Νέα έσοδα στα ταμεία των τραπεζών και  στις εταιρείες διαχείρισης των POS φέρνει η καθολική εφαρμογή των μηχανημάτων πληρωμής με κάρτες, όπως προωθείται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων.

Ενδιαφέρον είχε η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, παρουσία και της Γενικής Διευθύντριας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χαρούλας Απαλαγάκη.

Η κυρία Απαλαγάκη δέχθηκε την ασφυκτική πίεση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παύλου Γερουλάνου  για τις προμήθειες και τις χρεώσεις των POS, όπου οι τράπεζες να λαμβάνουν μερίδιο.

Η κα Απαλαγάκη θεωρεί ότι οι χρεώσεις  για τις αντίστοιχες συναλλαγές είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με τις λοιπές  επιβαρύνσεις. Και μάλιστα προέτρεψε τους βουλευτές να «πάψει να τους απασχολεί τόσο πολύ το θέμα  των χρεώσεων.»  

Να σημειωθεί ότι στο τέλος οι καταναλωτές πληρώνουν τα κόστη των χρεώσεων αφού ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης μεταφέρει το κόστος μέσα από τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Πάντως  ο κ. Γερουλάνος θεωρεί ότι από την στιγμή που η κυβέρνηση επιβάλλει  την εφαρμογή του POS θα πρέπει να οριοθετήσει και το ύψος της προμήθειας, διότι για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, δημιουργείται μια πελατεία στις εταιρειες οι οποίες στη συνέχεια προσδιορίζουν  το ύψος  των προμηθειών.

Ο βουλευτής Παύλος Γερουλάνος, θεωρεί ότι από την εκπρόσωπο  της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών δεν έλαβε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα όπως: «μήπως δημιουργούνται υπερκέρδη κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες και ειδικά όταν αυτά γίνονται υποχρεωτικά; Και αν είναι έτσι, μήπως πρέπει να βάλουμε ένα όριο βάζοντας και όριο στο πόσο χρεώνουν οι τράπεζες;» Παράλληλα ζήτησε να πληροφορηθεί πόσα μηχανήματα POS λειτουργούν στην Ελλάδα, ποιος είναι ο τζίρος των υπαρχόντων μηχανημάτων, πόσο θα αυξηθούν οι συναλλαγές με τον νέο νόμο και «τί τζίρο περιμένουν οι τράπεζες από τον νόμο τον οποίο θα ψηφίσουμε. Και αν ξέρουν τελικά κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης όπου η υποχρεωτική χρήση μηχανημάτων συνδέεται με όρια στις χρεώσεις των συναλλαγών.»

Το ύψος  των ηλεκτρονικών συναλλαγών έχει εκτιναχθεί στα ύψη  τα τελευταία χρόνια. Στην εποχή του COVID οι συναλλαγές απογειώθηκαν και, σήμερα ξερπενρούν τα 46 δισ ευρώ το χρόνο ενώ πριν  προ COVID εποχή ήταν στα επίπεδα  των 15 δις  ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς το ύψος των προμηθειών υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ διότι η κάθε συναλλαγή έχει προμήθεια από 0,7 έως 1,10 ευρώ.