Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εξάλειψη ή ο περιορισμός της φοροδιαφυγής αναμένεται να είναι ο επόμενος  στόχος της νέας κυβέρνησης και της ΑΑΔΕ με το πρόγραμμα διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τους servers του υπουργείου Οικονομικών  για τον έλεγχο των αποδείξεων.

Το θέμα της φοροδιαφυγής είναι πάντα επίκαιρο για την Οικονομία. Επανήλθε στην επικαιρότητα χάρη στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος τη προσδιόρισε στα 60 δισ ευρώ όταν τα δηλωθέντα εισοδήματα φτάνουν τα 80 δισ  ευρώ και η ετήσια κατανάλωση ανέρχεται στα 140 δισ. ευρώ.

Το «κενό» ανάμεσα στα έσοδα και στα έξοδα δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά μόνο  όταν στην εξίσωση εισέλθει το ύψος της φοροδιαφυγής.

Το κρίσιμο ζητούμενο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι η διασύνδεση 540.000 νέου τύπου ταμειακών μηχανών και με τη συμπλήρωση και άλλων μηχανισμών όπως τα EFT/POS τα οποία προέρχονται από εταιρείες σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Το πρώτο βήμα αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο και μέχρι τον Ιούνιο του 2024  προβλέπεται να έχουν συνδεθεί οι 540.000 ταμειακές μηχανές με την εφορία.

Ο σκοπός του μέτρου, το οποίο να σημειωθεί  βρίσκεται στο στάδιο  της αναμονής τα τελευταία δέκα χρόνια θα στοχεύει να κλείσουν όλα τα «παράθυρα» φοροδιαφυγής.

Σήμερα το φορολογικό σύστημα είναι «σουρωτήρι» με τους επιτήδειους που δεν  κόβουν αποδείξεις και να δίνουν χάρισμα το ΦΠΑ στους πελάτες τους.

Οι πιο προχωρημένοι και τεχνικά αναβαθμισμένοι φοροφυγάδες έχουν παρέμβει στις ταμειακές μηχανές αλλοιώνοντας εκ των υστέρων τα δεδομένα  των αποδείξεων.

Το μέγεθος της φοροδιαφυγής στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι μεγάλο παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στις διαδικασίες των φορολογικών ελέγχων, στη βεβαίωση και την είσπραξη των φορολογικών εσόδων.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας, σε χθεσινή συνέντευξή του, στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα in.gr επεσήμανε ότι η χώρα μας εξακολουθεί να είναι στην Ευρώπη «πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή», τονίζοντας ότι τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουν οι φορολογούμενοι είναι 80 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η κατανάλωσή τους φτάνει τα 140 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να χρηματοδοτείται από τις αποταμιεύσεις, οι οποίες αυξάνονται αντί να μειώνονται. Δηλαδή, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Διοικητής της Τ.τ.Ε., το ύψος της απόκρυψης εισοδημάτων υπερβαίνει ετησίως τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ!

Για το θέμα αυτό, η απελθούσα κυβέρνηση και η Α.Α.Δ.Ε. έχουν δρομολογήσει τις απαιτούμενες δράσεις προκειμένου:

– Το αργότερο μέχρι 31-10-2023 να έχει ολοκληρωθεί αρχικά η αναβάθμιση 540.000 ταμειακών μηχανών και λοιπών φορολογικών μηχανισμών ώστε να μπορούν να συνδεθούν με τα POS των επιχειρήσεων

– Το αργότερο μέχρι 30-6-2024 να έχουν εγκατασταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης καθώς και σε ορισμένους άλλους κλάδους επιχειρήσεων 140.000 κλειστού τύπου Φορολογικοί  Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί που θα είναι απαραβίαστοι.

Νίκος Θεοδωρόπουλος