Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στον απόηχο της αναβάθμισης από την Standard & Poors κινήθηκε σήμερα η αγορά ομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι η ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε σε θετική την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, διατηρώντας αμετάβλητο το αξιόχρεο της στο ΒΒ+, μία βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική.

Επόμενο ορόσημο αποτελεί η 9η Ιουνίου, μετά τις εκλογές, οπότε αναμένεται η ετυμηγορία του οίκου αξιολόγησης Fitch ο οποίος επίσης διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας μία βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική. Στις 8 Σεπτεμβρίου ακολουθεί ο η ανακοίνωση του DBRS. Στις 15 Σεπτεμβρίου, αναμένεται η ετυμηγορία της Moody’s, η οποία ωστόσο, διατηρεί την Ελλάδα σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τους υπόλοιπους οίκους και επομένως, απαιτούνται περισσότερες από μία αναβαθμίσεις για την επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία.

Βέβαια, όπως επεσήμανε σε πρόσφατη συνέντευξη του και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν ήδη προεξοφλήσει την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα , Όπως παρατήρησε τα ελληνικά ομόλογα έχουν απόδοση καλύτερη από αυτή των ιταλικών ομολόγων. ‘Αρα λοιπόν από πλευράς τιμολόγησης, έχει προεξοφληθεί.

Αυτό που δεν έχει προεξοφληθεί, όμως, είναι η μεγάλη εισροή κεφαλαίων που θα έρθουν ακριβώς από το γεγονός ότι πολλά επενδυτικά ταμεία, έχουν ως περιορισμό στο καταστατικό τους να μην επενδύουν σε χώρες που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα. Θα αρθεί αυτός ο περιορισμός, άρα λοιπόν θα έχουμε ροή κεφαλαίων και από τα επενδυτικά αυτά ταμεία.

Στην εγχώρια αγορά και συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 49 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 33 εκατ.ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,27% από 4,31% που έκλεισε την Παρασκευή, έναντι 2,49% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,78%. .

Στην αγορά συναλλάγματος συνεχίζεται η άνοδος του ευρώ , με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται σταθερά πάνω από το 1,1. Ετσι νωρίς το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,1023 δολ. από το επίπεδο των 1,1002 δολ. που άνοιξε η αγορά.