Box - fighting men
Box - fighting men
Πηγή Εικόνας: Vlad Dediu - pexels

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ της Alter Ego Media και της Nova με αφορμή το ναυάγιο στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για το τίμημα που καταβάλλει στην πλατφόρμα συνδρομητικής τηλεόρασης ο τηλεοπτικός σταθμός Mega.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ το ποσό που πλήρωνε η Nova στο Mega για να φιλοξενεί το περιεχόμενό του ήταν της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ ετησίως το τηλεοπτικό κανάλι ζήτησε 3,5 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ίδιο έχει πράξει και ο Αντέννα το συμβόλαιο του οποίου λήγει στο τέλος του μήνα.

Έπειτα από αυτό η Nova ανέστειλε (από την Παρασκευή 14 Ιουλίου) την αναμετάδοση του Mega Channel μέσω των συνδρομητικών υπηρεσιών της. Οι πελάτες της Nova θα μπορούν να συνεχίσουν να παρακολουθούν το εν λόγω κανάλι μέσω Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης χρησιμοποιώντας τις συμβατικές κεραίες και τους αποκωδικοποιητές Nova/EON.

Το θέμα ωστόσο δεν έμεινε στην μη επίτευξη εμπορικής συμφωνίας.

Τα μέσα ενημέρωσης της Alter Ego Media (του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη) με πρώτο το Mega προχώρησαν σε εκτενή ρεπορτάζ με αναφορές στην ιδιοκτήτρια της Nova, United Group και τους μετόχους αυτής, δηλαδή τον Νίκο Σταθόπουλο (επικεφαλής της BC Partners) και τον Ντράγκαν Σόλακ κατηγορώντας τους ότι δεν υλοποιούν τις επενδύσεις που έχουν υποσχεθεί στην Ελλάδα.

Σε ανακοίνωση της η Nova μιλά για «δυσφημιστική καμπάνια με σωρεία ψευδών ισχυρισμών και δηλώσεων ενάντια στη Nova και τη United Group».

Να σημειωθεί ότι ο Ντράγκαν Σόλακ μέσω επενδυτικής εταιρείας συμφερόντων του έχει αποκτήσει συμμετοχή στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha του ομίλου Βαρδινογιάννη, ιδιοκτήτη και του Star.

Η Nova σημειώνει ότι η απόφασή της να αναστείλει την αναμετάδοση του Mega  «έρχεται σε συνέχεια απαιτήσεων για υπέρογκες και παράλογες αυξήσεις για τρεισήμισι φορές υψηλότερα δικαιώματα αναμετάδοσης σήματος μέσω συνδρομητικών υπηρεσιών» και επισημαίνει: «Η Nova παραμένει θετική σε επαναδιαπραγμάτευση για τη συνέχιση της συνεργασίας εντός λογικών και αμοιβαίως επωφελών όρων».

Ως προς τους ισχυρισμούς περί μη υλοποίησης των επενδύσεων χαρακτηρίζονται από τη Nova «τελείως ανυπόστατοι» και παρατίθενται τα εξής στοιχεία:

«Η νέα Nova είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών – στους τομείς σταθερής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης – και ένας από τους ισχυρότερους βραχίονες της United Group, συνεισφέροντας το 33% των συνολικών εσόδων της United Group που ανέρχονται σε 2,7 δις. Ευρώ. Από το 2020 η United Group έχει ήδη επενδύσει 1,8 δις Ευρώ στην Ελλάδα, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα και έχει δεσμευτεί για επενδύσεις  2 δις. Ευρώ μέχρι το 2027, με τα 400 εκατ. Ευρώ εξ αυτών να έχουν ήδη επενδυθεί μέσα στο 2022 και το 1ο 6μηνο του 2023. Οι ισχυρισμοί του Mega ότι ένα επενδυτικό πλάνο αυτής της κλίμακας, το οποίο ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2027, θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί μέσα σε μερικούς μήνες, είναι φαιδροί και δείχνουν καταφανώς τις πραγματικές προθέσεις που κρύβονται πίσω τους.

Η προσπάθεια παραπλάνησης των καταναλωτών και του ευρέως κοινού με ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τη Nova, όπως ότι η Nova αδυνατεί να πληρώσει τα χρέη της, μπορούν να ερμηνευτούν μόνον ως άμεση επίθεση προς τη Nova και τους μετόχους της, επειδή αποτελεί υπολογίσιμο ανταγωνιστή προς τα συμφέροντά τους και γιατί αρνηθήκαμε να δεχθούμε μία παράλογη αύξηση σε δικαιώματα προβολής συνδρομητικής τηλεόρασης για ένα δωρεάν κανάλι. Το χρέος της Nova είναι μόνο x0.08 του EBITDA (κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων) και η εταιρεία είναι επί της ουσίας άνευ χρέους μετά τη σημαντική επένδυση της United Group.»

Στην ίδια ανακοίνωση η Nova αναφέρει επίσης ότι «είναι πολύ απογοητευτικό ότι το Mega Channel κάνει κατάχρηση της δύναμης των μέσων του για να επηρεάσει τις επιχειρηματικές αποφάσεις των συνεργατών του. Η χρήση ιδίων μέσων για να ασκήσει κανείς αθέμιτη πίεση στους συνεργάτες του ώστε να δεχθούν παράλογους όρους, αποτελεί εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά» και καταλήγει:

«Δε θα υποκύψουμε σε αυτές τις μεθόδους, και θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά σε συνεννόηση με όλους τους αρμόδιους φορείς, ενάντια στην καταχρηστική μεταχείριση της εθνικής τηλεοπτικής συχνότητας για προσωπικό όφελος. Παραμένουμε απτόητοι από αυτές τις δυσφημιστικές ενέργειες και συνεχίζουμε να υπηρετούμε την υπόσχεσή μας να παρέχουμε κορυφαίας ποιότητας υπηρεσίες τους πελάτες μας και να αποτελούμε δυναμικό υποστηρικτή του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας. Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε στις προοπτικές της Ελλάδας, συνεχίζουμε δυνατότεροι γιατί το οφείλουμε στους ανθρώπους μας και στους πελάτες μας. Ήρθαμε για να μείνουμε.» 

Στην ανακοίνωση της Nova η Alter Ego απάντησε ως εξής:

«Σχετικά με το δυσφημιστικό περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Nova σε σχέση με χθεσινό ρεπορτάζ του Mega, η Alter Ego Media Α.Ε. θα προσφύγει άμεσα στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Οι μέτοχοι της Nova, Dragan Solak και Νίκος Σταθόπουλος θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα είναι μια ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα με νόμους και κανόνες, και πολύ σύντομα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τις πράξεις τους στην Ελληνική Δικαιοσύνη».