Η Σάμος έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των Σουηδών ταξιδιωτών σύμφωνα με το μεγαλύτερο περιοδικό της Σουηδίας, Vagabond https://www.vagabond.se/europa/grekland/oluffa-i-grekland. Στον ετήσιο κατάλογο με τα προτεινόμενα Ελληνικά νησιά για το 2023, το νησί του Πυθαγόρα καταλαμβάνει την κορυφή, ενώ ακολουθούν η Πάτμος, η Ικαρία, η Μύκονος, η Αμοργός και η Σίφνος. Το καθιερωμένο ταξιδιωτικό μέσο της Σκανδιναβίας προτρέπει χιλιάδες λάτρεις της Ελλάδας να επισκεφτούν το φιλόξενο λιμάνι του Πυθαγορείου, τη γενέτειρα του μαθηματικού Πυθαγόρα από όπου θα πάρουν το καραβάκι για τη Σαμιοπούλα που γοητεύει με την απαλή αμμουδιά και τα αστραφτερά καταγάλανα νερά.

Προκειμένου να «γευτούν» λίγη ελληνική καθημερινότητα το μέσο προτείνει μάλιστα στους επισκέπτες να επιλέξουν το λεωφορείο ώστε να πάνε στο Βαθύ για να απολαύσουν Ελληνικό καφέ και να παίξουν τάβλι σε ένα γραφικό καφενείο. «Για τους ταξιδιώτες της Σκανδιναβίας η Σάμος θεωρείται ένας τους πιο αγαπημένους προορισμούς, όπως άλλωστε φαίνεται και από τη φετινή επισκεψιμότητα.

Προβάλλουμε τον προορισμό για τις διαφορετικές εμπειρίες που προσφέρει», εξηγεί η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ανατολικής Σάμου, Δέσποινα Κάιλα. Στο πλαίσιο του στοχευμένου προγράμματος του Γραφείου ΕΟΤ Σκανδιναβίας και σε συνεννόηση με τον Δήμο Ανατολικής Σάμου προηγήθηκε ενημέρωση για τον προορισμό σε μεγάλα μέσα όπως το Vagabond. Μάλιστα το μαγευτικό νησί του Βορείου Αιγαίου διακρίθηκε στο ίδιο διάστημα σε μία ακόμη λίστα του ίδιου μέσου https://www.vagabond.se/partner/5-dolda-parlor-i-den-grekiska-ovarlden.

Στον νέο κατάλογο με τα πέντε «κρυμμένα πολύτιμα πετράδια» της νησιωτικής Ελλάδας, η Σάμος «κλέβει» τις εντυπώσεις ως η γενέτειρα πολλών επιφανών φιλοσόφων και επιστημόνων όπως του Έλληνα φιλοσόφου και μαθηματικού Πυθαγόρα, του φιλόσοφου Επίκουρου και του αστρονόμου Αρίσταρχου της Σάμου που ήταν ο πρώτος που υποστήριξε ότι η γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο.