Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Με στόχο την επένδυση γίνονται μία στις δύο αγορές ακινήτων από ξένους υπηκόους ενώ οι πέντε πιο δημοφιλείς εθνικότητες αγοραστών στην Ελλάδα είναι το Ισραήλ (1η θέση) και ακολουθούν η Κίνα η Γερμανία, η Βουλγαρία και η Τουρκία, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του κτηματομεσιτικού δικτύου RE/MAX Ελλάς, βασιζόμενη στις αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι πανελλαδικά. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα τελευταία χρόνια, μεγάλο ποσοστό ξένων αγοραστών επιλέγει την αγορά οικιστικών ακινήτων στη χώρα μας είτε για τουριστικούς λόγους, είτε για μόνιμη παραμονή μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι 4 στους 10 αγοραστές βρίσκονται στο ηλικιακό γκρουπ από 40 έως 50 ετών, τα 3 από τα 10 ακίνητα που επιλέχθηκαν για αγορά, ήταν αξίας έως 100.000 ευρώ και δημοφιλέστερη επιλογή σε ποσοστό 46% ήταν τα διαμερίσματα. Βάσει της ίδιας αναφοράς αγορές καταγράφηκαν και από άλλες χώρες όπως την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 49% των αγορών από ξένους έγιναν με σκοπό την επένδυση, για αναψυχή το 22% και για ιδιοκατοίκηση το 20%, δηλαδή σημαντικό ποσοστό ξένων αγοραστών επιλέγει την αγορά οικιστικών ακινήτων στη χώρα μας είτε για τουριστικούς λόγους, είτε για μόνιμη παραμονή μετά τη συνταξιοδότησή τους.
Οι αξίες και ο τύπος ακινήτων

Σύμφωνα με την αναλυτική καταγραφή των ακινήτων που προτίμησαν οι ξένοι αγοραστές, το 33% είχαν αξία έως  100.000 ευρώ, το 28% μεταξύ 200.001 και 300.000 ευρώ, 27% στο   από 100.001 έως 200.000 ευρώ και τα ακριβότερα ακίνητα αξίας άνω των 300.001 ευρώ προτιμήθηκαν από το 12%.

Σε σχέση με τον τύπο ακινήτου που προτιμούν, τα διαμερίσματα αποτέλεσαν την πιο δημοφιλή επιλογή για τους ξένους αγοραστές σε ποσοστό 46% με αμέσως επόμενη να ακολουθούν οι μονοκατοικίες σε ποσοστό 24%. Μεζονέτες προτίμησε το 10%, αγροτεμάχια το 8%, οικόπεδα το 7% ενώ τα επαγγελματικά ακίνητα προτιμήθηκαν από το 5%.
Η γεωγραφική κατανομή

Στη Βόρεια Ελλάδα υπήρξε μεγάλη ζήτηση που μετουσιώθηκε σε αγοραστική πράξη από πολίτες προερχόμενους από τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Τουρκία ενώ στη Νότια Ελλάδα οι περισσότερες αγορές που καταγράφηκαν ήταν από πολίτες του Ισραήλ, της Κίνας, της Γερμανίας και του Λιβάνου. Λίγο διαφορετικά διαμορφώθηκε το αγοραστικό τοπίο σε Ιόνιο και Κρήτη όπου έντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από Άγγλους, Γερμανούς και Ολλανδούς αγοραστές στο Ιόνιο, ενώ στην Κρήτη η πλειοψηφία προέρχεται από το Ισραήλ, τη Γερμανία, την Αγγλία και τη Γαλλία. Στην Αττική, η τάση φαίνεται να διαφοροποιήθηκε συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα, φέρνοντας την Κίνα στην πρώτη θέση, το Ισραήλ στη δεύτερη ενώ ακολουθούν η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν αγοραπωλησίες και από χώρες της Μέσης Ανατολής (ΗΑΕ, Λίβανος, Ιράν, Συρία) αλλά και την Τουρκία.