Της Τέτης Ηγουμενίδη

Τα έσοδα της Nova το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ενισχύθηκαν σε ποσοστό 2,5%, έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος και τα EBITDA κατά 16,9% (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων).

Πρόκειται για στοιχεία που παρείχε χθες ως απάντηση στα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων για την οικονομική της πορεία η ίδια η εταιρεία, σε συνέχεια της συνέντευξης Τύπου την περασμένη Τετάρτη, κατά την οποία η διοίκησή της είπε πως είναι  ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος πάροχος κινητής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης  το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Βάσει των εν λόγω στοιχείων τα έσοδά της Nova το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ήταν 206 εκατ. ευρώ έναντι 201 εκατ. πέρυσι και τα ΕΒΙΤDA 68 εκατ. έναντι 58 εκατ. ευρώ.

Η διοίκησή της Nova στο μεταξύ συνεχίζει τη διαδικασία εξυγίανσης του ισολογισμού της εταιρείας. Σε έκτακτη γενική συνέλευση προχθές αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου συνεπεία κεφαλαιοποίησης, διά συμψηφισμού, των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων κατά 15,5 εκατ., με έκδοση ισάριθμων μετοχών ονομαστικής αξίας 1 ευρώ και τιμή διάθεσης ανά μετοχή 20 ευρώ. Το ποσό 294,5 εκατ. που θα προέλθει από την υπέρ το άρτιο διάθεση των νέων μετοχών, θα αχθεί σε πίστωση του λογαριασμού της εταιρείας «Ειδικό αποθεματικό από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο». Έτσι το μετοχικό κεφάλαιο της Nova ανέρχεται σήμερα 60,893 εκατ. διαιρούμενο σε ισάριθμες κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας ενός ευρώ καθεμιάς.

Υπενθυμίζεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Nova, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, την περασμένη Τετάρτη, ανέφερε ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας της Nova αυξήθηκαν κατά 76.600 συνδέσεις και αυτές αποτελούσαν το σύνολο των καθαρών συνδέσεων όλης της αγοράς (market net adds).

Το μερίδιο της Nova με βάση τους συνδρομητές στην κινητή έχει διαμορφωθεί στο 21,6% με συνολικά 3,2 εκατ. συνδέσεις (14,8 εκατ. είναι η συνολική συνδρομητική βάση).

Στη συνδρομητική τηλεόραση βάσει ανακοινωμένων στοιχείων των παρόχων οι καθαρές νέες συνδέσεις το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν 63 χιλ. και από αυτές το 60% κατευθύνθηκε στη Nova (38 χιλ.) σύμφωνα με τη διοίκησή της.

Να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2022 το σύνολο των συνδρομητών τηλεόρασης λιανικής της Nova σε Ελλάδα και Κύπρο (στοιχεία από τις οικονομικές εκθέσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες) ήταν 324.733 αυξημένοι 1,8% σε σχέση με το τέλος του 2021). Μαζί με τους συνδρομητές χονδρικής ήταν 382.175.

Στη σταθερή τηλεφωνία το μερίδιο της Nova έχει διαμορφωθεί στο 26% με βάση τον αριθμό των συνδρομητών (1,2 εκατ. πελάτες εξυπηρετεί η νέα Nova – περιλαμβάνει και αυτούς της Wind) και σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν την Τετάρτη.

Στο τέλος του 2022 (στοιχεία από τις δημοσιευμένες οικονομικές εκθέσεις) οι μοναδικοί πελάτες σταθερής τηλεφωνίας και internet της Nova (χωρίς αυτούς της Wind) ήταν 649.908 (μειωμένοι κατά 0,9%) και οι ενεργοί συνδρομητές 526.325. Τα νοικοκυριά με Nova 3Play/συνδυαστικές υπηρεσίες ήταν 209.582. Το μερίδιο των συνδρομητών Nova 3Play, σε σχέση με το σύνολο της συνδρομητικής βάσης της Nova (και πάλι χωρίς αυτούς της Wind) ήταν 32,2%.