Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

     Συνεδρίασε την Παρασκευή 16 Ιουνίου η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, παρουσία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης με θέμα ημερήσιας διάταξης : «Συζήτηση συμπερασμάτων από την συνάντηση των συνεργαζόμενων φορέων για τον προσεισμικό έλεγχο».


     Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την συνεδρίαση άνοιξε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ να αναδεικνύει καλές πρακτικές των Δήμων με την χρήση νέων τεχνολογιών σε περιπτώσεις πολιτικής προστασίας, καθώς «η γνώση πρέπει να διαχέεται και να μοιραζόμαστε καλές πρακτικές. Η προσιτή τεχνολογία σε συνδυασμό με τον συντονισμό, δίνει τα όπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να γνωρίζει εγκαίρως και με αξιοπιστία τους κινδύνους, ώστε να είναι σε θέση να τους αντιμετωπίσει με την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα», όπως δήλωσε σχετικά.

     Στην συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον κ. Λέκκα, καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, ο οποίος τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Ο Προσεισμικός Έλεγχος είναι ένα πρόγραμμα που είχε προβλεφθεί στο παρελθόν, χωρίς όμως υποχρεωτικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των κτηρίων να μην έχει ελεγχθεί. Το πρόγραμμα του προσεισμικού ελέγχου αποτελείται από δύο στάδια, τον Πρωτοβάθμιο Έλεγχο και τον Δευτεροβάθμιο Έλεγχο των δημοσίων κτηρίων, με προτεραιότητα να δίνεται στα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα δημόσια κτήρια στα οποία μπορεί να συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός πολιτών. Ο Πρωτοβάθμιος Έλεγχος αφορά στην διαβάθμιση της αντισεισμικής επάρκειας των κτηρίων. Τα αποτελέσματα αποστέλλονται στον ΟΑΣΠ, εισάγονται στην βάση δεδομένων, που χειρίζεται ο ΟΑΣΠ, και βαθμονομούνται. Τα αποτελέσματα αυτής της βαθμονόμησης, καθορίζουν την προτεραιότητα για τον Δευτεροβάθμιο Έλεγχο. Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης έχει εγκρίνει κονδύλι ύψους 35 εκ. ευρώ και σε ένα χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα κτήρια που έχει δοθεί προτεραιότητα. Σχετικά με την χρήση νέων τεχνολογιών στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως έτσι βάζουμε την πολιτική προστασία σε πρώτο πλάνο, ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις, οι οποίες, όπως διαφαίνεται, θα είναι στο μέλλον σφοδρότερες.

     Στην συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη μέριμνα που πρέπει να δίνεται στην πρόληψη. Για τον λόγο αυτό, η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Αστεροσκοπείο, έφτιαξαν το masterplan των ευάλωτων σημείων της Αττικής. Το γεγονός ότι η πολιτική προστασία είναι πλέον ψηλά στην πολιτική ατζέντα, με τους δύο βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ να εργάζονται και να συνεργάζονται στενά με αρωγό την επιστήμη, μόνο προς την σωστή κατεύθυνση μπορεί να εκτιμηθεί.

     Στην συνέχεια, ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, παρουσίασε πρακτικές με την χρήση νέων τεχνολογιών, που χρησιμοποιεί ο Δήμος σε περιπτώσεις πολιτικής προστασίας. Με το πέρας της παρουσίασης και κλείνοντας την συνεδρίαση, ο κ. Κωνσταντέλλος ανέφερε πως πλέον τα φαινόμενα είναι μικρότερης διάρκειας και μεγαλύτερης έντασης, που μπορεί να έχουν δυσμενείς συνέπειες. Μία καλή πρακτική μπορεί να μην είναι πάντα μια σίγουρη λύση, είναι όμως μια δοκιμασμένη λύση, που μπορεί να δώσει αποτελέσματα. Για τον λόγο αυτό, μια δοκιμασμένη, καλή λύση, και καθώς η πληροφορία πρέπει να διαχέεται, όπως προείπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, πρέπει να επεκτείνεται, ώστε να μπορέσει να γίνει στο μέλλον ένα ενιαίο σύστημα.

