Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων, για την επικρατούσα κατάσταση στα γραφεία του «Ελληνικού Κτηματολογίου».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την συνάντηση αυτή η πλευρά των δικηγόρων και συμβολαιογράφων έθεσε στον κ. Κυρανάκη ζητήματα που έχουν ανακύψει και σχετίζονται με τη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενημέρωσε για τις βελτιώσεις που έχουν προγραμματιστεί πάνω στο θέμα αυτό.

Αναλυτικότερα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Μετά από τις τελευταίες καθημερινές δραματικές σκηνές, που εκτυλίσσονται στα Κτηματολογικά Γραφεία της Αθήνας και την ολοένα επιδεινούμενη εικόνα εξυπηρέτησης δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών αλλά και απλών πολιτών σε αυτά λόγω των τραγικών παραλείψεων του “Ελληνικού Κτηματολογίου” και του αρμόδιου υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχουν φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο, μετά από παρέμβαση του ΔΣΑ και της ΣΕΣΣΕ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρόεδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσού, του πρόεδρου της συντονιστικής επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γεώργιου Ρούσκα, καθώς και του αρμόδιου συμβούλου του ΔΣΑ Ζώη Σταυρόπουλου, με τη νέα ηγεσία του υπουργείου, τον αρμόδιο υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη, αλλά και τη νέα γενική διευθύντρια του Ελληνικού Κτηματολογίου, Ολυμπία Μαρκέλλου.

Κατά τη συνάντηση, τέθηκαν υπ’ όψιν του υφυπουργού τα σοβαρότατα ζητήματα που έχουν ανακύψει και σχετίζονται με τη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων που έχουν ενταχθεί στον φορέα “Ελληνικό Κτηματολόγιο”, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν ήταν και τα κάτωθι:

  1. Μεγάλες και πολύωρες αναμονές για την υποβολή αίτησης προς καταχώριση ενώπιον των Κτηματολογικών Γραφείων.
  2. Μεγάλη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση πράξεων, την οριστικοποίηση αυτών και την έκδοση πιστοποιητικού καταχώρισης.
  3. Λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας καθορισμού ραντεβού για επαγγελματίες και πολίτες με δυνατότητα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο της διαδικασίας – χρόνου καταχώρισης, ώστε να αποφεύγεται η αναμονή.
  4. Επέκταση ψηφιακών εργαλείων ηλεκτρονικής υποβολής πράξεων.
  5. Απλοποίηση της διαδικασίας που ακολουθείται για την ηλεκτρονική υποβολή πράξεων από επαγγελματίες.
  6. Ενιαία αντιμετώπιση από όλα τα Κτηματολογικά Γραφεία των προβλημάτων που ανακύπτουν κατά τη διεκπεραίωση πράξεων και εξειδίκευση με νομοθετική πρόβλεψη των περιπτώσεων για τις οποίες προβλέπεται η κατάθεση αίτησης διόρθωσης προδήλου σφάλματος. Αυτεπάγγελτη οίκοθεν διόρθωση κάποιων εξ αυτών με ενέργειες της Υπηρεσίας εκάστου ΚΓ.
  7. Επέκταση της συνεργασίας του φορέα με περισσότερα μέλη δικηγόρους του Μητρώου Νομικών Εισηγητών.
  8. Υλοποίηση της προβλεπόμενης στην προγραμματική σύμβαση δυνατότητας ενημέρωσης κοινού από δικηγόρους μέλη του Μητρώου Νομικών Εισηγητών, καθώς και αύξηση των προβλεπόμενων μέχρι σήμερα αμοιβών τους.

Ο υφυπουργός μας ενημέρωσε ότι θα λάβει χώρα επέκταση των ψηφιακών εργαλείων μέσω των οποίων επιδιώκεται ο περιορισμός των αναμονών ενώπιον των ΚΓ για υποβολή πράξης, και ειδικότερα πρόκειται άμεσα:

 Να υλοποιηθεί και να ενεργοποιηθεί εφαρμογή που θα δίνει τη δυνατότητα υποβολής συμβολαιογραφικών πράξεων μέσω μιας απλουστευμένης κι εύχρηστης πλατφόρμας με τη χρήση κωδικών taxisnet των εμπλεκομένων προσώπων, ώστε να περιορισθεί ο αριθμός των καταχωρούμενων πράξεων αυτής της κατηγορίας.

 Να δημιουργηθεί και να τεθεί σε λειτουργία ηλεκτρονική εφαρμογή καθορισμού ραντεβού για τις πράξεις που απαιτείται δια ζώσης παρουσία.

 Να λάβουν χώρα ενέργειες απλοποίησης της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής πράξεων από επαγγελματίες (δικηγόρους και συμβολαιογράφους).

 Με επιμέλεια του φορέα θα εξεταστεί άμεσα το ενδεχόμενο υπογραφής συμβάσεων στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ φορέα και ΔΣΑ με τους επιλαχόντες δικηγόρους μέλη του Μητρώου Νομικών Εισηγητών.

 Θα υπάρξει άμεσα συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας για την επέκταση της συνεργασίας με ακόμη περισσότερους συναδέλφους δικηγόρους στο Μητρώο Εισηγητών και ενημέρωσης κοινού.

 Παράλληλα δεσμεύτηκε σε συνεργασία και με τη συμμετοχή δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών, να κατατεθεί νομοθετική πρόβλεψη, με την οποία θα εξειδικευτούν όσο το δυνατόν πιο αναλυτικά οι περιπτώσεις για τις οποίες προβλέπεται η κατάθεση αίτησης διόρθωσης προδήλου σφάλματος και η δυνατότητα πρόβλεψης διεκπεραίωσης κάποιων συγκεκριμένων περιπτώσεων εξ αυτών οίκοθεν από τα οικεία Κτηματολογικά Γραφεία.

Το ΔΣ του ΔΣΑ που συνεδρίασε για το θέμα αυτό αμέσως μετά, σε έκτακτη συνεδρίαση, αποφάσισε να αναμείνει τις επόμενες μέρες την υλοποίηση των άνω δεσμεύσεων της ηγεσίας του υπουργείου και του Ελληνικού Κτηματολογίου και σε περίπτωση που συνεχιστεί η υφιστάμενη απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζεται σε ημερήσια βάση στα Κτηματολογικά Γραφεία της Αθήνας, θα προχωρήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών σε συνέχεια της από 12.6.2023, παράστασής του έξω από το κτίριο της οδού Αριστοτέλους https://tinyurl.com/3jbhhwkr αλλά και θα προβεί στην υποβολή και νέων μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου υπαλλήλου και διευθυντικού στελέχους του «Ελληνικού Κτηματολογίου» https://tinyurl.com/3pwkstft για όσα ποινικά και πειθαρχικά αξιόλογα διαδραματίζονται στα Κτηματολογικά Γραφεία της Αθήνας και απαξιούν τον θεσμικό ρόλο και το κύρος των Αθηναίων δικηγόρων».