Της Τέτης Ηγουμενίδη

Την προετοιμασία του εθνικού στρατηγικού χάρτη πορείας (national roadmap), στον οποίο θα περιγράφονται οι πολιτικές, τα μέτρα και οι δράσεις που θα γίνουν σε εθνικό επίπεδο για την επίτευξη των στόχων του ευρωπαϊκού προγράμματος πολιτικής «Ψηφιακή Δεκαετία 2030» ανέλαβε ομάδα εργασίας που συστάθηκε πρόσφατα στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποτελούμενη από υπηρεσιακά στελέχη.

Πρόκειται για μια από τις προτεραιότητες του προαναφερόμενου υπουργείου καθώς στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Δεκαετίας εκτός από τον στόχο όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο 1 Gbps, τα κράτη μέλη οφείλουν να διαμορφώσουν τις ψηφιακές πολιτικές τους ώστε: Να βελτιώσουν τις βασικές και προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες των πολιτών, να βελτιώσουν την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα δεδομένα και το υπολογιστικό νέφος, από τις επιχειρήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των μικρών επιχειρήσεων, να προωθήσουν περαιτέρω τις υποδομές συνδεσιμότητας, υπολογιστικής και δεδομένων της ΕΕ και να καταστήσουν τις δημόσιες υπηρεσίες διαθέσιμες ψηφιακά.

Οι χώρες μέλη υποχρεούνται να καταρτίσουν εθνικό στρατηγικό χάρτη πορείας έως το Φθινόπωρο και αυτό θα είναι δουλειά της επόμενης κυβέρνησης που θα εκλεγεί από τις νέες εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Αναφορικά με τη συνδεσιμότητα στην Ελλάδα, βάσει στοιχείων της αγοράς, η διείσδυση του FTTH (οπτική ίνα στα σπίτια και τις επιχειρήσεις) επί του συνόλου των συνδέσεων στη χώρα (4,8 εκατ.) κινείται στο 4,7%, με το απόλυτο νούμερο περίπου στις 230 χιλ.

Οι διαθέσιμες συνδέσεις FTTH (homes passed) είναι σήμερα περίπου 1,3 εκατ., δηλαδή ποσοστό 27% επί του συνόλου των συνδέσεων. O OTE στο τέλος Μαρτίου είχε κατασκευάσει 941 χιλ. συνδέσεις FTTH, η Vodafone 278 χιλ. και η Nova 90 χιλ.

Ο ΟΤΕ έχει συνδέσει περίπου 166 χιλ. συνδρομητές στο δίκτυο FTTH (στοιχεία πρώτου τριμήνου) η Nova 45 χιλ. και η Vodafone 20 χιλ. Περί τους 10 χιλ. πελάτες έχει η Inalan για την οποία όμως δεν υπάρχουν στοιχεία διαθεσιμότητας συνδέσεων (και δεν υπολογίζεται στο νούμερο των 230 χιλ.).

Σύμφωνα με στελέχη των τηλεπικοινωνιακών παρόχων η ζήτηση αυξάνεται σταδιακά στις περιοχές που έχει περάσει η οπτική ίνα στα κτήρια. Σημειώνουν επίσης ότι για τη χρήση που κάνει ο μέσος Έλληνας πολίτης σήμερα σε συνδυασμό με τις διαθέσιμες εφαρμογές, επαρκούν οι ταχύτητες που δίνει μια σύνδεση vectoring (οπτική ίνα στις υπαίθριες καμπίνες) δηλαδή πέριξ των 100 Mbps.

Εκτιμάται ότι η εικόνα θα αλλάξει σταδιακά όσο περισσότερο ψηφιοποιείται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας.

Η τηλεπικοινωνιακή αγορά αναμένει ότι ώθηση στη ζήτηση θα δώσουν ξανά τα προγράμματα ενίσχυσης της ζήτησης που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε προχωρημένη διαδικασία για την έναρξη του βρίσκεται το Smart Readiness, συνολικού ύψους 100 εκατ. για τη μετατροπή 120.000 κτηρίων σε «έξυπνα» με επιχορήγηση των εργασιών μέσω κουπονιού.

Έχει ανακοινωθεί και το Gigabit Voucher, ύψους  100 εκατ., που αφορά στην επιδότηση της σύνδεσης στο internet νοικοκυριών και επιχειρήσεων με ταχύτητα download τουλάχιστον 250 Mbps και άμεσα αναβαθμίσιμη σε 1 Gbps.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τις προηγούμενες ημέρες η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για την ευρυζωνικότητα, το πρώτο εξάμηνο του 2022 η πλειονότητα των γραμμών (άνω του 99%) αντιστοιχούσε σε ονομαστικές ταχύτητες (download) άνω των 10Mbps.

Το ποσοστό των γραμμών μεσαίων ταχυτήτων (από 10 Mbps έως 30 Mbps) ήταν στο τέλος Ιουνίου 2022 στο 45,5% (54,2% στα τέλη του 2021).

Οι συνδέσεις από 100 Mbps και άνω ήταν το 23,8% των ευρυζωνικών γραμμών (14% στα τέλη του 2021) και οι γραμμές από 30 Mbps έως 100 Mbps συνιστούσαν το 30,5% των ευρυζωνικών γραμμών (31,6% στα τέλη του 2021).

Κατά το ίδιο διάστημα το σύνολο των ενεργών συνδρομητών κινητών τηλεπικοινωνιών που έκαναν χρήση υπηρεσιών δεδομένων στο διαδίκτυο ανήλθε σε 9.885.502, έναντι 9.875.405 στα τέλη του 2021 καταγράφοντας πληθυσμιακή διείσδυση 92,5%.

Από αυτούς, οι 437.252 έκαναν χρήση καρτών για πρόσβαση στο Διαδίκτυο (datacards) και οι 8.586.855 είτε προμηθεύτηκαν πακέτο δεδομένων Διαδικτύου επιπρόσθετα σε πακέτο κινητής τηλεφωνίας είτε έκαναν χρήση υπηρεσιών δεδομένων Διαδικτύου μέσω προγραμμάτων κινητής που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο με ενιαία χρέωση (bundle). Οι υπόλοιποι 861.395 έκαναν χρήση υπηρεσιών δεδομένων μέσω προγραμμάτων κινητής που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο (χρέωση ανά μονάδα).