Πηγή Εικόνας: Needpix.com

Είναι δύσκολο να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς Internet και χωρίς όλες τις συσκευές που το χρειάζονται για να επιτελέσουν πολλές από τις λειτουργίες τους, όπως τα smartphones, οι υπολογιστές, ακόμη και οι συσκευές για την τηλεόραση. Είτε δουλεύει κανείς από το σπίτι, είτε ψάχνει για κάποια συνταγή, είτε απλώς κάθεται μπροστά από την τηλεόραση, χρησιμοποιεί τη σύνδεση στο Internet τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Φυσικά η ταχύτητα αυτής της σύνδεσης είναι κάτι που μετράει αρκετά. Λαμβάνουμε όμως πραγματικά γρήγορες ταχύτητες Internet; Η απάντηση προκύπτει από την devolo, συγκρίνοντας τις διάφορες ταχύτητες Internet παγκοσμίως για την ημέρα της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου.


Η έκπληξη της Ευρώπης

Σε ποιες χώρες περιηγούνται οι άνθρωποι με γρηγορότερες ταχύτητες στο Internet; Αυτό το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί, εξετάζοντας τα ποσοστά ταχύτητας από την Ookla. Η εταιρεία χρησιμοποιεί το Speedtest.net, ίσως την πιο γνωστή πλατφόρμα για μετρήσεις ταχύτητας και δημοσιεύει ετησίως τον παγκόσμιο δείκτη Speedtest (δεδομένα από τον Φεβρουάριο 2023). Από τα δεδομένα αυτά προκύπτει πως η Σιγκαπούρη αποτελεί και φέτος τον ηγέτη στην ταχύτητα, καθώς κατά μέσο όρο, μετρούνται ταχύτητες λήψης 237,15 Mbps και ταχύτητες μεταφόρτωσης 199,58 Mbps. Παρόμοιες ταχύτητες σύνδεσης μπορούν να επιτευχθούν και στην Ευρώπη. Τουλάχιστον όσον αφορά στο Μονακό, το οποίο είναι ο Ευρωπαίος νικητής της σύγκρισης ανάμεσα στις χώρες και βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως με μέσες ταχύτητες λήψης 226,03 Mbps και ταχύτητες μεταφόρτωσης 149,62 Mbps. Η επόμενη Ευρωπαϊκή χώρα είναι η Δανία, στην έβδομη θέση, με ταχύτητες λήψης 200,62 Mbps και ταχύτητες μεταφόρτωσης 107,59 Mbps.

Μία θετική εξέλιξη

Τα καλά νέα είναι πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ookla, είναι πως η ταχύτητα λήψης για συνδέσεις σταθερής γραμμής αυξήθηκε παγκοσμίως την προηγούμενη χρονιά κατά 28%. Η ανάλυση Speedtest Global Index δείχνει επίσης αύξηση για τις μεταφορτώσεις. Έτσι, η παγκόσμια υποδομή αυξάνεται για να ανταποκρίνεται στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις για εύρος ζώνης. Αυτό επιβεβαιώνεται επίσης από τα στατιστικά στοιχεία του OECD για την ευρυζωνικότητα (σύμφωνα με τα στοιχεία Φεβρουαρίου 2023), τα οποία δείχνουν πως ο αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων στις 38 χώρες μέλη αυξήθηκε κατά 12,3% μεταξύ Ιουνίου 2021 και Ιουνίου 2022.

 

Που βρίσκεται η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον παγκόσμιο δείκτη Speedtest της Ookla προκύπτει πως η Ελλάδα έχει για σταθερές συνδέσεις, ταχύτητες λήψης 45,41 Mbps και μεταφόρτωσης 8,02 Mbps δεδομένα τα οποία την κατατάσσουν στην 93η  θέση, δηλαδή μία θέση χαμηλότερα σε σύγκριση με το 2022. Ωστόσο για φορητές συνδέσεις, οι ταχύτητες λήψης και μεταφόρτωσης βρίσκονται στα 67,54 Mbps και 13,95 Mbps αντίστοιχα, δεδομένα που τη φέρνουν στην 31η θέση. Προκύπτει λοιπόν το συμπέρασμα, πως το πρόβλημα με τις ταχύτητες Internet φαίνεται να υπάρχει κυρίως στις σταθερές συνδέσεις.  

Αξιοποιώντας στο έπακρο την σύνδεση στο Internet

Για τους χρήστες είναι πολύ σημαντικό, να αξιοποιούν στο έπακρο την υπάρχουσα σύνδεσή τους στο Internet. Σε πολλά νοικοκυριά, ωστόσο, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό του πιθανού εύρους ζώνης φτάνει στις τελικές συσκευές. Αυτό οφείλεται κυρίως στην επιβράδυνση του οικιακού WiFi από τις οροφές και τους τοίχους. Οι σύγχρονες λύσεις δικτύου Powerline της πρωτοπόρου devolo προσφέρουν μια πολύ καλή λύση. Για παράδειγμα, οι εύχρηστοι προσαρμογείς της σειράς προϊόντων devolo Magic εγκαθίστανται εύκολα σε οικιακές πρίζες και ανάλογα με το μοντέλο που επιλέγεται, λειτουργούν ως προσαρμογείς δικτύου μέσω καλωδίου LAN με ταχύτητα gigabit ή ως WIFi σημεία πρόσβασης υψηλής απόδοσης χάρη στο WiFi 6. Οι προσαρμογείς χρησιμοποιούν την ηλεκτρική καλωδίωση για να μεταφέρουν δεδομένα χωρίς παρεμβολές. Για αυτό το λόγο, οι προσαρμογείς Powerline είναι καταλληλότεροι για μεγαλύτερους χώρους διαβίωσης. Μία εναλλακτική λύση για μικρότερους χώρους, όπως για παράδειγμα διαμερίσματα ενός ορόφου, αποτελούν τα devolo WiFi 6 Repeater 3000 και devolo WiFi 6 Repeater 5400. Και οι δύο συσκευές επεκτείνουν το σήμα WiFi και μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν σε υπάρχοντα ασύρματα δίκτυα, χάρη στην λειτουργία mesh που διαθέτουν.