Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το κοινοπρακτικό σχήμα «ΕΝΩΣΗ ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. – ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ ΕΕΝ ΑΜΑΡΙΟΥ» ορίστηκε ως προσωρινός ανάδοχος της σύμβασης κατασκευής του έργου με αξιολόγηση μελέτης «Αξιοποίηση ταμιευτήρα Φράγματος Ποταμών Αμαρίου: Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού», στο Ρέθυμνο της Κρήτης, με οικονομική προσφορά 20.681.867,46 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.) και έκπτωση 9,07%. Πρόκειται για ένα έργο που «φιλοδοξεί» να λύσει το πρόβλημα ύδρευσης του Ρεθύμνου για τις επόμενες δεκαετίες.

Το έργο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα του ΥΠ.ΑΝ. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με συγχρηματοδότηση από το «Ταμείο Συνοχής». Κύριος του έργου είναι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.). Να σημειωθεί ότι στον διαγωνισμό είχαν δώσει το παρών και οι κοινοπραξίες THALIS E.S. S.A.-ΤΕΡΝΑ Α.Ε.- ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε. (έκπτωση 2,15%) και INTRAKAT – W.A.T.T. A.E. (έκπτωση 8,72%).

Όπως ανέφεραν προ ολίγων μηνών στελέχη του Ο.Α.Κ., το έργο αυτό εξασφαλίζει για την επόμενη 20ετια την επάρκεια ύδρευσης όλου του δήμου. Με το έργο αυτό θα δίδονται περίπου 30 χιλιάδες κυβικά ημερησίως σε πόσιμο νερό, το οποίο θα διοχετεύεται στις δεξαμενές της Δ.Ε.Υ.Α. Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, ενώ κατασκευαστικά θα έχει προοπτικές για επέκταση στα 45 χιλιάδες κυβικά την ημέρα. Τα μοντέλα δείχνουν ότι για τα επόμενα 40 με 45 χρόνια, έχει εξασφαλιστεί η υδροδότηση του Ρεθύμνου. Το έργο επίσης περιλαμβάνει την δημιουργία ενός υδροστρόβιλου στην είσοδο της εγκατάστασης, ο οποίος θα εξασφαλίζει παράλληλα και ενεργειακή επάρκεια.

Το αντικείμενο περιλαμβάνει την εγκατάσταση επεξεργασίας νερού που θα καλύπτει επαρκώς τις απαιτήσεις της παρούσας φάσης και της 20ετίας (Α Φάση), με πρόβλεψη αναγκαίων υποδομών για την επέκταση των έργων ΗΜ των μονάδων αυτών για την κάλυψη των αναγκών των μελλοντικών φάσεων επέκτασης του έργου 40ετίας (Β’ Φάση) . Η προτεινόμενη μονάδα θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα τμήματα: Έργο εισόδου, Δεξαμενή εισόδου – άρδευσης και έργο παραγωγής ενέργειας, Μονάδα προ-οζόνωσης – ταχείας ανάμιξης, Δεξαμενές κροκίδωσης – καθίζησης, Μονάδα διύλισης, Δεξαμενή καθαρού νερού,  Δεξαμενή πάχυνσης ιλύος, Κτήριο αφυδάτωσης, Κτήριο χημικών, Συνεργείο, Κτήριο ενέργειας, Φυλάκιο εισόδου,  Κτήριο διοίκησης, Φρεάτια μέτρησης παροχής, Σύστημα αυτοματισμών – μετρήσεων και τηλε-ελέγχου – τηλεχειρισμού της μονάδα, Λοιπά έργα και Έργα υποδομής (οδοποιία, περίφραξη, ύδρευση, αποχέτευση, δίκτυο βιομηχανικού νερού, ηλεκτροφωτισμός, αυτόματες πόρτες, εγκαταστάσεις ασφάλειας) κ.α.

Σε σχέση με τους αγωγούς προσαγωγής, διάθεσης και άρδευσης, το υποέργο περιλαμβάνει την εκπόνηση της οριστικής μελέτης, της μελέτης εφαρμογής και κάθε είδους συμπληρωματικής μελέτης και έρευνας, την κατασκευή των έργων πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια και εγκατάσταση όλου του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, την θέση σε αποδοτική λειτουργία και την δοκιμαστική λειτουργία του έργου για χρονικό διάστημα έξι μηνών, την κανονική λειτουργία του έργου για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών.