Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ανάπτυξη της Κρήτης μέσα από μεγάλα έργα υποδομών αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, τόνισε χθες ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Νίκος Ταχιάος.

Από τα Χανιά, πρώτο σταθμό της διήμερης επίσκεψης του στην Κρήτη, ο κ. Ταχιάος, αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Κρήτη και στα έργα υποδομής στο νησί τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «βασικός άξονας της πολιτικής μας είναι η περιφερειακή ανάπτυξη».

Ο κ. Ταχιάος επεσήμανε ότι η ανάπτυξη επιτυγχάνεται μέσα από δομές που μπορούν όπως είπε να στηρίξουν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Υποδομών επισκέφθηκε τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, στο κομμάτι Χανιά -Κίσσαμος, ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη στα γραφεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ, Άρης Παπαδογιάννης , ενημέρωσε τον κ. Ταχιάο για το έργο και την αποστολή του Οργανισμού και για την πορεία των εκτελούμενων έργων.

«Ο ΟΑΚ είναι ένας σημαντικός Οργανισμός που καλύπτει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το έργο του», τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών.

Παράλληλα κατά την παρουσία του στην έδρα του ΟΑΚ αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.

Ο κ. Ταχιάος επισκέφθηκε επίσης το εργοτάξιο της νέας γέφυρας του ποταμού Κερίτη, χαρακτηρίζοντας το έργο πολύ σημαντικό και τονίζοντας ότι χρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους.

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αποδοχή και συναίνεση της τοπικής κοινωνίας στην εκτέλεση του έργου.

Ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, ενημέρωσε τον υφυπουργό για την πορεία του έργου, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του που είναι 18 μήνες, καθώς και για το κόστος κατασκευής που φθάνει τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Ταχιάος χαρακτήρισε την επίσκεψη του στην Κρήτη ενημερωτική και στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ και τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων.

Τέλη Σεπτέμβρη ο προσωρινός ανάδοχος για το τμήμα Χανιά-Χερσόνησος του ΒΟΑΚ

Ο σχεδιασμός και η πορεία υλοποίησης σημαντικών έργων υποδομών στα Χανιά βρέθηκαν στο επίκεντρο ενημερωτικής συνάντησης που είχε αργότερα στην αντιπεριφέρεια Χανίων ο υφυπουργός Υποδομών, με τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή και τους βουλευτές, Ντόρα Μπακογιάννη, Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη.

Η πορεία υλοποίησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, το οδικό έργο που αφορά την παράκαμψη Καστελίου, το έργο διασύνδεσης του αεροδρομίου Χανίων με το λιμάνι της Σούδας και τον ΒΟΑΚ, το φράγμα του Σεμπρωνιώτη – Ταυρωνίτη και τα παράλληλα έργα, η ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος στο Καστέλι Κισσάμου, ήταν τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η συνάντηση.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Ταχιάος επανέλαβε ότι το τμήμα Χανιά-Χερσόνησος του ΒΟΑΚ θα έχει προσωρινό ανάδοχο εντός του έτους.

«Η περιφερειακή ενότητα Χανίων και η Κρήτη μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς όχι μόνο επειδή ο πρωθυπουργός κατάγεται από εδώ, αλλά και γιατί οι βουλευτές της περιφέρειας αλλά και οι άνθρωποι της περιφέρειας, ο αντιπεριφερειάρχης, ξέρουν πολύ καλά τι θέλουν και πως να το διεκδικήσουν. Στην Κρήτη ξεκινούν έργα που έρχονται να λύσουν χρονίζοντα προβλήματα.

Ο ΒΟΑΚ, στο τμήμα που σας ενδιαφέρει, θα έχει προσωρινό ανάδοχο στα τέλη Σεπτέμβρη και αναμένεται να συμβασιοποιηθεί στα τέλη του χρόνου. Θα τρέξουν πολύ γρήγορα οι διαδικασίες γιατί πρέπει να απορροφηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Μελετώνται και άλλα έργα, όπως η σύνδεση του ΒΟΑΚ με το αεροδρόμιο της πόλης, η παράκαμψη της Κισσάμου. Το φράγμα Ταυρωνίτη είναι στη φάση του διαγωνισμού, αλλά επείγει η συμβασιοποίηση», δήλωσε.

Από την πλευρά της η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε:

«Είχαμε μια εξαιρετική χρήσιμη σύσκεψη για την πορεία των έργων στα Χανιά, όπου είδαμε πού μπορεί να προκύψουν καθυστερήσεις και πώς θα τις αντιμετωπίσουμε. Οι μελέτες ευτυχώς έχουν ήδη προχωρήσει, είμαστε κοντά στο να προχωρήσουμε και σε δημοπρατήσεις διαφόρων έργων. Με συνεχή συνεργασία με την κυβέρνησης θα ξεπεράσουμε και όποια θέματα είναι ακόμα εκκρεμή. Μην ανησυχείτε, στα μεγάλα έργα των Χανίων, θα υπάρξει κολοσσιαία διαφορά την επόμενη πενταετία».

Στην παρουσία του υφυπουργού υποδομών στα Χανιά, αναφέρθηκε η βουλευτής Σέβη Βολουδάκη: «Είναι σημαντικό ότι βρέθηκε στα Χανιά να ακούσει και πραγματοποιήσει αυτοψία για να έχει ιδία άποψη. Δική μας δουλειά είναι να φροντίσουμε να είμαστε πάνω από τα έργα ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στα έργα που η κοινωνία των Χανίων περιμένει με ανυπομονησία». τόνισε.

Ο βουλευτής Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο κ. Ταχιάος στην αρχή της θητείας του πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κρήτη ξεκινώντας από τα Χανιά και συμπλήρωσε: «Τα μεγάλα έργα στην Κρήτη και ειδικά στα Χανιά είναι στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης συνολικά και η παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού το πιστοποιεί ξεκάθαρα».

Στην συνεργασία της Περιφέρειας με το υπουργείο Υποδομών στον τομέα των έργων στα Χανιά, αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής χαρακτηρίζοντας χρήσιμη και παραγωγική την συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό.