Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Του Θοδωρή Καραουλάνη

Μια πολυαναμενόμενη ανάπλαση στη Δυτική Αθήνα, που άργησε πολύ, μπαίνει στις ράγες οριστικής υλοποίησης.

Με απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών Σκρέκα – Σκυλακάκη και του αρμόδιου Υφυπουργού (ΠΕΝ) Νίκου Ταγαρά, ξεκλείδωσε στις αρχές της εβδομάδας η συνολική ανάπλαση της έκτασης του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού στρους Αγίους Αναργύρους και η αλληλοεξαρτώμενη ευρύτερη ανάπλαση – αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου των Αγίων Αναργύρων.

Η κύρια έκταση της επιχιερούμενης ανάπλασης είναι γνωστή, καθώς επί δεκαετίερς, πλέον, βλέπουν την περιοχή ταλαιπωρημένη όσοι οδηγούν στην περιοχή, καθώς όριό της από τη μία πλευρά είναι η πολυσύχναστη Λεωφόρος Φυλής, ενώ σε άλλη πλευρά συνορεύει με το (υπερτοπικής σημασίας) Πάρκο Τρίτση.

Το έργο «Ανάπλαση του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού και Αναβάθμιση Εμπορικού Κέντρου Αγίων Αναργύρων», έχει συνολικό προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ και οφείλει να ακολουθήσει τα χρνοδιαγράμμτα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δηλαδή να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 2,5 χρόνια, μέχρι 31/12/2025.

Κύριοι του έργου είναι από κοινού ο Δήμος Αγίων Αναργύρων και η ΓΑΙΟΣΕ. Το έργο θα υλοποιηθεί μέσα από την «Αναπτυξιακός Οργανισμός Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία- RESTART Α.Ε».

Υπενθυμίζεται ότι στο ευρύτερο πρόγραμμα των Αστικών Αναπλάσεων που χρηματοδοτούνται από το ΤΑΑ με τίτλο «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ» κύριος του Προγράμματος είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ως Υπουργείο Ευθύνης και Φορέας Υλοποίησης είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Το έργο περιλαμβάνει εργασίες ανάπλασης του πρώην αμαξοστασίου του ΟΣΕ ώστε να δημιουργηθεί ένα πάρκο πόλης χαρακτηριζόμενο σαν TECH CAMPUS. 

Στο πλαίσιο των εργασιών αυτών, πρόκειται να διαμορφωθούν εσωτερικές διαδρομές διαφορετικών ειδών. 

Συγκεκριμένα, η ανάπλαση περιλαμβάνει : 

  • Εσωτερικές διαδρομές διαφορετικών ειδών όπως: ποδηλατόδρομο διπλής κατεύθυνσης, δίκτυο διαδρομών άθλησης, περιπάτου, κοινωνικής επαφής, διάδρομο για κίνηση απορριμματοφόρων, ασθενοφόρων και οχημάτων ανάγκης, δίκτυο εσωτερικών διαδρόμων χωμάτινων με “έξυπνα παγκάκια”, διαμόρφωση χώρων εκπαιδευτικού χαρακτήρα για παιδιά, τοποθέτηση οργάνων άθλησης ενηλίκων . 
  • Κατασκευή μικρού υπαίθριου αμφιθεάτρου 400 θέσεων, ενσωματωμένο στο φυσικό περιβάλλον . 
  • Συσχετισμένος με την είσοδο του αμφιθεάτρου, θα οργανωθεί ο υπαίθριος χώρος του που θα παίζει τον ρόλο της «πλατείας θεάτρου – κινηματογράφου». Στην περιοχή στον σχεδιασμό της Οριστικής μελέτης θα προβλεφθούν βιοκλιματικά στοιχεία δροσισμού. 
  • Σε γειτνίαση με το αμφιθέατρο θα χωροθετηθεί ο πρώτος Δημοτικός Κοινωνικός χώρος (1), Χώρος κοινωνική επαφής, στήριξης και επιμόρφωσης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Ο συγκεκριμένος χώρος (1), θα απευθύνεται κυρίως στην ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα των εφήβων. Ο χώρος θα διαθέτει δικούς του εσωτερικά χώρους υγιεινής. 
  • Χωροθέτηση αιθουσών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μοντελισμού για εφήβους. 
  • Χωροθέτηση υπαίθριου κινηματογράφου για παραστάσεις και εκπαιδευτικές προβολές. 
  • Παράλληλα, θα διαμορφωθούν οργανωμένοι χώροι αθλοπαιδιών με πίστες skate, όπως και η χωροθέτηση γηπέδων τένις και Padel. Προβλέπεται επίσης η χωροθέτηση κερκίδων και αποδυτηρίων αντρών-γυναικών. 
  • Χωροθέτηση Διαμπερούς διαδρόμου διέλευσης αυτοκινήτου ανάγκης και δημιουργία πλατώματος αναμονής και ελιγμών ασθενοφόρου, πυροσβεστικής κ.α. 
  • Χωροθέτηση χώρων wc κοινού. 
  • Ένας ακόμη Δημοτικός Κοινωνικός χώρος (2), χώρος κοινωνικής επαφής, στήριξης και επιμόρφωσης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Ο συγκεκριμένος χώρος (2), θα απευθύνεται κυρίως στην ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα των μικρών παιδιών και των γονέων – κηδεμόνων τους. Ο χώρος θα διαθέτει δικούς του εσωτερικά χώρους υγιεινής. Το συγκεκριμένο κτίσμα προβλέπεται να μπορεί να «υποστηρίζει» και προσπάθειες του Δήμου για στοιχειώδη εκπαίδευση στις δεξιότητες της σύγχρονης τεχνολογίας. Οι ίδιες εξυπηρετήσεις θα παρέχονται και στον υπαίθριο χώρο του, ο οποίος θα μελετηθεί ως προς τον βιοκλιματικό σχεδιασμό του. Ο Δημοτικός Κοινωνικός χώρος (2),προβλέπεται να χωροθετηθεί προς την Νότια – κεντρική περιοχή του πάρκου. Σε αυτή την περίπτωση, διατηρείται για λόγους «ιστορικής μνήμης» της περιοχής και ανακατασκευάζεται το παλιό κτήριο του σταθμού του ΟΣΕ, που αποτελεί και το σημείο αναφοράς της προηγούμενης χρήσης. 

Στα πλαίσια προσέλκυσης επισκεπτών αλλά και παροχής ευκαιριών σε παραγωγούς και εμπόρους της περιοχής, χωροθετούνται πλησίον των βασικών διαδρομών περιπάτου 2 οργανωμένες υπαίθριες αγορές. Μία για αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα και μία για προϊόντα εμπορίου. 

Επιπλέον, προβλέπεται η ανακατασκευή της κεντρικής πλατείας του Δήμου Αγίων Αναργύρων με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού με στόχο τη δημιουργία κεντρικού ενιαίου χώρου πλατείας, ικανού να φιλοξενήσει εκδηλώσεις του Δήμου καθώς και την οργάνωση, τον εμπλουτισμό, καθώς και την συντήρηση και διατήρηση της υφιστάμενης – εγκλιματισμένης – φύτευσης, με την χρήση υλικών δαπεδόστρωσης υψηλής αντοχής και αξίας, εξασφαλίζοντας αντιολισθηρότητα. Προβλέπεται Υδάτινο στοιχείο δροσισμού και αστικός εξοπλισμός τεχνικών προδιαγραφών υψηλής αντοχής και αντιβανδαλιστικών χαρακτηριστικών, όπως και η ενσωμάτωση κατάλληλων παροχών για εκδηλώσεις του Δήμου.