Στόχος είναι να μειωθούν κατά 50% οι θάνατοι από τα τροχαία έως το 2030 και απαιτείται ένας συνδυασμός παρεμβάσεων, κυρίως αλλαγές στην οδική κουλτούρα, βοήθεια της τεχνολογίας και καλύτερη εκπαίδευση των νέων μας ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ , είπε ό πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και στον Άρη Πορτοσάλτε, με αφορμή το δυστύχημα στην Καλλιθέα που είχε ως αποτέλεσμα ένα 12χρονο κορίτσι να χάσει τη ζωή του.

Η Αθήνα δεν είναι η χειρότερη πόλη ως προς την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Όμως, έχουμε ήδη επενδύσει στην επέκταση του μετρό, των μέσων σταθερής τροχιάς, η γραμμή 4, η οποία έχει αρχίσει να κατασκευάζεται, θα τέμνει την Αθήνα και θα εξυπηρετεί 400. 000 συμπολίτες μας σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τη σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα ο κ.Μητσοτάκης, σημείωσε: «Φτάσαμε στο όριο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων το θεσμό των ΣΔΙΤ. Θα κατασκευαστούν σχεδόν 10.000 φοιτητικές εστίες με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα οι οποίες θα είναι έτοιμες σε 3-4 χρόνια για 5 πανεπιστήμια». Επίσης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, τουλάχιστον κατά μια μονάδα. Τελικός στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται μέσα από ένα πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, επισήμανε,

Αναφερόμενος στη φτώχεια και τις ανισότητες, τόνισε: «Η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία σχετικά με τη φτώχεια και τις ανισότητες τα οποία δικαιώνουν απόλυτα την πολιτική μας. Το ποσοστό των Ελλήνων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού μειώθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Και μειώθηκαν όλοι οι δείκτες που σχετίζονται με τις ανισότητες». Σε απάντηση της περιβόητης έκθεσης του ΟΟΣΑ, τα στοιχεία της οποίας είναι λάθος και στηρίζονται σε προβλέψεις και γι’ αυτό στείλαμε επιστολή, είπε.

«Ένας από τους κεντρικούς στόχους της επόμενης 4ετίας είναι η περαιτέρω μείωση των ανισοτήτων. Όμως έως τότε πρέπει να στηρίζουμε τους ευάλωτους και να μειώνουμε την ανεργία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι θα αυξηθεί το αφορολόγητο για κάθε παιδί και θα επανεξετάσουμε τα τεκμήρια τα οποία, όπως ανέφερε είναι πολύ άδικα.

Ο πρωθυπουργός, επιπλέον, ανέφερε: Δώσαμε τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις, ουδέποτε είχαμε πει ότι θα επεκταθούν τα αναδρομικά για τα δώρα και όλα όλους. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα να δοθούν όλα τα αναδρομικά. Έχουμε πλαίσιο στήριξης των συνταξιούχων, σταδιακό και θα στηρίζουμε όσους έχουν προσωπική διαφορά μέχρι να σβήσει αυτή η διαφορά. Και θα δώσουμε κίνητρα σε συνταξιούχους που επιθυμούν να εργάζονται.

Υπογράμμισε ότι θα έχουμε αυξήσεις, και νέο μισθολόγιο από την 1/1/24 που θα είναι μια σημαντική τομή. «Θα αυξήσουμε τα επιδόματα παιδιών και θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε πριμ παραγωγικότητας και θέσεις ευθύνης. Τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας θα δούμε πως θα τα αξιοποιήσουμε. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από την αξιολόγηση» είπε.

«Αν έβγαιναν τα κουκιά, αν μπορούσε να προκύψουν 151 βουλευτές σίγουρα θα έβρισκαν τρόπο να κάνουν μια κυβέρνηση των ηττημένων. Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί αυτό είναι να είναι ισχυρή η ΝΔ στην πρώτη κάλπη, ώστε να μην βγαίνουν οι αριθμοί» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τέλος για τις συνεργασίες είπε ότι δεν βλέπει περιθώριο συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη και δεν είναι μόνο το θέμα των προσώπων, είναι και θέμα των πολιτικών. «Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη μου αποπνέει το κακό συνδικαλιστικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80. Γι’ ‘αυτό και τσακώνονται όλοι για την παρακαταθήκη του Ανδρέα. Δεν βλέπω κανένα πεδίο συνεννόησης. Η μόνη λύση για τη χώρα και η μόνη πρόταση διακυβέρνησης είναι αυτοδύναμη ΝΔ» τόνισε.