Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί το αίτημα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων να προχωρήσουν σε τιμαριθμική αναπροσαρμογή στα ισχύοντα συμβόλαια τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), αρμόδια για την αλλαγή του Κανονισμού Γενικών Αδειών, ώστε να επιτραπεί η τιμαριθμική αναπροσαρμογή, δεν έχει το πράσινο φως να προχωρήσει.

Προηγήθηκε χθες το πρωί συνάντηση του προεδρείου της ΕΕΤΤ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους οι οποίοι έχουν ζητήσει εδώ από το 2022 να τους δοθεί η δυνατότητα της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, με βασικό επιχείρημα ότι οι πληθωριστικές πιέσεις σε ποικίλους τομείς λειτουργικού κόστους (OPEX) και κόστους κεφαλαίου (CAPEX) την τελευταία διετία θέτουν σε κίνδυνο την προγραμματισμένη ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών επέκτασης του δικτύου κινητής τηλεφωνίας (5G) και των δικτύων Νέας Γενιάς (FTTH).

Να σημειωθεί ότι το αίτημά τους είχε γίνει δεκτό από την κυβέρνηση πριν τις εκλογές και η ΕΕΤΤ ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για την αλλαγή του Κανονισμού Γενικών Αδειών η οποία και ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή 5 φορέων εκ των οποίων οι τρεις ήταν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι (OTE, Vodafone και Nova).

Η ΕΕΤΤ στο κείμενο της διαβούλευσης προτείνει συγκεκριμένα, η ρήτρα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής να υπολογίζεται βάσει του πληθωρισμού του προηγούμενου ημερολογιακού έτους, να εφαρμόζεται μία φορά ανά ημερολογιακό έτος και για συμβόλαια που έχουν υπογραφεί πριν αλλαγή της σχετικής διάταξης του Κανονισμού Γενικών Αδειών να παρέχεται η δυνατότητα αζήμιας καταγγελίας της σύμβασης.

Όπως καταγράφει η Επιτροπή στη διαβούλευση ο ετήσιος μέσος όρος του μηνιαίου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ομάδας Επικοινωνίες το 2022 σημείωσε αρνητική μεταβολή 2,44%, δηλαδή αποπληθωρισμό, ενώ το σύνολο των υπηρεσιών και αγαθών του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε 9,65%.

Επίσης η Επιτροπή διερεύνησε παρόμοιες πρακτικές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες εφαρμόζεται ή πρόκειται να τεθεί σε ισχύ, μηχανισμός τιμαριθμικής αναπροσαρμογής συνδεδεμένος με τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Σχετικός μηχανισμός τιμαριθμικής αναπροσαρμογής λειτουργεί σε χώρες, όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Πορτογαλία, ενώ σχετική πρόβλεψη υπάρχει και στην Γαλλία και την Ισπανία.