Προχωρά η συγκρότηση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Μηχανικών – Ελεγκτών Προσεισμικού Ελέγχου

Στο μεταξύ το ΤΕΕ έχει ανακοινώσει ότι προχωρά άμεσα η συγκρότηση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Μηχανικών – Ελεγκτών Προσεισμικού Ελέγχου, που αποτελεί σημαντικό βήμα για την ταχεία διεκπεραίωση του απαραίτητου πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου σε σημαντικά και κρίσιμα δημόσια κτίρια.

Η συγκρότηση του Μητρώου βασίζεται στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για τον επείγοντα προσεισμικό έλεγχο δημοσίων κτιρίων, κατόπιν του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού της Τουρκίας, στη ψήφιση σχετικών διατάξεων του Ν5037/2023 (άρθρο 265) και στην έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης ΥΠ342 (ΦΕΚΒ/2943/4-5-2023) και υλοποιείται με ταχείες διαδικασίες από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Το Ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου Κτιρίων καταρτίζεται με τη μορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων και υποστηρίζεται από πληροφοριακό σύστημα, το οποίο ακολουθεί κανόνες και πρότυπα για τη διασύνδεση και διαλειτουργικότητα με τρίτα πληροφοριακά συστήματα και ιδίως με την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του ΟΑΣΠ. Την υλοποίηση, τεχνική διαχείριση και συντήρηση του πληροφοριακού συστήματος του Μητρώου ανέλαβε και υλοποιεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Το σύστημα θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμο στις αρχές Ιουλίου και η έναρξη εγγραφών θα ανακοινωθεί από το ΤΕΕ προς τους μηχανικούς το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, το ΤΕΕ, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, αναλαμβάνει να διενεργεί, τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες, εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτιρίων σε διπλωματούχους μηχανικούς-μέλη του ΤΕΕ που εγγράφονται στο Μητρώο ως Ελεγκτές Προσεισμικού Ελέγχου και λαμβάνουν σχετικό Ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό Eπάρκειας.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης είχε δηλώσει:

«Το μεγάλο έργο για την πραγματοποίηση προσεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια με στόχο την αντισεισμική θωράκιση της χώρας μας παίρνει σάρκα και οστά. Ένα έργο κομβικής σημασίας για την ενίσχυση της Ανθεκτικότητας της Ελλάδας. Για την ασφάλεια των πολιτών.  Ένα έργο που για πρώτη φορά υλοποιείται στοχευμένα, με συντονισμό, συνεργασία και μεθοδικότητα. Με ολοκληρωμένο πλαίσιο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η συγκρότηση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Μηχανικών – Ελεγκτών Προσεισμικού Ελέγχου που διασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα του ΤΕΕ και του ΟΑΣΠ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Αμέσως μετά την εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καταγράψαμε τις διαδικασίες και θέσαμε τις βάσεις για την έναρξη της διαδοχικής αποτίμησης των κτιρίων της χώρας μας ως προς τα τρωτά τους σημεία και το επίπεδο ανθεκτικότητάς τους. Μαζί με τους συναρμόδιους Υπουργούς – τον Αναπληρωτή ΥΠΕΣ Στέλιο Πέτσα και τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά –  καθώς και τους Προέδρους όλων των εμπλεκόμενων φορέων -της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα και του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό. Τους ευχαριστούμε όλους για την άριστη συνεργασία.

Πρόκειται για μια ακόμα δράση που διέπεται από την ολιστική προσέγγιση που έχει υιοθετήσει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχοντας ως οδηγό το  δόγμα «Πρόληψη, Προετοιμασία, Ετοιμότητα». 

Για την ενίσχυση της Ανθεκτικότητας της περιοχής μας, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε προκλήσεις και κινδύνους από φυσικές καταστροφές.

