Εθιμοτυπική συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο είχε αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με επικεφαλής τον νέο πρόεδρό της, Λάζαρο Κυρίζογλου. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Κυρίζογλου, αναφέρθηκε στις άμεσες προτεραιότητες που θέτει η Αυτοδιοίκηση και οι οποίες αφορούν σε:

-Επέκταση και επιτάχυνση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». 

-Νομοθετικές ρυθμίσεις βελτίωσης του εκλογικού συστήματος ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου 2023 καθώς και την άμεση έκδοση της σχετικής εγκυκλίου.

-Επείγουσες χρηματοδοτήσεις των δήμων και των ΔΕΥΑ για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, του ναυαγοσωστικού προγράμματος, και του προγράμματος περίθαλψης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

-Επείγουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν μεταξύ των άλλων στη βελτίωση της καταστατικής θέσης των αιρετών, την περαιτέρω βελτίωση του θεσμού της κινητικότητας, τη συνέχιση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, την παράταση των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών κ.λπ.

Ο κ. Λιβάνιος τόνισε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι για όλους μας σχολείο δημοκρατίας και διοίκησης. Η επιτυχία της είναι επιτυχία για τη χώρα. Συνεχίζουμε να βαδίζουμε μαζί, κεντρικό κράτος και δήμοι, ώστε να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα για κάθε πολίτη». 

Ο κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε ότι το όραμα και το μέγα ζητούμενο για το κράτος και το διοικητικό σύστημα είναι η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για Αποκέντρωση και Αυτοδιοίκηση με μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων, προσωπικού και μέσων για την καλύτερη άσκησή τους. Τόνισε την ανάγκη να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση για το ζήτημα του σύγχρονου, ισόχρονου, παράλληλου βηματισμού και της δίκαιης ανάπτυξης όλων των Δήμων. «Ούτε θέλουμε να αιφνιδιάσουμε, ούτε να αιφνιδιαστούμε, θέλουμε να γνωρίζουμε, γιατί μπορούμε να συμβάλλουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο β΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Κωνσταντίνος Κουκάς δήμαρχος Μυκόνου, ο Ιωάννης Τσιάμης, δημοτικός σύμβουλος Ορχομενού, εκπρόσωπος της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», ο Απόστολος Καλογιάννης, δήμαρχος Λαρισαίων επικεφαλής της «Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας», ο Γιώργος Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας – Αγ.Ιωάννη Ρέντη επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών, δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, ο Γιάννης Μουράτογλου, πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών των ΟΤΑ, δήμαρχος Έδεσσας, ο Βλάσσης Σιώμος αντιπρόεδρος Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας, δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης και η Μερόπη Υδραίου, μέλος ΔΣ και δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων.