για το Δημόσιο, την εθνική οικονομία και τελικά την ελληνική κοινωνία. Ενός μοντέλου που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, συμβάλλει και στην τοπική- περιφερειακή ανάπτυξη. Η δέσμευση του Υπερταμείου για επένδυση άνω των 50 εκατ. ευρώ στην ελληνική οικονομία έως το τέλος του 2024 υλοποιείται με συντεταγμένα βήματα, στοχεύοντας σε απτά αποτελέσματα».

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Δουμάνογλου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικές Αλυκές Α.Ε, δήλωσε: «Η διοίκηση του Υπερταμείου είναι δίπλα μας σε όλα μας τα βήματα, τόσο ως προς την ανάπτυξή μας αλλά ως προς ένα βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας. Η επένδυση του Υπερταμείου αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που ενισχύει τη δυναμική πορεία της εταιρείας και δημιουργεί νέες προοπτικές. Σήμερα καλύπτουμε πάνω από το 50% της αγοράς. Στόχος είναι να αυξήσουμε την παραγωγή και την ποιότητα, μεταξύ άλλων επενδύοντας στις υπάρχουσες αλυκές και αξιοποιώντας όμορες σχολάζουσες εκτάσεις. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει επιπλέον αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και του ανταποδοτικού οφέλους προς την τοπική οικονομία».