Τον ψηφιακό της βηματισμό επιχειρεί να επιταχύνει η Ευρώπη, παρά την οικονομική αβεβαιότητα και τις πληθωριστικές πιέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι οι ευρωπαϊκές ψηφιακές δαπάνες το 2023 θα “τρέξουν” με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης.

Ειδικότερα, οι επενδύσεις της Ευρώπης στον ψηφιακό μετασχηματισμό εκτιμάται ότι φέτος θα είναι αυξημένες κατά 15,9% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τα επίπεδα των $550 δισ. 

Όπως ενημερώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), σύμφωνα με την International Data Corporation’s (IDC), η Ευρώπη θα παραμείνει σε κατάσταση ψηφιακής εγρήγορσης, καθώς η ανάπτυξη των σχετικών δαπανών θα συνεχίσει να “τρέχει” με διψήφιο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) της τάξης του 16,6% τουλάχιστον έως το 2026. 

Οι πιο δραστήριοι κλάδοι, όσον αφορά τις επενδύσεις σε υπηρεσίες, προϊόντα και διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού, θα είναι αυτοί της μεταποίησης, των επαγγελματικών υπηρεσιών και των κατασκευών. Από κοινού αυτοί οι κλάδοι θα αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών ευρωπαϊκών ψηφιακών δαπανών το 2023. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, όλες οι χώρες της περιοχής συνεχίζουν να έχουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο επίκεντρο των εθνικών στρατηγικών τους. Ωστόσο, κάποιες επιμέρους αγορές είναι αυτές που θα πρωταγωνιστήσουν τόσο το 2022, όσο και τα επόμενα χρόνια στο ψηφιακό επενδυτικό μπαράζ. 

Η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία είναι οι χώρες εκείνες, που θα οδηγήσουν τον χορό των επενδύσεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό τα επόμενα χρόνια. 

Από πολυτέλεια, ανάγκη

“Η ανάγκη των επιχειρήσεων για βιωσιμότητα αποτελεί μια βασική στρατηγική προτεραιότητα, που θα ενισχύσει τις ευρωπαϊκές ψηφιακές δαπάνες. Οι τελευταίες γίνονται πλέον ανελαστικές, καθώς εξελίσσονται από μια “πολυτέλεια, που αξίζει κανείς να έχει” σε βασικό μοχλό προσέλκυσης και διατήρησης των πελατών, ενίσχυσης της εμπιστοσύνης και τόνωσης της επιχειρηματικής ανάπτυξης”, αναφέρει η IDC σε σχετικό report (Worldwide Digital Transformation Spending Guide). 

Τις δαπάνες για ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ευρώπη τροφοδοτούν πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης των ευρωπαϊκών εταιρειών να αναπτύξουν μια ισχυρή και αξιόπιστη στρατηγική βιωσιμότητας. 

Οι εταιρείες αναγνωρίζουν τα επιχειρηματικά οφέλη μιας στρατηγικής με ψηφιακή προτεραιότητα, με τη βιωσιμότητα να βρίσκεται στο επίκεντρο, ειδικά σε ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της μεταποίησης, των μεταφορών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ευρωπαϊκές δαπάνες για περιπτώσεις χρήσης που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, όπως η βελτιστοποίηση περιβαλλοντικών πόρων, η παρακολούθηση και η αναφορά των εκπομπών CO2, θα υπερδιπλασιαστούν μεταξύ 2022 και 2026. 

Συνολικά, οι δαπάνες, που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ετήσιο ρυθμό 23,8% έως το 2026 στην Ευρώπη, λόγω του αυστηρού ρυθμιστικού περιβάλλοντος, των αυξανόμενων προσδοκιών των ενδιαφερόμενων μερών και των πρωτοβουλιών για μείωση του κόστους λόγω των αυξήσεων των τιμών ενέργειας, που επέφερε ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.