Ενετικό Λιμάνι, Ρέθυμνο, Κρήτη
Ενετικό Λιμάνι, Ρέθυμνο, Κρήτη
Πηγή Εικόνας: Ralf Kronenberger - pixabay.com

Εργασίες κατασκευής σταμπωτών και βιομηχανικών δαπέδων, ξεκινούν άμεσα στο Ρέθυμνο, για την ασφάλεια, τη λειτουργικότητα και τον ευπρεπισμό δρόμων και πλατειών στις τοπικές κοινότητες του Δήμου Ρεθύμνης, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη με τον ανάδοχο εργολάβο.

Το συγκεκριμένο έργο έχει αρχικό προϋπολογισμό 320.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από πόρους του Δήμου Ρεθύμνης, ενώ ο συμβατικός χρόνος εκτέλεσης των εργασιών, εφόσον δεν μεσολαβήσουν αστάθμητοι παράγοντες, είναι οι 6 μήνες. Σύμφωνα με την τεχνική μελέτη προβλέπεται να κατασκευαστούν σταμπωτά και βιομηχανικά δάπεδα σε δρόμους και πλατείες στους εξής οικισμούς του Δήμου Ρεθύμνης: Ατσιπόπουλο, ‘Αδελε (Αγία Παρασκευή), Αρμένοι, Αργυρούπολη, Ελεύθερνα, Επισκοπή, Καρωτή, Κάτω Βαλσαμόνερο, Κούφη, Μαρουλάς, Πρίνος, Ρούστικα και Μούντρος.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνης επισήμανε επιμέρους ιδιαιτερότητες των περιοχών παρέμβασης και συνέστησε στον ανάδοχο εργολάβο την επίσπευση των εργασιών και την πρόκληση της λιγότερης δυνατής επιβάρυνσης των κατοίκων και επισκεπτών από την όχληση που αναπόφευκτα θα προκαλέσουν οι εργασίες, δεδομένου ότι θα εκτελεστούν κατά την τουριστική περίοδο. Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, κριτήριο για την επιλογή των οικισμών παρέμβασης, αποτέλεσαν τα μέχρι σήμερα υποβληθέντα γραπτά και προφορικά αιτήματα των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων στην τεχνική υπηρεσία του δήμου, καθώς και οι αυτοψίες που διενήργησε η Υπηρεσία. Από πλευράς της τεχνικής υπηρεσίας διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που κατά το χρονικό διάστημα διάρκειας της σύμβασης του έργου προκύψουν και άλλα σχετικά αιτήματα ή ανάγκες, θα αξιολογηθούν από την ΤΥΔΡ για τη διαχείριση τους.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη για το ΣΒΑΑ Ρεθύμνου, καλεί τους πολίτες να καταθέσουν, συλλογικά ή ατομικά, έως τις 30 Απριλίου 2023, τις προτάσεις τους για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ρεθύμνης. Επισημαίνει μάλιστα τη σπουδαιότητα του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, κάνοντας λόγο για την αποκατάσταση της μέχρι σήμερα αδικίας που υπέστη η πόλη του Ρεθύμνου, αφού μόλις στην παρούσα προγραμματική περίοδο 2021-2027, δόθηκε η δυνατότητα στον Δήμο Ρεθύμνης να καταθέσει πρόταση ΒΑΑ. Από την ομάδα έργου της σύνταξης του σχεδίου και τους συμβούλους μελετητές, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην κατάθεση προτάσεων από πλευράς φορέων και πολιτών, καθώς και στην εστίαση σε άυλες δράσεις που αφορούν τον πολιτισμό, την παιδεία, τον αθλητισμό, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Το όραμα, η κεντρική στρατηγική και οι στόχοι του σχεδίου ΒΒΑ για την πόλη του Ρεθύμνου, θα αφορά σε 3 βασικά χωρικά στοιχεία: α) την διαδρομή των γειτονιών, β) τους πράσινους διαδρόμους και γ) την ενεργοποίηση των δημόσιων χώρων. Επίσης βασική προϋπόθεση αποτελεί το γεγονός ότι το 30% των πόρων των ΣΒΑΑ θα πρέπει να αφορά σε δράσεις που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και σε αυτή τη βάση έγινε και ο συσχετισμός των δράσεων με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Ρεθύμνου. Οι πολίτες του Ρεθύμνου μπορεί να καταθέσουν, μέχρι τις 30 Απριλίου, τις δικές τους προτάσεις για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: baarethymnou@gmail.com, μέσω σχετικής φόρμας κατάθεσης προτάσεων που θα βρουν στην ιστοσελίδα του Δήμου Ρεθύμνης: www.rethymno.gr, στην οποία άλλωστε υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το ΣΒΑΑ της πόλης μας για την πληρέστερη ενημέρωσή τους.