Γιατί στην αποτελεσματική διαχείριση φυσικών καταστροφών απαιτείται συλλογική, ενεργή, δράση. Και αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και των τεχνολογικών εργαλείων που συμβάλλουν καθοριστικά στην Πρόληψη και την Μείωση των επιπτώσεων».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός είχε επισημάνει:

«Για πρώτη φορά στη χώρα δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τον προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων, καταρχήν, αλλά και των κρίσιμων κτιρίων και υποδομών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Με χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση. Και αυτό συμβαίνει με την υποστήριξη του ΤΕΕ και τη συμμετοχή χιλιάδων μηχανικών που έχουν την εμπειρία και τα επαγγελματικά εφόδια να συνδράμουν το Κράτος σε αυτό το απαραίτητο βήμα για την ασφάλεια των πολιτών και την ανθεκτικότητα της Πολιτείας. Είναι μια σταθερή διεκδίκηση του ΤΕΕ για δεκαετίες που τώρα υλοποιείται. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την υιοθέτηση των προτάσεων του τεχνικού κόσμου. Και τα συναρμόδια Υπουργεία και τον ΟΑΣΠ για τη συνεργασία, με τον οποία θα πορευθούμε μαζί σε αυτό το τεράστιας σημασίας έργο. Ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος θα μας δώσει μια πολύ καλή εικόνα για το επίπεδο ασφάλειας των δημοσίων κτιρίων, θα δώσει πλήρη εικόνα στην Πολιτεία για τις ανάγκες τυχόν παρεμβάσεων, και ελπίζω ότι θα δημιουργήσει στην κοινωνία και στην οικονομία μια κουλτούρα τακτικού, περιοδικού ελέγχου όλων των κτιρίων, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που θα καθιερωθεί και θα μακροημερεύσει τα επόμενα χρόνια. Πρώτος στόχος είναι, με τη συνδρομή των Ελλήνων Μηχανικών, να ελεγχθούν όλα τα κρίσιμα δημόσια κτίρια μέσα στους επόμενους λίγους μήνες».

Ποια κτίρια θα ελεγχθούν

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το ΤΕΕ, βάσει των καταχωρήσεων των ελεγχόμενων κτιρίων στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΣΠ, αναλαμβάνει να υλοποιήσει τη δράση για τη διενέργεια πρωτοβάθμιων προσεισμικών ελέγχων, μέσω των Ελεγκτών Μηχανικών. Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν, κατά σειρά προτεραιότητας, σε κτίρια που στεγάζονται δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, δημόσιες επιτελικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμό και, εν συνεχεία, στα υπόλοιπα κτίρια.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.), υποχρεούνται, εντός χρονικού διαστήματος δύο (2) μηνών από την ολοκλήρωση της ανάπτυξης της σχετικής Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας του ΟΑΣΠ, να καταχωρήσουν σε αυτήν τα στοιχεία των κτιρίων, στα οποία στεγάζονται φορείς και κρίσιμες λειτουργίες, όπως αυτά περιγράφονται στην Ενότητα Α της Ταυτότητας του Κτιρίου του Δελτίου Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου του Ο.Α.Σ.Π. (5η έκδοση, 2020), τα στοιχεία επικοινωνίας του εκπροσώπου της οικείας Υπηρεσίας ή Φορέα που στεγάζεται στο ελεγχόμενο κτίριο και, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα, τα στοιχεία επικοινωνίας του αρμόδιου φορέα συντήρησης, το έτος κατασκευής του ελεγχόμενου κτιρίου, καθώς και αρχείο με τον πολεοδομικό φάκελο του κτιρίου (οικοδομική άδεια, σχέδια και μελέτες αδείας, δηλώσεις τακτοποίησης κ.λπ.).

Διαδικασία εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου

  1. Στο Μητρώο εγγράφονται διπλωματούχοι μηχανικοί-μέλη του ΤΕΕ (αποκαλούμενοι ως «Ελεγκτές»), με δικαίωμα εκπόνησης και επίβλεψης ειδικών στατικών μελετών, σύμφωνα με την περίπτωση «κβ» της παρ. 2 του άρθρου 3 του π.δ. 99/2018 (Α’ 187), και ανάλογη εμπειρία. Για την τεκμηρίωση της εμπειρίας τους, συνυποβάλλεται:

[α] πτυχίο μελετητή δημοσίων έργων κατηγορίας 8 (Α’ τάξης και άνω) ή

[β] αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τουλάχιστον τετραετή επαγγελματική εμπειρία στην εκπόνηση ή/και επίβλεψη στατικών μελετών ή

[γ] συναφής τίτλος σπουδών διδακτορικού επιπέδου ή

[δ] συναφής μετα-διπλωματικός τίτλος σπουδών (Μ.Δ.Ε.) και αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τουλάχιστον διετή επαγγελματική εμπειρία στην εκπόνηση ή/και επίβλεψη στατικών μελετών.

