Πηγή Εικόνας: Photo by Mohammad Danish from Pexels

Προ των πυλών η αποθήκευση ενέργειας στην εγχώρια αγορά με τη  Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων , Ενέργειας και Υδάτων (πρώην ΡΑΕ) να ανοίγει τις  προσφορές  των ενδιαφερόμενων στις 10 Αυγούστου. Ο κλάδος της αποθήκευσης ενδιαφέρει όλους του ενεργειακούς ομίλους τους χώρας , οι οποίοι συμμετέχουν  σε όλα τα στάδια της αλυσίδας.

Η διαδικασία της αδειοδότησης των εταιρειών αποθήκευσης  ενέργειας είχε προηγηθεί πριν ανοίξει  ο διαγωνισμός  της αποθήκευσης. Τα δεδομένα της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι  η κατασκευή  μονάδα αποθήκευσης  συνολικής δυναμικότητας 400MW.  Και ανά  ενδιαφερόμενο θα δοθεί η κατασκευή  ανά 100 MW με συνέπεια να επιλεγούν τέσσερις  ενδιαφερόμενοι

 Η Ρυθμιστική  Αρχή Αποβλήτων , Ενέργειας και Υδάτων ( πρώην ΡΑΕ) όρισε  ως κόστος  τις 115.000 ευρώ για 1 MW.  Το συνολικό  κόστος  ανέρχεται σε 46 εκατ. ευρώ το οποίο  όμως είναι θεωρητικό διότι οι ενδιαφερόμενοι  όταν ολοκληρώσουν  την επένδυση θα δώσουν  μία τιμή πώλησης   χαμηλότερη   διότι το κόστος  θα  της αποθηκευμένης ενέργειας  θα είναι  πιο χαμηλό σε σχέση με τα  οριζόμενο από τη ΡΑΑΕΥ   Με το άρθρο 7 της διαγωνιστικής διαδικασίας  ορίζεται  η τιμή εκκίνησης της  Ανταγωνιστικής Διαδικασίας – Διασφάλιση συνθηκών ανταγωνισμού  Η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς της παρούσας Ανταγωνιστικής Διαδικασίας καθορίζεται, σε ευρώ εκατόν δεκαπέντε χιλιάδες ανά μεγαβάτ ανά έτος ( 115.000,00 /MW/έτος).

 Το project των 400  MW ως  αποθήκευση  ενέργειας είναι σχετικά  πολύ μικρό για να  επηρεάσει την τρέχουσα τιμή της MWh  καθώς αντιστοιχεί  στο 0,4% της συνολικής  ημερήσιας  κατανάλωσης  των νοικοκυριών .

Όταν  η ΡΑΑΕΥ θέτει ως ανώτατο κόστος τις 115.000  ευρώ  ανά MW για ένα έτος, στην πράξη  προσδιορίζει  ως ανώτατη  τιμή ανά KWh  τα 115 ευρώ ανά Kwh.  Σε σύγκριση με τις τρέχουσες τιμές των προμηθευτών ενέργειας είναι σε επίπεδα ενεργειακής  κρίσης  διότι η προσφερόμενη τιμή ανά KWh κυμαίνεται  από τα 0,14 ευρώ  έως 0,20 ευρώ ανά KWh.  Στελέχη της αγοράς  θεωρούν ότι κόστος  ανά MW θα  διαμορφωθεί χαμηλότερα σε βαθμό που δεν θα χρειαστεί  επιδότηση  η εταιρεία  αποθήκευσης  ενέργειας και σταδιακά  οι τιμές αποθήκευσης ενέργειας θα  εξισορροπήσουν με αυτές  της ελεύθερης  αγοράς.

 Τα ίδια  θεωρούν ότι  πρόκειται για το πρώτο βήμα αποθήκευσης ενέργειας το οποίο  θα  λειτουργήσει  ως εργαλείο ενασχόλησης στον μέλλον για τους ισχυρούς  παίκτες της αγοράς  οι οποίοι  είναι καθετοποιημενη στη αγορά . Δηλαδή είναι παραγωγοί ενέργειας  διαθέτουν πελατειακή βάση με εταιρείες προμήθειας στη λιανική, εμπλουτίζοντας  το χαρτοφυλάκιο τους με  την αποθήκευση  ενέργειας.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος ntheo@bankingnews.gr