Στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιούνιο από την κτηματομεσιτική πολυεθνική Knight Frank επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη γνωρίζουμε: μια επανάσταση έχει δρομολογηθεί στα εμπορικά ακίνητα.

Κάτι αξιοπρόσεκτο συμβαίνει στα εμπορικά ακίνητα. Έρευνα που πραγματοποίησε η Knight Frank με τη συμμετοχή 350 ηγετικών κτηματομεσιτικών εταιρειών διεθνώς, έδειξε πως οι μισές από τις εταιρείες με πάνω από 50.000 εργαζομένους σχεδιάζουν να μειώσουν τους χώρους των γραφείων τους από 10% έως 20%, μέσα στην επόμενη τριετία. Ο λόγος; Η στροφή προς τα υβριδικά μοντέλα εργασίας. Πλέον, οι εργαζόμενοι, αντί να για περνούν πέντε μέρες την εβδομάδα σε ένα γραφείο, μοιράζουν τον χρόνο τους ανάμεσα σε έναν τοπικά workspaces, τα σπίτια τους και τα κεντρικά της εταιρείας.

Η αλλαγή αυτή δεν αφορά μόνο στην προσαρμογή στους νέους τρόπους που δουλεύουμε, συνδέεται και με τη σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε η IWG το 2022, το 82% των CFO πιστεύει πως το υβριδικό μοντέλο είναι οικονομικά, περισσότερο προσιτό σε σχέση με το παραδοσιακό 09.00 με 17.00.

Καθώς οι εταιρείες μειώνουν την ανάγκη τους για μεγάλα, μόνιμα γραφεία, η ζήτηση για ευέλικτους χώρους αυξάνεται. Η τάση αυτή ξεκλειδώνει μια νέα ευκαιρία τόσο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους επενδυτές.

 

Γιατί οι ευέλικτοι χώροι και τα υβριδικά μοντέλα αφορούν τις επιχειρήσεις

Πολλές επιχειρήσεις στρέφονται σε υβριδικά μοντέλα ενεργοποιόντας ένα δίκτυο από ευέλικτους χώρους καθώς όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν πως μπορεί να επωφεληθεί τόσο η κερδοφορία τους, όσο οι άνθρωποι και το περιβάλλον.

Η ελάττωση του μεγέθους των γραφείων από τις εταιρείες και η μεγαλύτερη αξιοποίηση ενός δικτύου ευέλικτων χώρων, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους εγκατάστασης, η Cisco εξοικονόμησε 500 εκατ. δολάρια την τελευταία πενταετία χάρη στη στροφή στην υβριδική εργασία, μέρος αυτών στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της. Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα της ανεξάρτητης Global Workplace Analytics, έδειξε πως η υβριδική εργασία μπορεί να σώσει για τις εταιρείες, κατά μέσο όρο, περισσότερες από 9.000 στερλίνες ανά εργαζόμενο ετησίως. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις που υιοθετούν υβριδικά μοντέλα, βλέπουν ακόμα την παραγωγικότητα να αυξάνεται. Με τα υβριδικά μοντέλα οι εργαζόμενοι είναι περισσότερο υγιείς, χαρούμενοι, αφοσιωμένοι και δραστήριοι καθώς αφιερώνουν λιγότερο χρόνο για να μετακινούνται από και προς προς τα γραφεία.

Η μετάβαση στην υβριδική εργασία αναδεικνύεται σε προσδοκία. Η έρευνα της IWG έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους θα σκέφτονταν να αφήσουν τη δουλειά τους αν ήταν υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στο παραδοσιακό μοντέλο εργασίας. Παράλληλα, η προσφορά υβριδικών επιλογών, καθιστά μία εταιρεία πολύ πιο ελκυστική και για τους υφιστάμενους και για τους δυνητικούς εργαζομένους τους, επιδεικνύοντας βούληση για την απόκτηση και τη διατήρηση ταλέντου.

Το περιβάλλον επίσης ωφελείται από την υβριδική εργασία. Η μείωση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων και η αξιοποίηση περισσότερο ευέλικτων χώρων, βοηθά τις επιχειρήσεις να πετύχουν τους στόχους για μηδενική εκπομπή αερίων και αθροιστικά, αυτό βοηθά στη σημαντική μείωση των εκπομπών. Η σημαντική μελέτη της IWG και της ARUP δείχνει ότι τα υβριδικά μοντέλα μπορούν να μειώσουν τις αστικές εκπομπές άνθρακα κατά ένα εντυπωσιακό 70% στο Ηνωμένο Βασίλειο και έως και ένα 87% στις ΗΠΑ. Αυτό γιατί υβριδικές επιχειρήσεις συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών τόσο χάρη στις λιγότερες μετακινήσεις από και προς τη δουλειά, όσο και στη μικρότερη χρήση ενέργειας στους χώρους εργασίας.