  1. Οι Ελεγκτές εγγράφονται στο Μητρώο με όλα τα απαιτούμενα στοιχεία τους και λαμβάνουν αύξοντα αριθμό Μητρώου Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου. Για την εγγραφή τους στο Μητρώο, οι ενδιαφερόμενοι μηχανικοί υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση, με χρήση των προσωπικών κωδικών που χορηγούνται από το ΤΕΕ, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Ενημερωμένα στοιχεία επικοινωνίας (κινητό τηλέφωνο, e-mail κ.λπ.)

β) Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ)

γ) Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)

δ) Αριθμό τραπεζικού λογαριασμού με δικαιούχο τον μηχανικό (ΙΒΑΝ)

ε) Διεύθυνση επαγγελματικής έδρας, όπως έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δραστηριοποιείται επαγγελματικά, διατηρώντας έδρα σε περισσότερες από μια περιοχές, υποχρεούται να δηλώσει σε ποια από αυτές επιθυμεί να διενεργεί ελέγχους.

στ) πτυχίο μελετητή δημοσίων έργων κατηγορίας 8 (Α’ τάξης και άνω), ή αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τουλάχιστον τετραετή επαγγελματική εμπειρία στην εκπόνηση ή/και επίβλεψη στατικών μελετών, ή συναφή τίτλο σπουδών διδακτορικού επιπέδου, ή συναφή μετα-διπλωματικό τίτλο σπουδών (Μ.Δ.Ε.) και αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τουλάχιστον διετή επαγγελματική εμπειρία στην εκπόνηση ή/και επίβλεψη στατικών μελετών.

ζ) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) με την οποία υπευθύνως δηλώνει ότι:

ζα. δεν έχει καταδικασθεί για κακούργημα, όπως και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, καταπίεση, δωροδοκία, απιστία σχετική με την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής,

ζβ. θα ενημερώνει εντός δέκα (10) ημερών το ΤΕΕ σε περίπτωση που δεν συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις συμμετοχής του στο Μητρώο Ελεγκτών Προσεισμικού Ελέγχου,

ζγ. η συμμετοχή του στο Μητρώο Ελεγκτών Προσεισμικού Ελέγχου παρέχει αυτοδίκαια το δικαίωμα γνωστοποίησης των στοιχείων επικοινωνίας του για τους σκοπούς του ελέγχου,

ζδ. αποδέχεται τη χρήση, στατιστική επεξεργασία και κοινοποίηση στοιχείων σχετικών με τους ελέγχους που έχει προβεί, με την επιφύλαξη της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της πνευματικής ιδιοκτησίας και των εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών.

η) Ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό επάρκειας

  1. Η ιδιότητα του Ελεγκτή αποκτάται με την εγγραφή του στο Μητρώο.
  2. Σε περίπτωση μεταβολής των αρχικά δηλωθέντων στοιχείων μηχανικού εγγεγραμμένου στο Μητρώο, ο Ελεγκτής υποχρεούται να δηλώσει ηλεκτρονικά στο ΤΕΕ τη σχετική μεταβολή, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών.
  3. Για την έναρξη του Μητρώου εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του προέδρου του Τ.Ε.Ε., κατά την ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος.

Στην ΚΥΑ ΥΠ342 (ΦΕΚΒ/2943/4-5-2023) περιλαμβάνεται αναλυτική περιγραφή σχετικά με:

–          Διαδικασία επιλογής και ορισμού Ελεγκτών πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου

–          Διαδικασία και περιεχόμενο του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου

–          Αποζημίωση των Ελεγκτών

καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια (διαγραφές ελεγκτών, χρηματοδότηση δράσης κλπ)

Περισσότερες πληροφορίες θα αναρτώνται προοδευτικά στην ειδική ιστοσελίδα του ΤΕΕ: https://web.tee.gr/mmpe/